ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 32/04-03-2021) Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

*Μπορεί να βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας και ευρύτερης οικονομικής εξαθλίωσης, όμως, ευτυχώς, υπάρχουν πνευματικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες, που προωθούν και ενισχύουν τον πολιτισμό και αποτελούν ένα ηθικό στήριγμα στον εμπερίστατο άνθρωπο της εποχής. Τις τελευταίες εβδομάδες έφθασαν στα χέρια μας δύο όμορφα ημερολόγια του 2021. Το πρώτο (ημερολόγιο τοίχου) μας έστειλε η ακάματος Πρόεδρος του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής, συγχωριανή Κα Μαρία Μπρή- Παπαμακαρίου και προβάλλει τον Εμπορειό του Πυργιού της Χίου, με φωτογραφικό υλικό και σημειώματα που αναφέρονται στις παλαιότερες εποχές. Φέρει τίτλο «Μια βόλτα στον Εμπορειό του χθες», αποτελεί έκδοση του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής «Το Πυργί της Χίου» και εκτυπώθηκε από τις εκδόσεις «Αλφα Πι». Το δεύτερο (ημερολόγιο γραφείου) μας έστειλε ο φίλος Πρόεδρος του ΦΟΒ, καθηγητής κ. Πολύδωρος Στείρος και αποτελεί έκδοση του 4ου Γυμνασίου Χίου. Φέρει τίτλο «Εδώ που ζούμε – Βλέπω τον κόσμο μου αλλιώς» και εμπεριέχει πλούσιο, έγχρωμο, φωτογραφικό υλικό, που συγκέντρωσαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου, υπό την καθοδήγηση και επιμέλεια του καλλιτέχνη φωτογράφου Σταμάτη Μεννή, με την εποπτεία και συνδρομή της διευθύντριας του σχολείου κας Ρένας Χούλη. Συγχαρητήρια σε όλους για τη δουλειά που έκαναν και που θα μείνει και ως συλλεκτικό, αρχειακό, υλικό για τους μετέπειτα !

*Εξαιρετική και η νέα έκδοση με τίτλο «Δυο φορές το ΄21» που συνέγραψε η συμπατριώτισσά μας Αγγελική Μαστρομιχαλάκη μαζί με τον Παντελή Ζούρα και εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Εν Πλώ». Την περίφημη εικονογράφησή του έκανε ο Σπύρος Ζαχαρόπουλος. Πρόκειται για μια επετειακή έκδοση, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του 1821, που αναφέρεται και περιγράφει τη μορφή 21 ηρώων και 21 ηρωίδων της επανάστασης. Αξίζει να την προμηθευτείτε. Προσωπικά, την προμηθεύτηκα, μέσω ταχυδρομείου, από τις εκδόσεις «Εν Πλώ» και συναρπάστηκα. Είναι ελκυστική και αναμνηστική η συλλογή των εκδόσεων «Εν Πλω» (που διαθέτουν) με αφορμή τα 200 χρόνια από το 1821 και πραγματικά αποζημιώνεται αισθητικά και πνευματικά όποιος την πάρει !

*Μεγάλη χαρά προξένησε στο νησί μας η είδηση της προαγωγής του συμπατριώτη μας, Ανώτατου Αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, Στυλιανού Κωστάλα, σε Υποναύαρχο εν ενεργεία. Επάξια προαγωγή. Ο ίδιος υπηρέτησε στο παρελθόν σε νευραλγικούς τομείς στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και ως υπασπιστής του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Συγχαρητήρια και εις ανώτερα !

*Τα τελευταία 2 χρόνια δεν υπάρχει δρόμος στην πόλη της Χίου που να μην έχει κι από ένα ετοιμόρροπο ακίνητο. Ειδικά, μετά τον τελευταίο σεισμό της Σάμου (του προηγούμενου Οκτώβρη) η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Δεν είναι λύση η απλή απαγόρευση διέλευσης κάτωθι του κτιρίων αυτών. Υπάρχουν οδοί και πεζοδρόμια, που παραμένουν κλειστά επί πολλούς μήνες (ακόμη και χρόνια), δίχως να δίδεται ουσιαστική λύση. Και οι λύσεις είναι τρείς: Η πρώτη είναι η άρση της επικινδυνότητας του κτιρίου (με αφαίρεση όλων των επικίνδυνων στοιχείων επί του κτιρίου) ώστε να γίνεται απρόσκοπτη διέλευση πεζών και οχημάτων πλησίον αυτού. Η δεύτερη είναι η επισκευή του κτιρίου. Και η τρίτη είναι, σε περίπτωση αδυναμίας επισκευής -λόγω τεχνικών ή οικονομικών προβλημάτων- η κατεδάφισή του. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι λύση το «κλείνω τον δρόμο ή το πεζοδρόμιο» και τελείωσα…  Νομίζω ότι, οι αρμόδιες (Τεχνικές) Υπηρεσίες του Δήμου οφείλουν να αντιμετωπίσουν άμεσα το ζήτημα αυτό, βάζοντας ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ στην υλοποίησή του και όχι αφήνοντας το για το απώτερο μέλλον… Εάν το κατορθώσει αυτό η δημοτική Αρχή θα είναι επιτυχία της. Δηλαδή να μην αφήσει στο τέλος της τρέχουσας δημοτικής θητείας ετοιμόρροπα ακίνητα στην πόλη.

*Σε άμεση συνάρτηση με το παραπάνω είναι και η αλγεινή εικόνα που έχει σχηματιστεί με την απαγόρευση κυκλοφορίας στην πάροδο της οδού Λάδης, βορείως του κτιρίου του Χημείου, στο λιμάνι της Χίου (πρώην Τελωνείο). Τούτο συνέβη από την ημέρα του σεισμού της 30ης Οκτωβρίου 2020. Μέχρι πότε οι κορδέλες θα στέκουν εκεί; Ποια ουσιαστική παρέμβαση θα γίνει, εάν γίνει και πότε; Έχουν παρέλθει ήδη 4 μήνες. Δεν είναι οξύμωρο το ότι, ενώ δεν επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων, κάποιοι ΄΄έξυπνοι΄΄  παραμερίζουν ΄΄κατά τι΄΄ τις κορδέλες και σταθμεύουν εκεί τα οχήματά τους; Σ΄ αυτό δεν υπάρχει επικινδυνότητα;

*Νομίζω ότι, όσα έχουν έλθει στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες, γύρω από την ύπαρξη κρουσμάτων κορονοιού σε στρατιώτες και στελέχη στρατιωτικών μονάδων της Χίου, δεν τιμούν την κοινωνική εικόνα που επιθυμούν να έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στον τόπο. Και τούτο διότι, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν επιδίδονται μόνο σε έργα δράσης κατά την περίοδο πολέμου ή επιστρατεύσεων, αλλά και εν καιρώ ειρήνης και καθημερινότητας, στις σχέσεις τους με τους πολίτες ανά περιοχή. Έτσι, θα περιμέναμε τουλάχιστον μια επίσημη ανακοίνωση για το τι ακριβώς συμβαίνει σε μονάδες του νησιού μας, και όχι να θορυβείται το κοινό διαβάζοντας σχόλια και δημοσιογραφικές πληροφορίες σε διάφορα sites. Αν μη τι άλλο, αναμένουμε μια επίσημη ενημέρωση από την 96 ΑΔΤΕ (ή την 96 ΤΥΕΘ).

*Θα μας τρελάνουν τελείως ορισμένοι -και δη οι λεγόμενοι ΄΄αριστερόστροφοι΄΄- με την αντιμετώπιση γνωστού τρομοκράτη… Από πότε δείχνουν ενδιαφέρον για έναν ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟ κρατούμενο -κατά συρροήν εγκληματία- πολιτικά πρόσωπα της χώρας μας; Όλοι έχουν σαν ΄΄τσιχλόφουσκα΄΄ το «κρίθηκε από τη δικαιοσύνη, αλλά τώρα πρέπει να τύχει και των δικαιωμάτων των κρατουμένων και να εξέρχεται της φυλακής»…!!! Μα, και μόνο το γεγονός ότι, κάποιος, που σχεδίασε 11 φόνους παραμένει αμετανόητος, συνιστά λόγο για την μη αποφυλάκισή του (ούτε καν την έξοδό του, κατά την ταπεινή μου γνώμη), αφού υπάρχει πιθανότητα (και δυνατότητα, ως αμετανόητος-που δηλώνει) να επαναλάβει τις πράξεις του…!!! Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που αφαίρεσε τη ζωή 11 συνανθρώπων του, να ποντάρει στην ευαισθησία των συμπολιτών του, απειλώντας ότι θα πεθάνει από την πείνα (ή την δίψα) εάν δεν γίνει αυτό που θέλει; Θα τρελαθούμε !!! Άνθρωπε μου, εάν είσαι αμετανόητος για τους 11 φόνους, γιατί να λυπηθεί ο κόσμος για τη δική σου αυτοχειρία; O Θεός να σε λυπηθεί. Αλλά, εάν δεν μετανοήσεις, μάλιστα ειλικρινά, πως είναι δυνατόν να σε λυπηθεί; Κατά τη Σταύρωση του Χριστού, ο ληστής, επί του σταυρού του, με την ειλικρινή του μετάνοια μπήκε πρώτος στον παράδεισο. Ζήτησε από τον Σωτήρα Χριστό συγχώρεση και την έλαβε. «Τον ληστήν αυθημερόν του παραδείσου ηξίωσας, Κύριε». Ο άλλος, που δεν έδειξε κανένα σημάδι μεταμέλειας, παρά ζήτησε από τον Χριστό αποδείξεις της θεότητός Του, οδηγήθηκε στο βόρβορο ! Μνήσθητι και ημών, Κύριε, όταν έλθεις εν τη βασιλεία Σου !-

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.