Τα αντιπλημμυρικά δεν έχουν απενταχθεί – Η Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της

Επί δύο μέρες έως και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης, αλλά και ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Ξενάκης, δήλωναν κατηγορηματικά ότι τα αντιπλημμυρικά έργα του Καλοπλύτη και των Μεστών έχουν χαθεί οριστικά.

Η αιτιολογία για το πρώτο ήταν ότι είχε αποφασίσει αρνητικά η Αρχαιολογία και για το δεύτερο ότι κάποιοι κάτοικοι ζητούσαν αντίτιμο για τα τμήματα των ακινήτων που καταλάμβανε το έργο. Η δε προθεσμία για την ένταξη είχε παρέλθει στις 30 Απριλίου. Τελικώς ούτε το ένα ούτε το άλλο ίσχυε.

Με πρόταση της ΣυμμαΧίας Αξιών συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα και αποκαλύφθηκε ότι η προθεσμία και των δυο έργων είναι η 30η Ιουνίου. Το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Βορείου Αιγαίου συνεδριάζει την επόμενη βδομάδα με τηλεδιάσκεψη. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, δεν υπήρχε καμία πρόθεση να παραστεί εκεί ο Δήμος με αιρετό εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής, παρά μόνο με υπηρεσιακούς παράγοντες, έχοντας προεξοφλήσει ότι το έργο έχει ήδη απενταχθεί από τις 30 Απριλίου.

Τελικά μετά από πρόταση μας, αποφασίστηκε να παραστεί ο Δήμος στη συνεδρίαση, με εκπροσώπηση μέλους της δημοτικής αρχής, να προσφύγει στο ΚΑΣ και στο Υπουργείο Πολιτισμού για τα αντιπλημμυρικά έργα του Καλόπλυτη, καθώς επίσης και να υπάρξει κάθε αναγκαία συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας.

Θεωρούμε ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος επτά μηνών, που θα μπορούσαν να έχουν ήδη γίνει ενέργειες προς το ΚΑΣ και το Υπουργείο Πολιτισμού, οι οποίες με ευθύνη του Δημάρχου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου δεν έχουν γίνει.

Ως προς το θέμα του αντιπλημμυρικού των Μεστών, το οποίο ο ίδιος ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι αν δεν γίνει τώρα δεν θα υπάρξει νέα δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου, αποφασίστηκε να ληφθούν υπεύθυνες δηλώσεις από όποιους θέλουν να πωλήσουν το αναγκαίο τμήμα του ακινήτου τους. Επίσης αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχή για την άμεση ολοκλήρωση της πρότασης, ώστε να μη χαθεί η προθεσμία της 30ης Ιουνίου.

Η ΣυμμαΧία Αξιών θεωρεί ότι τα δυο αυτά έργα είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη της Χίου και τα Μεστά και δηλώνει έτοιμη να συμβάλει με κάθε τρόπο στους δυο μήνες που απομένουν προκειμένου να κερδηθεί το χαμένο έδαφος της αδράνειας των επτά μηνών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.