ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 3- 24/09/2019)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

*Οι εξελίξεις τρέχουν καθημερινά, με αποτέλεσμα η ύλη να είναι πλούσια, για τον σχολιασμό της επικαιρότητας στο νησί μας.

*Πραγματοποιήθηκε προχθές λαϊκή συνέλευση στο Χαλκειός, με αφορμή τη συγκέντρωση υπεραρίθμου προσφύγων και μεταναστών στη ΒΙΑΛ και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στο χώρο. Αλγεινή εντύπωση σημείωσε η απουσία εκπροσώπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Δεν γνωρίζω εάν προσεκλήθησαν ή όχι θεσμικοί φορείς (και ποιοι ειδικότερα), πλην όμως, ακόμη και εάν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, εάν διαθέτεις λαϊκό έρεισμα και αισθητήριο, οφείλεις να ανταποκριθείς μόλις το πληροφορηθείς. Με χαρά, λοιπόν, πληροφορήθηκα ότι συμμετείχαν: ο δ/ντης του πολιτικού γραφείου του Υφυπουργού Νότη Μηταράκη, Φιλ. Βιτέλλας και ο Περιφ. Σύμβουλος του συνδυασμού Χριστόφα κ. Στ. Καμπούρης. Ο τελευταίος δε, δεσμεύθηκε να μεταφέρει ο ίδιος (μη υπάρχοντος εκεί ούτε Αντιπεριφερειάρχη ούτε άλλου εκπροσώπου της Περιφέρειας) στον Περιφερειάρχη τα αιτήματα του τοπικού Συμβουλίου και των κατοίκων για το ζήτημα αυτό. Προεκλογικά, όλοι υπόσχονταν ότι θα είναι πλησίον των μονίμων κατοίκων. Σήμερα, που βρίσκονται όλοι αυτοί;  Έχουν ή όχι άποψη για τα τεκταινόμενα στο χώρο της ΒΙΑΛ; Και εάν έχουν, τι άλλο κάνουν, πλην ανακοινώσεων και επιστολών; Θα αντιδράσουν δυναμικά- σθεναρά;

*Μάλιστα, μόλις 2-3 ημέρες πριν τη λαϊκή συνέλευση, έγινε γνωστό από την Περιφέρεια, όπως πληροφορηθήκαμε από σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου ότι, τον χώρο της ΒΙΑΛ επισκέφθηκε κλιμάκιο της Δ/νσης Υγείας με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη. Καλά τα δημοσιεύματα για τις επισκέψεις, αλλά (επισκέψεις δίχως αποτέλεσμα) είναι δημοσιεύματα για εσωτερική κατανάλωση και μόνο. Οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι, ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να λειτουργήσει συλλογικά, θεσμικά και συντεταγμένα, στο πλαίσιο του Νόμου και παράλληλα να υπάρχει ενημέρωσή τους. Έτσι, θα πρέπει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Υγείας να ανακοινώσει τι είδε, τι διαπίστωσε στη ΒΙΑΛ, τι πρέπει να γίνει και σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Εάν δεν απατώμαι, το Υγειονομείο πραγματοποιεί ελέγχους και επιβάλλει πρόστιμα σε επιχειρήσεις υγειονομικού -και όχι μόνο- ενδιαφέροντος για κάθε είδους δραστηριότητες που άπτονται θεμάτων της δημόσιας Υγείας, αλλά και ζητά επισήμως (και μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά όρια) παρεμβάσεις, με σκοπό την εντός ολίγου επανεξέταση και βελτίωσή τους. Στην περίπτωση της ΒΙΑΛ, όπου έχουμε χιλιάδες ανθρώπους, να διαβιούν κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες, πολλάκις, τι προτίθεται να πράξει (ιδιαίτερα εν όψει χειμώνα); Οι κάτοικοι των Καμποχώρων θέλουν λύσεις στα προβλήματα και όχι δημοσιεύματα φιγούρας και αυτοδιαφήμισης.

*Μιας δε ο λόγος για δημοσιεύματα φιγούρας, ένα έχω να πω: Ασχολούμαι με τα τοπικά κοινά εδώ και 20 χρόνια. Την άνευ ουσίας δημοσιοποίηση επισκέψεων, συναντήσεων, κλπ., αιρετών της Χίου, πρώτη φορά βλέπω, σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Αγαπητοί μου, ξεκολλήστε ! Οι εκλογές έγιναν τον Μάιο και έκτοτε έχουν περάσει μήνες. Τι μας λέτε ότι συναντηθήκατε με τον Δ/ντή της τάδε Υπηρεσίας (στην οποία προΐστασθε μάλιστα…). Αυτό πρέπει να το κάνετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και να ανακοινώνετε αποτελέσματα στο κοινό, όχι απλά επισκέψεις… Εάν κάθε αιρετός ανακοίνωνε τις επισκέψεις που κάνει διαρκώς στις δομές και τις Υπηρεσίες που εποπτεύει, μέρα παρά μέρα θα είχαμε δημοσιεύματα βιτρίνας και θα τα χαρακτηρίζαμε ΄΄πλούσιο έργο΄΄. Ο κόσμος μπορεί τον πρώτο χρόνο να ΄΄χάψει΄΄ ορισμένα πράγματα, μετά όμως θα είναι αμείλικτός κριτής… Γι΄ αυτό δώστε λύσεις κι αφήστε τη δημοσιοποίηση ΄΄δράσεων΄΄ χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

*Οφείλω να συγχαρώ το συνδυασμό του κ. Παναγιώτη Χριστόφα, διότι ήταν ο μόνος που αντέδρασε άμεσα στο γεγονός της ολιγόωρης απορρόφησης του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον- Β΄Κύκλος ΙΙ» (χρηματοδοτικό εργαλείο για την αποκατάσταση και την πραγματοποίηση παρεμβάσεων σε/ή για οικιακούς χώρους) που ήλθε στη δημοσιότητα και δεν δόθηκε η δυνατότητα σε ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας να δηλώσουν συμμετοχή. Απευθυνόμενος στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και σε κάθε αρμόδιο ζήτησε την επιπλέον χρηματοδότηση και την εκ νέου δημόσια έναρξη-παράταση του προγράμματος εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προς όφελος των πολιτών της περιφέρειάς μας. Αυτή είναι ουσιαστική παρέμβαση.

*Επίσης, οφείλουμε να πούμε ότι, ο περιφερειακός συνδυασμός του κ. Γιάννη Σπιλάνη ήταν ο μόνος συνδυασμός που ΄΄άρπαξε΄΄ αμέσως το γεγονός του πρόωρου κλεισίματος των ιαματικών πηγών Αγιασμάτων Χίου και Ικαρίας και ζήτησε σθεναρά την παρέμβαση της Περιφέρειας για το άνοιγμά τους, μέσα από ενέργειες των όποιων ιθυνόντων -οφείλουν να πράξουν- προς τον ΕΟΤ. Επιπρόσθετα, ζητά την εισαγωγή του θέματος, προς συζήτηση, στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ανάλογη παρέμβαση έκανε και ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμ. Κάρμαντζης στην Πρόεδρο του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου, με θετική έκβαση της υπόθεσης.

Είναι λυπηρό να εκπροσωπείται η Χίος με πληθώρα Αντιπεριφερειαρχών και τέτοια σοβαρά θέματα που αφορούν τη Χίο (κοινωνικά, οικονομικά, τουριστικά, υγειονομικά, αναπτυξιακά, κ.ο.κ.) να έρχονται στη δημοσιότητα (και να επισημαίνονται) από στελέχη άλλων συνδυασμών και παρατάξεων. Ας το δει αυτό ο κ. Περιφερειάρχης, όσο είναι νωρίς, ώστε να μην είναι ο ουραγός των εξελίξεων. Χρειάζεται εγρήγορση, αντίληψη και άμεση ανταπόκριση στα κελεύσματα του κόσμου. Και κυρίως ενδοπαραταξιακή συνεννόηση και συνεργασία.-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.