Σχολιάζοντας την τοπική και την ευρύτερη επικαιρότητα (Νο 18/29-07-2020)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

*Εδώ και ένα σχεδόν χρόνο, σε δημόσιο σημείωμά μου, είχα αναφέρει ότι, η νέα δημοτική Αρχή, όφειλε να βγει δημόσια και να παρουσιάσει (μέσα στο πρώτο τρίμηνο της θητείας της) ποια έργα παραλαμβάνει από την προηγούμενη. Ποια βρίσκονται σε εξέλιξη, ποια υπό συμβασιοποίηση, ποια υπό ένταξη ή απένταξη, ποια σε στάδιο εκπόνησης μελετών.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής Αρχής, έγινε “της μόδας” να εμφανίζονται στα ΜΜΕ στελέχη της και να μιλούν περί «ανυπαρξίας μελετών», «απεντάξεις έργων», κλπ. Γεγονότα αδιανόητα, με τα οποία επιχειρείται να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Ο ισχυρισμός περί ελλείψεων ή παραλήψεων επισημαίνεται δημόσια και στην κρίση του λαού, μόλις αναλάβει κάποιος και όχι προϊούσης της δημοτικής περιόδου κι ενώ έχει διανύσει το 25 % της θητείας του. Διότι, τότε, είναι εκείνος υπεύθυνος της ανυπαρξίας των απαιτούμενων προϋποθέσεων και των όποιων ελλείψεων ή/και παραλήψεων. Στον αντίποδα ενός τέτοιου (παράλογου και παραπλανητικού) ισχυρισμού μπορεί κάθε νοήμων πολίτης να θέσει το ερώτημα: «Κι εσείς, ένα χρόνο δημοτικής θητείας τι κάνατε;». Ακόμη κι εάν είναι τα πράγματα όπως επιχειρούν κάποιοι να παρουσιάσουν, θεωρώ υπέραρκετό το χρονικό διάστημα 12 μηνών για να διευθετήσει κάποιος τα των μελετών ενός έργου. Είναι αδιανόητο να επικαλείται ένα χρόνο μετά ότι ενημερώνεται ή ότι σήμερα “ξεδιάλυνε” το τοπίο των έργων… Ο νομοθέτης όρισε την ενημέρωση των νέων από τους απερχόμενους να γίνεται στο χρονικό διάστημα των 2-3 μηνών από τις εκλογές μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων, όχι μετά από 15 μήνες… Μέχρι στιγμής είδαμε ότι, ορισμένοι, πριν προβούν σε δημόσιες τοποθετήσεις περί έργων, δεν είχαν σωστή πληροφόρηση, με αποτέλεσμα να εκτίθενται και να υπαναχωρούν ! Ξεκίνησε το αντιπλημμυρικό του Καλοπλύτη, ακολούθησε το Κολυμβητήριο, στη συνέχεια το Ρεξ, έρχεται σήμερα το γήπεδο του Εφήβου … Παρακαλώ, να μην επαναληφθεί…!!! Κάποιοι θα ταυτιστούν πλήρως με την πολιτική…ανυπαρξία εάν συνεχίσουν έτσι !

*Βιάστηκαν κάποιοι να παρουσιάσουν έργο στον πολιτισμό, ενώ δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο και πάλι σκόνταψαν… Σε αντίθεση με τους γειτονικούς, μικρούς, νησιωτικούς Δήμους των Οινουσσών και των Ψαρών  (που σε σχέση με τον πληθυσμό τους διοργάνωσαν πληθώρα εξαιρετικών εκδηλώσεων) ο Δήμος Χίου παρουσίασε ως… έργο (!), την ετήσια έκθεση βιβλίου στο λιμάνι (που γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια, μάλιστα δίχως ποτέ να την οικειοποιηθεί ο Δήμος) και τη διοργάνωση «μεγαλεπήβολης» συναυλίας με τον καλλιτέχνη Κων/νο Αργυρό, που όμως μόλις μια εβδομάδα μετά ανακοινώθηκε ότι ματαιώνεται λόγω κορονοιού… Καλά, μια εβδομάδα νωρίτερα δεν ήξεραν για τον κορονοιό; Γιατί να εκτίθενται τόσο απροκάλυπτα; Ακόμη και η δημοτική Κοινότητα Καρδαμύλων διοργάνωσε περισσότερες εκδηλώσεις. Συγχαρητήρια στα Καρδάμυλα, τις Οινούσσες και τα Ψαρά ! Από τον Δήμο Χίου θα περιμέναμε, πέραν των τετριμμένων που γίνονται κάθε καλοκαίρι, κάτι πιο ποιοτικό (π.χ. μια έκθεση-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στη δημοτική πινακοθήκη -παλιά λουτρά- με αφορμή τα 95 χρόνια από τη γέννησή του στη Χίο, κ.α.).

*11 μήνες της νέας δημοτικής Αρχής και οι φωτεινοί σηματοδότες στα Α΄ και Δ΄ τμήματα του Περιφερειακού δρόμου παράκαμψης της πόλης (σε Μπέλα Βίστα και Λιβάδια) δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία. Τον προηγούμενο Σεπτέμβρη είχα γράψει «άντε, με το καλό μέχρι το τέλος του χρόνου να λειτουργούν». Ξέχασα, βέβαια, να γράψω ποιου χρόνου ! Προφανώς εννοούσα του 2019, αλλά από ότι βλέπω πάμε για το τέλος του 2020. Έ, ρε, γλέντια… Καλή αρχή…!!!

*Κανένας δεν πιστεύει τα λεγόμενα του Κούλη, όπως και όλων των μασόνων, μελών της λέσχης Μπίλντερμπεργκ, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί! Έκανε τίποτα ο ίδιος για τη Μακεδονία μήπως; Εάν ειλικρινώς ενδιαφέρεται, υπάρχουν πολλές αντιδράσεις, όπως 1) Το κλείσιμο των προξενείων της Τουρκίας στη βόρειο Ελλάδα, 2) την καταγγελία της Τουρκίας στον ΟΗΕ και την UNESCO και 3) την απαγόρευση μετάβασης Ελλήνων προς την Τουρκία (πλην των μόνιμων κατοίκων αυτής), 4) την απαγόρευση εισαγωγής στην Ελλάδα οποιουδήποτε αγαθού ή εμπορεύματος από την Τουρκία, κ.α. Αυτά, έχει την τόλμη να τα κάνει ο Κούλης; Μέχρι πότε θα είμαστε οι “καρπαζοεισπράκτορες” Ανατολής και Δύσης;

* Για το ίδιο θέμα, σωστός ο Περιφερειάρχης ! Πιστεύω εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του Βορείου Αιγαίου. Εφόσον η Τουρκία δεν σέβεται τις διεθνείς Συμβάσεις και Συνθήκες και μετατρέπει ιερούς χώρους της Χριστιανοσύνης -που ήδη μέσα από αυτές

*Μόνο αδιάφορο δεν είναι το γεγονός της επίσκεψης στη Χίο του τηλεοπτικού συνεργείου της ΕΡΤ που διοργανώνει και προβάλλει την εκπομπή «Αλάτι της γης» με τον Λάμπρο Λιάβα και αναφέρεται στη μουσική παράδοση της Ελλάδας. Το συνεργείο έμεινε στη Χίο 4 ημέρες, απαρτίζεται από περίπου 20 άτομα και θα προβάλλει 2 εκπομπές με ακούσματα και παραδοσιακά δρώμενα από το νησί μας, που αναμένεται να τις δούμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες μέσα στο Σεπτέμβριο. Πληροφορήθηκα ότι, η πρωτοβουλία πρόσκλησης ανήκει στον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Μπουγδάνο και οφείλω να τον συγχαρώ. Εύγε ! Και σε άλλα με το καλό.

*Ως κεραυνός εν αιθρία έφθασε η είδηση της παραίτησης, από τη θέση της Ειδικής Συνεργάτιδος του Δημάρχου Χίου, της δημοσιογράφου Γρηγορίας Μαχαλιά.

Γνωρίζω την Γρηγορία πάνω από 20 χρόνια (από το 1999, που επρόκειτο να έλθει στη Χίο και να αναλάβει Ειδικός Συνεργάτης του τότε Δημάρχου Αμανής κι εγώ ήμουν στο Δήμο Χίου σε αντίστοιχη θέση). Γνωρίζω το ήθος, την εργατικότητα και την ποιότητα του δημοσιογραφικού της λόγου. Είμαι βέβαιος ότι, για να αναγκαστεί να φθάσει στην παραίτηση, προσπάθησε πολύ και δεν εισακούστηκε. Έχει αρχίσει να γίνεται -πλέον- ορατό ότι, άλλα περίμενε να δει ο χιώτης από τη σημερινή δημοτική Αρχή και άλλα βλέπει… Δεν είναι ακόμη καιρός, αλλά θα τα πούμε. Το σίγουρο είναι πως, ότι και να κάνουν κάποιοι στο Δήμο, δεν πρόκειται να τους σώσει το…facebook…!!! Ούτε τα μόνιμα διθυραμβικά σχόλια των μονίμως υποψηφίων και των συγγενών τους !!! Ο κόσμος έχει, πλέον, κρίση και μνήμη !

Γρηγορία, στάσου όρθια και ψηλά, όπως πράττεις μέχρι σήμερα ! Εμείς είμαστε δίπλα σου και θα σε στηρίξουμε σε ότι κάνεις !

*Και στον επόμενο σχολιασμό, συν Θεώ, λίαν προσεχώς, με πολλά και ποικίλα πιπεράτα…!

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.