ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 62/ 20-04-2022) Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου  

 

*Τελικά, πολλές φορές έχουμε αρχίσει να αναρωτιόμαστε εάν υπάρχει ή όχι κυβερνητικός βουλευτής στο νησί μας ! Θυμάμαι, πριν λίγους μήνες, όταν από το γραφείο του εξέδιδαν βαρύγδουπες ανακοινώσεις ότι, τακτοποιήθηκε το ζήτημα της διάθεσης ιατρού στον Οίκο Ναύτου Χίου, για τη συνταγογράφιση στους ναυτικούς και τις οικογένειές τους. Τότε, έβγαιναν οι υποστηρικτές του -μονίμως απουσιάζοντος εκ Χίου- βουλευτή και επέχαιραν. Σήμερα, για μια ακόμη φορά, βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με το πρόσφατο παρελθόν και οι ναυτικοί της Χίου (εν ενεργεία και απόμαχοι) έχουν ξεσηκωθεί δικαίως ! Ο εμπαιγμός των κυβερνόντων δεν έχει όριο ! Ας είναι έτοιμοι, όσοι νομίζουν ότι μπορούν να εμπαίζουν τους ναυτικούς μας, να βρουν απέναντί τους το 1/3 του πληθυσμού του νησιού, αφού οι ναυτικοί (απόμαχοι και εν ενεργεία) με τις οικογένειές τους αγγίζουν τα 15.000 άτομα στη Χίο.

 

*Συγχαρητήρια αξίζουν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη, για την διαρκή προβολή των νησιών μας από ΄΄λαοφιλείς και επιφανείς΄΄ τηλεοπτικές εκπομπές και έντυπα μέσα της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού. Τις ημέρες αυτές, με μέριμνα της Περιφέρειας βρίσκεται στο  νησί μας ο γνωστός παρουσιαστής Τάσος Δούσης, που επιμελείται την εκπομπή <<Εικόνες>>. Θα πραγματοποιήσει συνολικά πέντε εκπομπές για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, εκ των οποίων οι δυο πρώτες για τη Χίο. Αναμένεται να προβληθούν στις αρχές Ιουνίου. Πάντα τέτοια !

 

*Ένα σοβαρό ζήτημα, που πρέπει να απασχολήσει τους φορείς περί την υγεία και πρόνοια στο νησί, είναι αυτό της ύπαρξης αρκετών μελισσών στις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού μας. Πρόσφατα, ένας νέος άνδρας έχασε τη ζωή του στη γειτονική Λήμνο από τσίμπημα μέλισσας. Το ίδιο είχε συμβεί και στη Χίο πριν χρόνια, μάλιστα 2-3 φορές. Υπάρχουν πολλά αλλεργικά άτομα τα οποία μεταβαίνουν ως λουόμενοι, κατά τους θερινούς μήνες, σε παραλίες και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή. Νομίζω ότι είναι φρόνιμο, Δήμος και Περιφέρεια να συνεργαστούν και να τοποθετηθούν στις παραλίες ειδικές συσκευές που ελκύουν προς αυτές τις μέλισσες, απομακρύνοντάς τις από τα σημεία παραμονής του κοινού. Επίσης, καλό θα ήταν να εκτυπωθεί και να διανεμηθεί σχετικό υλικό, για το πώς αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους περιστατικά στην παραλία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (λόγω αλλεργίας, κλπ.).

 

*Γνωρίζω ότι, η σημερινή δημοτική Αρχή έχει ρίξει τόση άσφαλτο στην πόλη της Χίου και τον Βροντάδο, όση δεν είχε πέσει τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Και οφείλουμε αυτό να το αναγνωρίσουμε. Πληροφορούμαι ότι, ήδη βρίσκεται σε στάδιο δημοπράτησης το έργο της εσωτερικής οδοποιίας για το τρέχον έτος και από την αρχή του θέρους θα ξεκινήσουν κι άλλες ασφαλτοστρώσεις στην πόλη και τα χωριά. Καθένας, ας καταθέτει τα αιτήματά του στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (ή καλύτερα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Δήμου για την εξυπηρέτηση πολιτών ή ακόμη και μέσω αίτησης στα ΚΕΠ) για ασφαλτοστρώσεις, κάλυψη λακκουβών, αποκαταστάσεις οδοστρώματος, κλπ. Εγώ, πάλι μέσα από την παρούσα στήλη, ήθελα να παρακαλέσω για την ασφαλτόστρωση ορισμένων οδών, οι οποίες είναι –πραγματικά– σε αθλία κατάσταση και έχουν να ασφαλτοστρωθούν τουλάχιστον 15 χρόνια ! Αυτές είναι: Σουρία (Μπέλα Βίστα), Παπά Γιάννη Γκιάλα, Βελαστή (Ευαγγελίστρια), Ευαγγελιστρίας, Μακκάδων Ιατρών (Αγ. Αικατερίνη), Θεοδ. Στουπάκη (Λιβάδια). Ας ενταχθούν κι αυτές στη φετινή εσωτερική οδοποιία !

 

*Με μεγάλη χαρά παρευρεθήκαμε, πριν από λίγες ημέρες, στα εγκαίνια του νέου οδοντιατρείου της στρατιωτικής ιατρού κας Κέλλυς Γεραλή (σύζυγος Θοδωρή Παντ. Σαραντάκη) στα Αρμόλια της Χίου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι, στη νότια Χίο, υπάρχει –πλέον– οδοντιατρείο, που μπορεί να εξυπηρετήσει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ώστε να μην υποχρεώνονται να μεταβούν στην πόλη για τις οδοντιατρικές εξετάσεις, μικροεπεμβάσεις και θεραπείες τους. Συγχαρητήρια στην αγαπητή οδοντίατρο κα Κέλλυ Γεραλή για το ελπιδοφόρο εγχείρημά της ! Αξίζει να στηριχθεί !

 

*Με αφορμή τα 200 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου και έχοντας κοινά στοιχεία θυσίας, αλλά και μέγιστης προσφοράς στον εθνικό αγώνα, με την ιερή πόλη του Μεσολογγίου, νομίζω ότι ήλθε η ώρα να δει κάποιος από τον Δήμο σοβαρά το ζήτημα αδελφοποίησης του Δήμου Χίου, με τον Δήμο Μεσολογγίου. Πιστεύω ότι, θα έπρεπε να τεθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή που έχει συγκροτήσει ο Δήμος για τη διοργάνωση των σχετικών εκδηλώσεων. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν ! Ξεκινήστε τις σχετικές διαδικασίες. Αφήστε κατά μέρος τις ανούσιες και ανόητες φιέστες που διοργάνωσαν προκάτοχοι σας (-μας) για αδελφοποιήσεις με άσχετες πόλεις, ευτελίζοντας τον θεσμό αδελφοποιήσεων (όπως π.χ. με Ιαπωνία ή Κίνα ή δεν ξέρω γω τι άλλο…) και αναθερμάνετε τις ήδη υπάρχουσες εσωτερικού χαρακτήρα (π.χ. Ερμούπολη Σύρου, Μεσολόγγι, Κερύνεια Κύπρου, κ.α.). Ειδικά φέτος, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη Σφαγή έπρεπε να διοργανωθεί κάτι σε σχέση και με την Ερμούπολη Σύρου, ήδη αδελφή πόλη της Χίου, όπου κατέφυγαν χιλιάδες Χιώτες κατά τη Σφαγή για να σωθούν και ανέπτυξαν εκεί μια έντονη κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική δραστηριότητα που σημάδεψε θετικά την ανάπτυξη του νησιού. Παραλείψεις που μπορούν να διορθωθούν, τώρα…! Ασχολείται κανείς;

 

*Τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες, υπάρχουν 2-3 ΄΄τύποι΄΄ (οδηγοί αυτοκινήτων) οι οποίοι διέρχονται τις γειτονιές με ιλιγγιώδη ταχύτητα, παραβιάζοντας <<STOΡ>> και ΄΄σπινιάρουν΄΄ επιδεικτικά, αδιαφορώντας εάν κινδυνεύει η ζωή τους και η ζωή οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου βρεθεί στο δρόμο τους. Τούτο κατ΄ επανάληψη σημειώνεται και στην οδό Αεροπόρου Χαλκιά. Πραγματικά, απορώ πως μέχρι σήμερα δεν έχει σκοτωθεί άνθρωπος ! Ειλικρινά, επειδή μπορεί γενικότερα κάποιος εκ των διαμαρτυρομένων επάνω στα νεύρα του να χειροδικήσει (πράγμα, βεβαίως, ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο) και να τρέχει στα δικαστήρια, προσωπικά το μόνο που θα κάνω, την επόμενη φορά που θα δω κάτι τέτοιο, θα είναι να πάρω τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου (εάν προλάβω) και αφενός να καταθέσω μήνυση, αφετέρου να ενημερώσω την Αστυνομία για τα περαιτέρω. Άιντε πια, έλεος ! Όποιος είναι ψυχοπαθής ή έχει κατάλοιπα και απωθημένα, ψυχίατροι υπάρχουν αρκετοί, δόξα τω Θεώ !

 

*Το τι γίνεται μέσα στην Ελληνική κοινωνία, με τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος και το εφεύρημα που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση με την <<ρήτρα αναπροσαρμογής>> (που, σημειωτέον, πάει στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών), δεν λέγεται ! Ας δουν πως θα απαλλάξουν τον απλό λαό από τους εξοντωτικούς λογαρισμούς ρεύματος (τη στιγμή που –εν πολλοίς– δεν φτάνει ένας μισθός για να πληρωθεί ένας λογαριασμός), αλλιώς στις προσεχείς εκλογές θα τρίβουν τα μάτια τους !!!  Έχουν φτάσει οι απλοί πολίτες να εργάζονται (όσοι εξ αυτών είναι … τυχεροί και έχουν δουλειά) μόνο για να πληρώνουν λογαριασμούς και φόρους, πολλάκις άνευ αντικρίσματος !

 

*Θα περατώσω το παρόν σημείωμα, με δυο σύντομα σχόλια που άπτονται θρησκευτικών θεμάτων, αφού είναι Μεγάλη Εβδομάδα και είναι λίαν επίκαιρα:

 

Α) Το πρώτο έχει να κάνει με το τροπάριο της Κασσιανής, που ψάλλεται το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης στους Ναούς, κατά τον Όρθρο της Μεγάλης Τετάρτης (Δοξαστικό αποστίχων). Το τροπάριο της Κασσιανής είναι ένα εξαίρετο υμνογραφικό κείμενο το οποίο έγραψε η Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος και Μοναχή (Ηγουμένη). Δεν αφορά την ίδια. Δεν ήταν ποτέ η Κασσιανή διεφθαρμένη γυναίκα. Στο κείμενο αναφέρεται κάποια αμαρτωλή γυναίκα (πόρνη) η οποία μετανόησε και ζήτησε το έλεος του Θεού. Δεν γνωρίζουμε το όνομα αυτής της γυναίκας. Επίσης, δεν έχει καμία σχέση το υμνογραφικό αυτό κείμενο με την Αγία Μαρία την Μαγδαληνή. Ούτε η Μαρία η Μαγδαληνή υπήρξε ποτέ διεφθαρμένη. Όσοι επικαλούνται κάτι τέτοιο είναι άσχετοι με την Θεολογία και δεν έχουν ερευνήσει τις Γραφές. Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή ήταν μια νέα κοπέλα η οποία είχε καταληφθεί από επτά δαιμόνια, σύμφωνα με το ιερό Ευαγγέλιο. Ο Χριστός την απάλλαξε από τα επτά αυτά δαιμόνια και έκτοτε εκείνη, ευγνωμονούσα τον Σωτήρα της, Τον ακολουθούσε. Είναι μια από τις μυροφόρες του Κυρίου και από τις πρώτες που αξιώθηκε να δει τον τάφο του άδειο με τον Χριστό Αναστημένο.

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και να μην λέει καθένας ότι του κατέβει στο μυαλό, μάλιστα δημόσια … Καλό είναι να μην προβαίνουν σε δημόσιες κρίσεις και επικρίσεις επί Εκκλησιαστικών όσοι αγνοούν βασικά ζητήματα θεολογίας

 

Β)Το δεύτερο έχει να κάνει με την προμήθεια λαμπάδων για τη λήψη του Αγίου Φωτός, το βράδυ της Αναστάσεως. Δυστυχώς, η εμπορική δίνη δεν άφησε έξω ακόμη και τα θρησκευτικά σύμβολα. Έτσι, μετά τον εμπορικό ΄΄Αγιο Βαλεντίνο΄΄, κάποιοι επινόησαν τις λαμπάδες με τα παιχνίδια, τα κουκλάκια, τα σχέδια, τα δώρα, κλπ, επάνω τους ! Η λαμπάδα, αγαπητοί μου, συμβολίζει την αγνότητα και την καθαρότητα. Με την λαμπάδα αυτή θα πάρουμε το Άγιο Φως, το οποίο είναι Φως Χριστού και το οποίο ανάπτει αφ εαυτού του το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου επάνω στον Τάφο του Χριστού (Πανάγιο Τάφο), στα Ιεροσόλυμα. Το Φως του Παναγίου Τάφου ανάβει μόνο του, έπειτα από την ειδική ευχή που αναπέμπει ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, μάλιστα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος από τις Ισραηλιτικές Αρχές πριν ο Πατριάρχης εισέλθει στον Πανάγιο Τάφο για την τελετή του Αγίου Φωτός. Συνοδεύεται δε –για του λόγου το ασφαλές– από εκπροσώπους και άλλων θρησκευτικών δοξασιών. Αυτό το Φως συμβολίζει και το Άγιο Φως που παίρνουμε από τις Ενορίες μας, όταν ο Ιερέας ψάλλει <<δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου Φωτός…>> και ανάπτει το μεγάλο κερί (με τα 33 επιμέρους μικρότερα κεριά σε ένα, όσα και τα χρόνια του Χριστού) από την κανδήλα της Αγίας Τράπεζας του Ναού και το μεταδίδει στους πιστούς.

Συνεπώς, λαμπάδες με <<αρκουδάκια, μπάρμπι, μπάτμαν και πλέιμομπιλ>>, δεν πρέπει να έχουμε στην Εκκλησία όταν πάμε να πάρουμε το Άγιο Φως. Όταν ο νονός (ανάδοχος κατά την Εκκλησιαστική ορολογία) μας φέρει την λαμπάδα θα βγάλουμε τα δώρα που έχει επάνω, θα τα κρατήσουμε στο σπίτι και θα πάμε στην Εκκλησία με το κερί της λαμπάδας καθαρό, να πάρουμε το Άγιο Φως και να φέρουμε την ευλογία του Αναστημένου Χριστού στο σπίτι μας.

 

*Καλή Ανάσταση ! Καλό κι ευλογημένο Πάσχα ! Σε λίγες ημέρες ξανά μαζί !-

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.