ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 23/29-10-2020)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

*Με έκπληξη πληροφορήθηκε ο χιώτικος λαός ότι, σε σύσκεψη που προκάλεσε το Υπουργείο Μετανάστευσης στο Δημαρχείο Χίου -με αφορμή την αυξητική τάση των ασθενών με κορονοιό στη ΒΙΑΛ-, δεν προσκλήθηκε ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου. Απαράδεκτο ! Κάποιοι προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις λέγοντας ότι προσκλήθηκε, αλλά διαψεύστηκαν από δηλώσεις- ανακοινώσεις εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου. Όσοι χειρίζονται το μεταναστευτικό ζήτημα στη Χίο, πρέπει να κατανοήσουν ότι, είναι ένα σοβαρό ζήτημα που δεν προσφέρεται για αυτοπροβολή και ικανοποίηση των πολιτικών τους επιδιώξεων. Ήδη τα έχουν κάνει μαντάρα… Έφεραν τα ΜΑΤ στη Χίο τον Φεβρουάριο να δέρνουν Χιώτες και να σπάνε αυτοκίνητα ανυποψίαστων πολιτών, σήμερα κάνουν συσκέψεις για τον κορονοιό και δεν καλούν τον Ιατρικό Σύλλογο, ενώ προβαίνουν και σε δηλώσεις που κάθε άλλο τους τιμούν, όπως π.χ. «σήμερα έχουμε αριθμό μεταναστών στη ΒΙΑΛ όσων τον Αύγουστο του 2019»… Δηλαδή, οι άνθρωποι παραδέχονται ότι, ενώ επί 6 μήνες δεν έχει έλθει μετανάστης στη Χίο κι ενώ τα νησιά μας “μαύρισαν” τον Τσίπρα για τη στάση του στο μεταναστευτικό (και όχι μόνο), επιχαίρουν -οι ΝΔίτες- ότι σήμερα βρισκόμαστε στο επίπεδο που είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν οι μετανάστες έρχονταν κατά δεκάδες καθημερινά… !!! ΝΔ το μεγαλείο σου… !!!

*Στο ίδιο ζήτημα, καλό θα είναι ορισμένοι να σταματήσουν να δίνουν φρούδες ελπίδες στον λαό των Καμποχώρων, που υποφέρει από το μεταναστευτικό. Είναι οι ίδιοι που λένε στους κατοίκους των περιοχών αυτών ότι θέλουν νέα δομή, κλειστή και μακριά από την πόλη, αλλά ουδέποτε έθεσαν τέτοιο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με το πρόσχημα ότι δεν έχουν πλειοψηφία. Βέβαια, οι άνθρωποι αυτοί πολύ σύντομα θα αποκαλυφθούν πολιτικά για τη στάση τους αυτή και θα έχουν όμοια τύχη με τους προκατόχους τους… Θυμηθείτε το ! Διότι, λησμονούν κάποια βασικά ζητήματα: 1) Ότι οφείλουν να σέβονται τις -κατ΄ επανάληψη ειλημμένες- Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι να χαράσσουν δική τους πορεία. 2) Ότι, στην όποια πορεία επιθυμούν να χαράξουν, θα πρέπει να πείσουν πρωτίστως τους δημοτικούς συμβούλους και Αντιδημάρχους τους να τους ακολουθήσουν και κατόπιν τους υπόλοιπους συνδυασμούς και 3) Ότι, η μέχρι σήμερα διπλωματική στάση τους (δεν κάνω τίποτα και τα έχω με όλους καλά, λέγοντας στον καθένα αυτά που θέλει να ακούσει…) δεν δίνει ελπίδες υλοποίησης όσων εξαγγέλλονται.

*Το Υπουργείο Μετανάστευσης οφείλει, ευθαρσώς και δίχως περιστροφές, να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν πολλοί συμπολίτες μας και ειδικότερα: 1) Πόσοι μετανάστες φεύγουν κάθε μήνα από τη ΒΙΑΛ; 2) Που πάνε και πως ΄΄απορροφώνται΄΄ ή όχι από την κοινωνία γενικότερα; 3) Υπάρχει μέριμνα για ένταξη μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία; Πόσων και με ποιο τρόπο; 4) Γνωρίζει το Υπουργείο ότι, υπάρχουν αρκετοί μετανάστες, οι οποίοι ενώ φεύγουν από το νησί μας και μπορούν να μεταβούν σε άλλα μέρη απρόσκοπτα, γυρίζουν πίσω στη ΒΙΑΛ; Τους έχουν δει συμπολίτες μας να ταξιδεύουν ακτοπλοϊκώς στο δρομολόγιο Πειραιάς- Χίος. Αληθεύει ή όχι; Εάν αληθεύει, έχει προβεί σε κάποια ενέργεια ή μέριμνα το αρμόδιο Υπουργείο;

*Εάν έχει την βούληση η κυβέρνηση να κλείσει τις δομές στα νησιά, οφείλει να το κάνει. Εάν πάλι όχι, ας βγει να το πει κι ας μην ρίχνει τα βάρη -που δεν τους αναλογούν- στους κατοίκους των νησιών. Η διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων ανήκει στο κράτος, το οποίο, όμως, οφείλει να σέβεται τη βούληση των τοπικών κοινωνιών.

*Μια εξαιρετική έκθεση βιβλίου, αφιερωμένη στον Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο, διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Χίου, με την φροντίδα και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου. Η έκθεση -που θα λειτουργεί μέχρι τις 16/11 ε.ε.- στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Αγαπητός» (στη θέση Λότζα- Παναγία Μούτσαινα Βροντάδου) περιέχει βιβλία, Κώδικες και χειρόγραφα αναφορικά με την ιερή προσωπικότητα του Αγίου Μάρκου. Αξίζει να την επισκεφθείτε. Μάλιστα, σε πολλές των περιπτώσεων ξεναγεί ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος. Ο γράφων σεμνύνεται ότι, στην έκθεση αυτή συμπεριλαμβάνεται και δικό του εγχειρίδιο, με κηρύγματα επεξηγηματικά, επί στίχων του Ιερού Ευαγγελίου του Αγίου Μάρκου.

*Το βράδυ της παραμονής της 28ης Οκτωβρίου βρεθήκαμε στα Καρδάμυλα, όπου παρακολουθήσαμε τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν με αφορμή την εθνική μας επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Δρώμενα, ομιλίες, το άναμμα του «ΟΧΙ» τόσο στο Μάρμαρο όσο και στα Άνω Καρδάμυλα. Συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές των εκδηλώσεων και σε όσους συμμετείχαν. Τα Καρδάμυλα, εδώ και δεκαετίες, τιμούν εξαιρετικά, με ξεχωριστό τρόπο, την εθνική μας αυτή επέτειο. Μας χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός της επαναφοράς του λαμπρού εθίμου του «Εωθινού» το πρωί της κυριωνύμου ημέρας από τους νέους και τις νέες των Καρδαμύλων. Και του χρόνου με υγεία! Ζήτω η Ελλάδα μας! Ζήτω το έθνος των Ελλήνων! Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!

*Με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ήθελα να προτρέψω όσους συμπολίτες μας είχαν γονείς ή συγγενείς γενικότερα, που πολέμησαν είτε στο Ρίμινι είτε ήσαν Ιερολοχίτες, να αναλάβουν την πρωτοβουλία ίδρυσης συλλόγου απογόνων και φίλων Ριμινιτών και Ιερολοχιτών στη Χίο, ώστε να μην σβήσει η προβολή της μεγάλης δράσης και του ηρωισμού των αγωνιστών αυτών υπέρ της πατρίδας μας. Στη Χίο, παλαιότερα, υπήρχε Σωματείο Ριμινιτών και Ιερολοχιτών Χίου (προφανώς παράρτημα του Πανελληνίου). Σήμερα, οι άνθρωποι αυτοί, δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας. Βρίσκονται όμως τα παιδιά, τα εγγόνια, τα ανίψια τους και οι φίλοι και τιμητές του έργου και του αγώνα τους για την ελευθερία μας. Μπαίνω πρώτος στην πρωτοβουλία αυτή και παρακαλώ, όποιον επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή, να επικοινωνήσει μαζί μου, ώστε να συντονιστεί αυτή η δράση. Γνωρίζω ότι, Ιερολοχίτες ήσαν οι συμπολίτες μας: Κων/νος Μαρής (αείμνηστος πλέον), πατέρας του φαρμακοποιού και υγιεινολόγου Γιώργου Μαρή και Γεώργιος Καρασούλης (μοναδικός εν ζωή στη Χίο), πατέρας του φίλου δημοτικού συμβούλου Νίκου Καρασούλη. Επίσης, στο Ρίμινι έπεσε υπέρ πατρίδος ο έφεδρος λοχαγός Γεώργιος Γκιάλας, αδελφός -μεταξύ άλλων- του ποιητή Γ. Βερίτη και του Στρατηγού Υγειονομικού Μιχαήλ Γκιάλα και θείος πολλών γνωστών και εξαίρετων συμπολιτών μας (π.χ. του Προέδρου της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, ιατρού Γιάννη Γκιάλα, της Ομότιμης Καθηγήτριας Ιατρικής Α.Π.Θ. Μαρίας Γκιάλα, κ.α. εκ της οικογενείας των απογόνων του παπά Γιάννη Γκιάλα). Οφείλουμε, στη μνήμη εκείνων, να ιδρύσουμε στη Χίο το σωματείο αυτό και να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης προς όλους αυτούς. Οι Ριμινίτες και Ιερολοχίτες ήσαν οι μεγαλύτεροι πατριώτες και αγωνιστές. Η μνήμη τους πρέπει να τιμάται δεόντως και οι εθνικοί επέτειοι να μην ΄΄επισκιάζονται΄΄ από άλλους που μετέτρεψαν σε ηρωισμό την ανταρσία. Περισσότερα σε άλλο σημείωμα…!-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.