ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 28/29-12-2020)

 

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

*”Άστραψε και βρόντηξε” πάλι ο … “μεγαλοπολιτικός” της Χίου…!!!

Μερίμνησε, λέει, ώστε να μας σταλεί ως χριστουγεννιάτικος “μποναμάς” η ένταξη του έργου επέκτασης και βελτίωσης του αεροδρομίου Χίου με την ανάλογη χρηματική πίστωση.

Ορισμένοι, νομίζουν ότι απευθύνονται σε ανίδεους ιθαγενείς, για να επιδείξουν έργο, μπροστά στην πολιτική τους ανικανότητα και απουσία από τον τόπο.

Έχω πει κατ΄ επανάληψη ότι, όποιος επιθυμεί να είναι αντικειμενικός, οφείλει να αναγνωρίζει τις προσπάθειες όλων. Έτσι, ουδένα μειώνουμε και περί ουδενός αμφισβητούμε ότι συμβάλλει έτι περαιτέρω στην επίτευξη κάποιου στόχου για το νησί μας. Άλλο, όμως, αυτό και άλλο να μας κοροϊδεύουν μπρος στα μάτια μας ! Τουλάχιστον, όσοι από εμάς διατελέσαμε στο πρόσφατο παρελθόν αιρετοί του τόπου και μέχρι σήμερα παρακολουθούμε επισταμένως τα τεκταινόμενα στην τοπική κοινωνία, γνωρίζουμε ότι, το έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου Χίου δρομολογήθηκε να ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-20  από τον Μάιο του 2019 (επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών-Δ/νση Υποδομών Αεροδρομίων Δ15, με Αριθμ. Πρωτ. οικ. 255/α/30-05-2019). Ομοίως, η σύμβαση για τις υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου για την εκπόνηση των μελετών για τη δημοπράτηση του έργου «Επέκταση-βελτίωση πεδίου ελιγμών Κρατικού Αερολιμένα Χίου “ΟΜΗΡΟΣ” και συναφή έργα» υπεγράφη στις 29-05-2019 (επισυνάπτεται η σχετική Σύμβαση της Δ/νσης υποδομών Αεροδρομίων). Δηλαδή, η δρομολόγηση του όλου ζητήματος είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση (και σας το λέω αυτό εγώ, που απεχθάνομαι “τα έργα και τις ημέρες της” στη συντριπτική τους πλειοψηφία, π.χ. μεταναστευτικό, Σκοπιανό, εξοβελισμός «ηθών και εθίμων», ληστρική απλή αναλογική, κ.α.).

Συνεπώς, ας μην “κομίζουν γλαύκας εις Αθήνας” ορισμένοι σήμερα, όταν τότε ήσαν από αδιάφοροι έως απόντες και όταν οι τότε αιρετοί αγωνίζονταν να καλλιεργηθούν όσα εκείνοι σήμερα έρχονται να δρέψουν… !!!

Ο λαός και γνώση έχει και μνήμη, για να το θυμηθεί όταν έλθει η ώρα…!

*Τεράστια απήχηση είχε, στην τοπική μας κοινωνία, σημείωμά μας, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, αναφορικά με το ξαφνικό κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Φάρκαινα, που εξυπηρετούσε εκατοντάδες συμπολίτες μας εβδομαδιαίως και ειδικότερα το σύνολο των συναλλασσομένων με την Τράπεζα κατοίκων της νότιας Χίου. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος με την αιφνιδιαστική και επιεικώς απαράδεκτη απόφαση της κεντρικής διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, κυρίως λόγω του έντονου συνωστισμού που δημιουργείται καθημερινά στο μοναδικό εναπομείναν -στην πόλη της Χίου- κατάστημα της και τη γκρίνια που δημιουργείται από τους πολίτες-πελάτες της.

Θα περιμέναμε μια σθεναρή αντίδραση διαμαρτυρίας του Δήμου Χίου, ώστε να αισθανθούν και οι εκατοντάδες συμπολίτες μας ότι αντιλαμβάνεται τον παλμό του κόσμου και ανταποκρίνεται στα κελεύσματα της λαϊκής βούλησης αλλά, δυστυχώς, εις μάτην ! “Αγρόν ηγόρασαν” ! Καλά, τόσοι σύμβουλοι και λοιποί εντός του Δήμου, δεν βρέθηκε ένας να εισηγηθεί αρμοδίως, προς τη δημοτική Αρχή;

Τουλάχιστον, οφείλει ο Δήμος –ως μεγαλοπελάτης που είναι, εάν δεν απατώμαι, στην εν λόγω Τράπεζα– να απαιτήσει το άνοιγμα ενός ακόμη πρακτορείου στην πόλη, έστω μόνο για είσπραξη και απόδοση ποσών (αναλήψεις, καταθέσεις, πληρωμές, κλπ). Μήπως κάποιοι θεωρούν ότι, στην παραμεθόριο και τα νησιά, όλοι έχουν τη δυνατότητα και ικανότητα χρήσης ηλεκτρονικών μέσων και εφαρμογών από το σπίτι τους; Εμείς τα λέμε αλλά, άραγε, θα “ιδρώσει το αυτί” κανενός;

*Κάποτε, το να μοιράζεις τσουρέκια στο προσωπικό που πολιτικά προΐστασαι και να το προβάλλεις και ως έργο με ανακοινώσεις, φωτογραφίσεις, κλπ., θεωρείτο μειονέκτημα και πολιτική…κατάντια…!!! Στα συναδελφικά… πολιτικά… πηγαδάκια… τα μειδιάματα έδιναν και έπαιρναν ! Σήμερα, λαμβάνει χώρα πλήρως, στην πολιτική βιοτή του τόπου, το ρηθέν υπό του θυμόσοφου λαού: «Πενία τέχνας κατεργάζεται».

Έτσι, ορισμένοι, αφού διήνυσαν ήδη το 35% (1/3) της αυτοδιοικητικής τους θητείας και ουδέν το ουσιαστικό επέδειξαν επί των ημερών τους (εν συγκρίσει με τα προηγούμενα έτη, μάλιστα της αντίστοιχης τότε περιόδου-δηλαδή του πρώτου 1/3 της θητείας της προηγούμενης Αρχής), επιστρατεύτηκε και πάλι η “τέχνη της πενίας” που μας έφερε πίσω στη διανομή τσουρεκιών μετά φωτογραφιών και συνοδευτικών φολκλόρ!

Τι να πω πια, όταν κανένας δεν καταλαβαίνει ντιπ απ΄ ότι λέμε; Εγώ, πάντως, θα ντρεπόμουνα να επιδείξω τέτοια περιστατικά ως έργα, μάλιστα δίδοντας τα στη δημοσιότητα ! Δυστυχώς, ο πολιτικός πήχης έπεσε πολύ χαμηλά, πολύ σύντομα και πολύ απότομα ! Ομολογουμένως, δεν το περίμενα ! Δεν με πήραν και σύμβουλο και τους λέω τι να κάνουν, πώς να το κάνουν και πώς να το προβάλλουν, κρίμα !!!

 

*Οφείλουμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια και συνάμα τις ευχαριστίες μας στην Ιερά Μητρόπολη Χίου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο και όσους διακονούν τα ευαγή ιδρύματα της Μητροπόλεως για όσα (αντιληπτά και μη, ευρέως) προσφέρουν στον τομέα της κοινωνικής ευποιίας, πρόνοιας και υγείας. Προσφάτως, για μια ακόμη φορά, με πρόταση του Σεβασμωτάτου, δόθηκαν και πάλι χρήματα στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο Χίου, για την αύξηση των κλινών που απαιτούνται, για τη νοσηλεία συμπολιτών μας που νόσησαν με covid19 σε ειδικό θάλαμο. Όπως διαβάσαμε, από σχετική δήλωση της διοικήτριας του Νοσοκομείου, το ποσό που συνολικά έχει διατεθεί μέχρι σήμερα εκ μέρους του συγκεκριμένου κληροδοτήματος (που εποπτεύει η Ιερά Μητρόπολις) ξεπερνά τις 60.000 Ευρώ.

Μην ξανακούσω κανέναν ψευτοαριστερό ή κουλτουριάρη, που δεν έχει πατήσει το πόδι του ποτέ στην Εκκλησία, να μιλήσει για αδιαφορία ή απουσία της Εκκλησίας στη σύγχρονη κοινωνία. Ο οβολός του πιστού λαού επιστρέφει στον λαό, μάλιστα στο σύνολο του λαού, δηλαδή και εκείνους που εκκλησιάζονται και ρίπτουν τον οβολό τους στο ταμείο της Εκκλησίας (για να ευεργετούνται και εκείνοι που δεν πάνε) αλλά και εκείνους που ουδέποτε το έπραξαν. Όπως ο Κύριος, βρέχει επί δικαίους και αδίκους και ανατέλλει τον ήλιο επί αγαθούς και πονηρούς !

Συγχαρητήρια, όμως, αξίζουν και για έναν ακόμη λόγο: Για την απόφαση της τοπικής μας Εκκλησίας και του Μητροπολίτη, να τελεσθούν δυο Θείες Λειτουργίες την ημέρα των Χριστουγέννων, στον Ιερό Ναό Αγίου Μάρκου Βροντάδου, τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου και τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου.

Για τον πιστό χριστιανό, που ενσυνείδητα προσέρχεται στον Ιερό Ναό για το Μυστήριο της Θείας Λειτουργίας και τη Θεία Μετάληψη, η δυνατότητα αυτή συμμετοχής του ταυτίζεται κυριολεκτικά με τον διψασμένο που βρήκε έπειτα από πολύ καιρό το καθάριο και αστείρευτο νερό της ζωής. Και με αυτό Ζει, χωρίς αυτό πεθαίνει!

*Καλή κι ευλογημένη η νέα χρονιά 2021, που σε λίγο θα ανατείλει ! Με υγεία πάνω από όλα, σε όλους ! Μακάρι να έχει μόνο θετικές, χαρμόσυνες ειδήσεις. Μακάρι και οι άρχοντες μας να φωτιστούν και συνετιστούν κι εμείς να έχουμε μόνο καλά να λέμε. Αλλά «για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή»…!!! Αμέσως μετά τα Θεοφάνεια πάλι εδώ, πρώτα ο Θεός ! Χαίρετε !-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.