Τα είπαν… Αλλά διαφορετικά από άλλες Χρονιές

 

 

 

Κάθε χρόνο και χειρότερα για τα Ήθη και Έθιμα του νησιού μας

Ένα από τα παλαιότερα Έθιμα της Χίου, του Ναυτικού, προσπαθεί να κρατηθεί ζωντανό, στην ψυχή και τις καρδιές των Χιωτών.

Κάθε χρόνο ένα στραβοπάτημα και το παλαιό έθιμο χάνεται σε αποθήκες σπιτιών και εργοστασίων ξυλείας.

Όλα είναι διαφορετικά φέτος τις Γιορτές και την σημερινή ημέρα λείπουν σε όλους μας οι φωνές των παιδιών, που κάθε χρόνο πλημμύριζαν τους δρόμους του νησιού μας, λέγοντας τα κάλαντα από πόρτα σε πόρτα, είτε με το τρυγωνάκι τους και ένα τουμπερλέκι, είτε με το παλαιό Έθιμο…. το Άγιο Βασιλιάτικο βαποράκι.

Την λύση και σε αυτό μπορεί, εν μέρει, να δώσει και πάλι το Διαδίκτυο, αλλά με καμία απολύτως σχέση με το Έθιμο που γνωρίζει χρόνια ο Χιώτης, προκειμένου να ακουστούν και φέτος οι παιδικές φωνές να λένε τα κάλαντα και τα παινέματα (Πρόκειται για ποιήματα που μοιάζουν με κάλαντα και περιέχουν ευχές για τα σπίτια των ναυτικών και σάτιρα της εποχής συνήθως για τα πολιτικά δρώμενα), σε όλους τους κεντρικούς δρόμους και παράδρομους των γειτονιών, να χαμογελάσουν και να φανεί το γλυκό προσωπάκι των μικρών παιδιών, χωρίς να το κρύβει η μάσκα ή η κάθε μουτσούνα που τους απαγορεύει να νιώσουν ελεύθερα.

Παιδιά από διάφορες περιοχές της πόλης της Χίου και φέτος είπαν τα κάλαντα και τα παινέματα τους στους δρόμους, με τα βαποράκια που έφτιαξαν μόνα τους, για να νιώσουν υπερήφανα για τα έθιμα του τόπου τους, φορώντας τις ειδικές μάσκες προστασίας κατά του covid. Φυσικά το έθιμο έχει συρρικνωθεί κατά πολύ, όταν κάποτε πήγαινες να παρακολουθήσεις στην κεντρική πλατεία, τουλάχιστον 15 βαποράκια από διάφορες ενορίες και τώρα προσπαθούν τρείς με τέσσερις ενορίες να κρατήσουν το έθιμο ζωντανό.

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.