ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 38/15-06-2021) Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

 

*Η ηλιθιότητα που διακρίνει πολλούς νεοέλληνες είναι και …αμίμητη και …ανίκητη!

Με έκπληξη είδε το πανελλήνιο στα ειδησεογραφικά δελτία τη διοργάνωση «κορονοπάρτυ» σε παραλίες, διαμερίσματα και βεράντες. Την ώρα που ο τομέας της υγείας επιφορτίζεται στο μέγιστο βαθμό, να σώσει ανθρώπους από την πανδημία, κάποιοι βρίσκονται «στον κόσμο τους», ανεύθυνοι όντες, να αντιληφθούν τι συμβαίνει… Το τραγικό όλων είναι ότι, συχνά πυκνά, εμφανίζονται και στελέχη της ΄΄ροζ΄΄ αριστεράς και υποστηρίζουν την εκμαυλισμένη αυτή και παραστρατημένη -ιδιόμορφη- «τάξη της νεολαίας». Άραγε, υπάρχει σωτηρία, πλέον, στον τόπο; Πλήρη εφαρμογή έχουν εδώ οι στίχοι του ιερού ψαλμωδού «πάντες εξέκλιναν, άμα ηχρειώθησαν» ! Αναζητήστε στα ιερά κείμενα να δείτε ποιες ήσαν οι συνέπειες, ιστορικά αποδεδειγμένες ! Πολλάκις η ιστορία επαναλαμβάνεται, αφού επαναλαμβάνονται στο διάβα του χρόνου και τα ανθρώπινα λάθη και πάθη!

 

*Την προηγούμενη Κυριακή, σε μια από τις προσφιλείς μου εξορμήσεις, στη Βόρεια Χίο, επισκέφθηκα αρκετά χωριά της Αμανής και είχα την ευκαιρία να οδεύσω στα Αγιάσματα και ακολούθως στο εγκαταλελειμμένο Αγρελωπό των Καμπιών από τα Λεπτόποδα. Εκεί βρίσκεται σε εξέλιξη η ασφαλτόστρωση του οδικού άξονα Λεπτοπόδων- Καμπιών (13 χιλιόμετρα), ένα έργο που υλοποιεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Ήταν ο μοναδικός δρόμος (περιφερειακού επιπέδου, γύρω από το νησί) που ενώνει δυο κοινότητες και δεν είχε ασφαλτοστρωθεί. Έτσι, σε λίγες εβδομάδες με ευκολία θα μεταβαίνει κάποιος στην παραλία των Καμπιών, στο ακριτικό «Καστέλι» των Καμπιών, αλλά και στο Αγρελωπό που παρέμεινε μόνο του (από το 1987, που εξεδήμησε προς Κύριον ο τελευταίος μόνιμος κάτοικός του, παπά Βαρθολομαίος), με προστάτη και φύλακά του τον Άγιο Κωνσταντίνο, που παραμένει αγέρωχος φρουρός στην είσοδο του πάλαι ποτέ οικισμού. Το μέρος αυτό επισκέπτονται πια, οι λιγοστοί τιμητές του, στη γιορτή του Αγίου Κωνσταντίνου (21 Μαΐου), αλλά και της Αγίας Κυριακής (7 Ιουλίου), όπου θύμησες αλλοτινών καιρών έρχονται στη μνήμη και αναβιώνουν παραδοσιακές συνήθειες αιώνων.

 

*Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει, για μια ακόμη φορά, η συζήτηση περί του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, κάτι που όφειλαν και οφείλουν να πράττουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, σε όλες ανεξαιρέτως τις νησιώτικές περιφέρειες (Βόρειου Αιγαίου, Νότιου Αιγαίου, Ιονίων νήσων, αλλά και νήσων του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων εκ της Περιφερείας Πειραιώς). Δυστυχώς, με λύπη διαπιστώνουμε εδώ και 2 χρόνια (που κυβερνά η ΝΔ), ότι και η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να ταυτίσει με το προσφυγικό τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ μόνο στα 5 νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος) και τούτο ως δήθεν αντιστάθμισμα, ωσάν δηλαδή να μας κάνουν χάρη. Όχι, κύριοι. Το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά κατακτήθηκε με αγώνες πολλών δεκαετιών και καθιερώθηκε για την ανάπτυξη της περιοχής. Δεν είναι «αντίδωρο» για όσα επιχειρείτε ετσιθελικά και δίχως τη σύμφωνη γνώμη των νησιωτών να μας επιβάλλετε. Καθένας, λοιπόν, με την ώρα του… «Έστιν δίκης οφθαλμός (λαϊκός) ος τα πανθ΄ ορά»…!!!

 

*Επειδή, όμως, θέλω πάντοτε να είμαι δίκαιος και να αποδίδω «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», οφείλω να πω ότι, είναι ικανοποιητικές οι εξελίξεις για τη δρομολόγηση του έργου ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου, πλησίον του περιφερειακού δρόμου παράκαμψης της πόλης, λίγο μετά τη διασταύρωση στον Παρθένη (οδός Νικολάου Ζορμπά). Το έργο αυτό σταμάτησε το 2015, μόλις έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και επί 6 χρόνια δεν είχε «κουνήσει φύλλο»…! Σήμερα, φαίνεται να προχωρά η εργολαβία και μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια (μην ακούτε για δύο χρόνια- πάντα έτσι γίνεται- υπολογίστε άλλα τόσα για να είστε σίγουροι) θα έχουμε το έργο, εάν ασφαλώς δεν εμφανιστούν νέα -γραφειοκρατικά- εμπόδια.

 

*Εκεί, όμως, που διαρκώς ακούμε, αλλά τίποτε δεν βλέπουμε, είναι για τη δημιουργία υδατοδρομίων στα μικρά νησιά. Θυμάμαι, πριν πολλά χρόνια (νομίζω επί Σαμαρά), όταν «ένα φεγγάρι» ήταν Υπουργός Υποδομών ο ανιψιός του γέρο Καραμανλή, Μιχ. Λιάπης, που είχε έλθει στα ηρωικά Ψαρά με υδροπλάνο και με στόμφο ανακοίνωνε στα ΜΜΕ τη δημιουργία υδατοδρομίου και αντίστοιχων δρομολογίων με το κέντρο. Εάν τα είδατε εσείς τα είδαν και οι υπόλοιποι… Σήμερα, το όλο ζήτημα ανακινείται και πάλι. Μακάρι να φέρει αποτέλεσμα.

 

*Αρκετά είναι τα τηλεφωνήματα που δέχομαι, τις τελευταίες ημέρες, «εκδηλωτικά» του ενδιαφέροντος κάποιων για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (σε 2 χρόνια…)! Φίλοι μου, υπομονή! Ακόμη είναι πολύ νωρίς! Έχετε υπόψιν σας, όμως, 3-4 πράγματα:α) «Ξαναζεσταμένο (χαλασμένο) φαγητό» δεν τρώει ο σύγχρονος άνθρωπος! β) Όποιος σου «την έφερε» θα είσαι ανόητος να τον ξαναστηρίξεις! («το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»), γ) Εκεί που φτύνεις, δεν πρέπει να γλύφεις διότι η εξουσία είναι προσωρινή, αλλά η αξιοπρέπεια διαχρονική και αειθαλής & δ) Πολύ δύσκολα θα ανατραπούν οι σήμερον κυβερνόντες (σε Δήμο και Περιφέρεια). Και ευτυχώς! Προσωπικά, θεωρώ ότι, ουδείς εκ των σήμερον συμμετεχόντων στα συλλογικά όργανα διοίκησης των δυο θεσμών μπορούν να τους αντιπαλέψουν! Γι΄ αυτό ας μην επιχαίρουν τινές, γκρεμίζοντες και αποδομούντες. Εκτός εάν δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί την ψυχολογία και διάθεση του μέσου Χιώτη ! Ακούτε καμιά φορά και τι σας λέμε, δεν θα χάσετε! Όσοι δεν μας άκουγαν απέλαβον τα επίχειρα των υμέτερων επιλογών!

 

*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί! Μέχρι τότε υγιαίνετε θαρρούντες!-

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.