Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα (Νο 2 -νέα περίοδος-)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

*Από τον Ιούνιο που μας πέρασε, εγκαινιάσαμε την εν θέματι στήλη, σχολιασμού της τοπικής επικαιρότητας, κυρίως πολιτικής και αυτοδιοικητικής. Συνεχίζουμε, λοιπόν, σήμερα, με το δεύτερο σημείωμά μας, γνωστοποιώντας ότι, ανάλογο θα έρχεται πολύ τακτικά στο φώς της δημοσιότητας, με σκοπό την αφύπνιση των ιθυνόντων και την προβολή θεμάτων που, είτε οι ίδιοι διαπιστώνουμε, είτε μας μεταφέρουν ενεργοί συμπολίτες μας.

*Αρκετές φορές έχουμε μιλήσει και γράψει, για το ΄΄ληστρικό΄΄ εγχείρημα της απλής αναλογικής, που διαστρεβλωμένα θέσπισε και εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, οδηγώντας τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας σε ακυβερνησία.

Απλή αναλογική ισχύει και σε πλείστα όσα κράτη της Ευρώπης, αλλά όχι με τον τρόπο που ο πρώην πρωθυπουργός οραματίστηκε…

Απλή αναλογική στην πράξη σημαίνει να έχουν επίσημη φωνή, όλες οι πολιτικές δυνάμεις ενός τόπου, αλλά η πρώτη δύναμη να έχει πλειοψηφία τουλάχιστον οριακή. Δεν σημαίνει ότι, ο πρώτος είναι έρμαιο του δεύτερου, τρίτου, τέταρτου, κ.ε., διότι αυτό συνιστά αναρχία και ακυβερνησία, όχι δημοκρατία. Ούτε σημαίνει ότι πρέπει να συγκυβερνούν όλοι, όπως κάποιοι λανθασμένα πρεσβεύουν. Διαφορετικά, οι μειοψηφίες θα γίνονταν πλειοψηφίες και θα καταστρατηγείτο η δημοκρατία.

Και εξηγούμαι: Εάν εφαρμοζόταν η απλή αναλογική στις εκλογές του 2015 (οπότε έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το bonus των 50 επιπλέον βουλευτικών εδρών-με τον παλιό Νόμο), θα γινόταν ποτέ ο Τσίπρας πρωθυπουργός;

Ο κύριος, λοιπόν, αυτός, κάνοντας χρήση μιας μεθόδου που ο ίδιος κατόπιν κατήργησε, ζητά να εφαρμόσουν κάτι που εκείνος δεν τήρησε για τον εαυτό του !

Μας θύμισε τον 24ωρης ισχύος ΄΄Νόμο΄΄ του Γ. Παπαδόπουλου (της 7ετίας) με τον οποίο έλαβε διαζύγιο από την πρώτη του σύζυγο, για να παντρευτεί τη δεύτερη !

Σήμερα, λοιπόν, οι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες της χώρας μας, αμείβονται με τα επίχειρα της θέσπισης του Νόμου Τσίπρα, ο οποίος επιχειρείται ανεπιτυχώς να ερμηνευτεί-΄΄τροποποιηθεί΄΄ με εγκυκλίους και Υπουργικές Αποφάσεις μήπως κυβερνηθεί ο τόπος !

*Ιδιαίτερα μας χαροποίησε η πρόταση του Νότη Μηταράκη για την τακτική επαφή των ΄΄4΄΄ τοπικών –πολιτικών– παραγόντων (2 βουλευτών, Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχου Χίου) για την από κοινού εξέταση και αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν το νησί και τον Νομό μας.

Την ίδια πρόταση είχε καταθέσει και προ ετών, αλλά οι τότε κυβερνόντες (ΣΥΡΙΖΑίοι) δεν είχαν αποδεχθεί με θέρμη, φοβούμενοι μήπως γίνεται για λόγους αντιπολιτευτικούς.

Σήμερα, η πρόταση του Νότη αποκτά μεγαλύτερη αξία, μιας και ο ίδιος είναι, πλέον, κυβερνητικός βουλευτής –μάλιστα Υφυπουργός σε καίριο Υπουργείο–  κι έτσι ο ίδιος πολλάκις θα κληθεί να ΄΄βάλει πλάτη΄΄ για να προχωρήσουν θέματα της Χίου.

*Το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπίσει η ομάδα των ΄΄4΄΄ είναι η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στη Χίο και η έλλειψη δεύτερης, παράλληλης, βάρδιας ασθενοφόρου, στο Νοσοκομείο της Χίου. Κάτι που, μπορεί να αντιμετωπιστεί αρχικά με την εξασφάλιση ενός ή δύο οδηγών και ενός ή δυο νοσηλευτών από την κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ (ακόμη και επικουρικά από τον Δήμο Χίου -που διαθέτει- ή κάποιο άλλο φορέα) για λίγους μήνες και ακολούθως με την προκήρυξη επαρκών, μόνιμων, θέσεων. Επειδή το πρόβλημα είναι υπαρκτό εδώ και πολύ χρόνο, δεν δικαιούται κανένας (τουλάχιστον στο θέμα αυτό) να ζητά πίστωση χρόνου. Επίσης, άποψή μας είναι ότι, η αποστολή επιστολών για το όλο θέμα συμβάλλει στην εσωτερική πολιτική ΄΄κατανάλωση΄΄ και μόνο. Δεν βοηθά επί της ουσίας. Απαιτείται προσωπική επαφή είτε με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ είτε με τον αρμόδιο Υπουργό.

*Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η κοινή συνάντηση που οργάνωσε ο Περιφερειάρχης Βορ. Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης με τους Δημάρχους του Βορ. Αιγαίου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα που ταλανίζει τα νησιά μας τα τελευταία χρόνια. Αν μη τι άλλο, έδωσε τον τόνο και τον παλμό με τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί το όλο θέμα, ήδη από την ημέρα ορκωμοσίας του. Αξιέπαινη είναι και η πρόθεσή του, όπως δημόσια εξέφρασε, να συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο εναλλάξ στα νησιά  της Περιφέρειας, αποδεικνύοντας ότι, όλα έχουν, εξίσου, την οφειλόμενη μέριμνα, παρά τις όποιες χαρακτηριστικές ιδιαιτερότητές του καθενός, που είναι απόλυτα σεβαστές. Ο ίδιος, φαίνεται, ότι δεν ΄΄μασάει΄΄ τα λόγια του !

*Μας χαροποίησε, επίσης, το πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων του Δήμου, ήδη από ημερών, κάτι που διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι προχθές τα ξημερώματα σε οδούς της πόλης μας. Παρατηρήσαμε δε ότι, το πλύσιμο έγινε σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο. Μακάρι να συνεχιστεί !

*Εκείνο που δεν μας χαροποιεί είναι η έντονη δυσοσμία από τον βιολογικό καθαρισμό (ή το δίκτυό του), σε τρία συγκεκριμένα σημεία της περιοχής Φάρκαινας- Αεροδρομίου: α) στο σημείο που τέμνει η νέα περιφερειακή οδός παράκαμψης της πόλης –Α΄τμήμα, την οδό Λεωφόρου Ενώσεως (εκβολή ποταμού Παρθένη), β) ακριβώς έξω από την μονάδα βιολογικού καθαρισμού – λίγο πριν την είσοδο του Αεροδρομίου και γ) έξω από το πρώην super market Βερόπουλου (διασταύρωση οδού Αεροδρομίου προς Καρφά).

Νομίζω ότι, η ΔΕΥΑΧ οφείλει να το αντιμετωπίσει, διότι από τα σημεία αυτά διέρχονται καθημερινά δεκάδες περιπατητές και επισκέπτες οι οποίοι δυσανασχετούν από τη δυσοσμία.

*Στη συμβολή της οδού Γ. Βερίτη με το Α΄ τμήμα του Περιφερειακού δρόμου της πόλης υπάρχουν περί τους 20 φωτεινούς σηματοδότες. Ομοίως, στη συμβολή του Α΄ τμήματος (οδός Ζορμπά) με την οδό Ρίμινι (προς Στρατώνες). Από το σύνολο των φωτεινών σηματοδοτών αυτών είναι ζήτημα να λειτουργούν οι … μισοί (!), με ό,τι αυτό συνεπάγεται !

Ας το κοιτάξουν οι αρμόδιοι διότι, πολύ φοβούμαστε ότι, είναι ζήτημα χρόνου να συμβεί, στα εν λόγω σημεία, κάποιο τροχαίο ατύχημα.

Οι λαμπτήρες αυτοί πρέπει να ελέγχονται καθημερινά από κάποιον και σε περίπτωση φθοράς ή απώλειας να αντικαθίσταται άμεσα.

*Εκείνο που, τέλος, μας ικανοποίησε είναι το ότι, τις τελευταίες ημέρες, συνεργείο του Δήμου αντικαθιστά τις –από ετών – φθαρείσες πλάκες πεζοδρομίου στην Λεωφόρο Ενώσεως, στο πεζοδρόμιο έναντι του ΄΄Κωτσόβολου΄΄, όπου συχνά πυκνά αρκετοί πεζοί σκουντουφλούσαν. Είναι κάτι που βλέπει πλήθος κόσμου καθημερινά.

*Όπως πληροφορηθήκαμε, η εξαίρετη Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Συνδέσμου «Βιβλιοθήκη ο Φάρος» Βαρβασίου, Χρυσάνθη Ροδάκη, υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας του, βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο του 2ου λογοτεχνικού διαγωνισμού μονόπρακτου με θέμα «Γυναίκα από τη Μικρασία», για το έργο της «Οι μάνες». Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Ιωνική Λέσχη ανάγνωσης- Ιωνικό θέατρο.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια και ευχόμαστε και σε άλλα με το καλό !  Τα νέα -ηλικιακά- στελέχη του «Φάρου» επάξια τιμούν τους προκατόχους των και αποδεικνύουν διαρκώς την αγάπη τους στην ιστορία και την παράδοση της Ιωνικής γης, των αλησμόνητων, προδομένων και αιματοποτισμένων πατρίδων της Μικρασίας !-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.