Τα θέματα και οι απαντήσεις των Πανελλαδικών στην νεοελληνική γλώσσα 2 Ιουνίου

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

 

ΚΕΙΜΕΝΟ 1

 

Ημέρα καταδίκης της βίας εναντίον των γυναικών

 

Δεν υπάρχει στην ιστορία της ανθρωπότητας διαρκέστερη και διαστροφικότερη καθυπόταξη ανθρώπων από αυτή που υπέστησαν οι γυναίκες από τους άντρες. Αρχίζοντας από τον Αριστοτέλη αναρίθμητα ήταν τα μεγάλα πνεύματα που αρνιούνταν σε αυτές την ανθρώπινη αξία. Μέχρι τον 20ό αιώνα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλες οι συζητήσεις για την ισότητα θεωρούσαν ως δεδομένο ότι αυτή δεν περιλαμβάνει τις γυναίκες.

Η αντίληψη ότι είναι κατώτερα πλάσματα, φτιαγμένα για να εξυπηρετήσουν την αναπαραγωγή του κόσμου των ανδρών, είχε ως συνέπεια μια τέτοια κακομεταχείριση, βία και εκμετάλλευση, που όμοιά της δεν έχει υποστεί καμία άλλη ομάδα ανθρώπων (ούτε οι μαύροι ούτε η εργατική τάξη, κανείς).

Σε πολλά μέρη του κόσμου ακόμα και σήμερα η ωμή βία εναντίον των γυναικών είναι καθημερινή πρακτική. Στις δικές μας κοινωνίες οι ωμότητες είναι παράνομες. Τα φαινόμενα, όμως, βιασμού, οικογενειακής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και ποικίλων άλλων προσβολών των γυναικών κάθε άλλο παρά σπάνια είναι.

Ξέρω ότι οι καθιερωμένες ημέρες μνήμης δεν συγκινούν. Σήμερα, όμως, ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών, δεν μπορεί παρά να αναλογιζόμαστε με ενοχή τη μεγαλύτερη αδικία που υπήρξε από καταβολής κόσμου, να συμπονούμε τις αμέτρητες γυναίκες θύματα, και να προσπαθούμε να οραματιζόμαστε δικαιοσύνη.

 

[Σταύρος Τσακυράκης, Δικαιοσύνη: η ουσία της πολιτικής, εκδ. Μεταίχμιο, 2019, σ. 202].

 

ΚΕΙΜΕΝΟ 2

 

[Φεμινισμός και Νεοφεμινισμός]

 

Τον εικοστό πρώτο αιώνα η μάχη της ισότητας μεταξύ των φύλων λαμβάνει νέα χαρακτηριστικά. Ο «νεοφεμινισμός», η «τοξική αρρενωπότητα», η «πατριαρχία», η «ταυτότητα φύλου» είναι όροι που πρωταγωνιστούν στον δημόσιο διάλογο περί της ισότητας των φύλων. Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Φιλοσοφίας, στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, με τίτλο «Μεταμορφώσεις του αρσενικού και του θηλυκού», αναπτύχθηκε ένας ενδιαφέρων διάλογος για το πού βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η Μπελίντα Κανόν, συγγραφέας και δόκτωρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας, μίλησε στο «Βήμα».

 

Για την Μπελίντα Κανόν ο νεοφεμινισμός οδηγεί σε σύγκρουση ανδρών και γυναικών, γεγονός καταστροφικό. «Ο κλασικός φεμινισμός του 20ού αιώνα, τον οποίο εξέφρασε η Σιμόν

 

ντε Μποβουάρ, μαχόταν για την ισότητα ανδρών και γυναικών αντιμετωπίζοντάς τους ως άτομα, ως ανθρώπους. Στον 21ο αιώνα, και κυρίως μετά το 2010, βλέπουμε την ανάδειξη του “φεμινισμού της διαφοροποίησης”, ενός ρεύματος που επιμένει στις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, τις οποίες θεωρεί αγεφύρωτες. Προφανώς και υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, όμως στις περισσότερες εκφάνσεις της ζωής μας είμαστε άτομα, άνθρωποι που δρούμε: είμαι συγγραφέας, είμαι εκπαιδευτικός, είμαι ορειβάτης, είμαι κηπουρός. Είμαι δηλαδή ένας άνθρωπος που ασχολείται με αυτές τις δραστηριότητες, όχι πρωτίστως μια γυναίκα που ασχολείται με όλα αυτά. Σήμερα, οι νεοφεμινίστριες προτάσσουν διαρκώς ότι οι γυναίκες είναι μια ομάδα θυμάτων, η οποία διατρέχει μονίμως τον κίνδυνο να υποστεί βία κάθε μορφής, όχι διακρίσεις εις βάρος τους αλλά βία, επειδή είναι γυναίκες. Αυτό το νέο ρεύμα εγγράφεται στον δημόσιο διάλογο περί ταυτοτήτων: είμαι γυναίκα, αυτή είναι η ταυτότητά μου. Και αυτομάτως, είμαι θύμα. Είναι τόσο έντονος αυτός ο διάλογος περί θύματος ώστε ενίοτε το να είσαι θύμα γίνεται εύσημο*, πρόκειται για ιδεολογία που εκφράζεται ως “πάθος για θυματοποίηση”».

Για την Κανόν, αντιθέτως, ο φεμινισμός είναι ένα κίνημα χαρούμενο, «ένα κίνημα που ωθεί τις γυναίκες να αποκτήσουν περισσότερη ισχύ, να διεκδικούν την ισότητα με τους άνδρες. Όταν προτάσσουμε το φύλο ή το χρώμα του δέρματος ως ταυτότητα, επί της ουσίας επιμένουμε σε χαρακτηριστικά μας τα οποία δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Οι “κλασικές” φεμινίστριες επιμένουμε στα χαρακτηριστικά που μπορούμε να αλλάξουμε, επιμένουμε στην ελευθερία, στη δυνατότητα να αλλάξουμε τα πράγματα. Αντιθέτως, ο νεοφεμινισμός και οι θεωρίες ταυτότητας φύλου επιμένουν σε ένα είδος ντετερμινισμού**, τον οποίο εμείς επιδιώκουμε να ξεπεράσουμε».

 

* εύσημο: διάκριση

** ντετερμινισμός: αιτιοκρατία, (στο κείμενο) το φύλο προκαθορίζει τον κοινωνικό ρόλο του ατόμου [Μαρίλια Παπαθανασίου, εφ. Το Βήμα 28-05-2023].

ΚΕΙΜΕΝΟ 3

 

«Μια φοβερή παρηγοριά»

(απόσπασμα διηγήματος)

 

Πριν από τρεις εβδομάδες με σούταραν από τη δουλειά και τώρα οι σταγόνες έσκαγαν με δύναμη στο παρμπρίζ σαν αλεξιπτωτιστές που τους πρόδωσε το αλεξίπτωτό τους.

Παρασκευή απόγευμα, διαδήλωση στα Προπύλαια, η Πανεπιστημίου κλειστή. Μπλοκαρισμένος στο φανάρι του Attica, κοίταζα τον κόσμο στα πεζοδρόμια και στ’ άλλα αυτοκίνητα κι αναρωτιόμουν πώς πέρασε κιόλας η βδομάδα και πώς θα περνούσε εκείνη που ερχόταν, αν θα τα κατάφερνα, από Δευτέρα τουλάχιστον, να φανώ άντρας και να πω την αλήθεια στην Αντριάνα ‒ μα είναι τώρα όνομα αυτό για γυναίκα; ‒, να φανώ άντρας, να πάψω να κρύβομαι, να τη βάλω να καθίσει απέναντί μου, να την κοιτάξω στα μάτια και να της πω το και το. Γιατί πάνε κιόλας τρεις βδομάδες που με έδιωξαν από τη δουλειά κι ακόμα κρύβομαι, τρεις βδομάδες τώρα φεύγω κάθε πρωί κανονικά από το σπίτι, αλλά δεν πάω στη δουλειά, αφού δεν έχω πια δουλειά, μόνο γυροφέρνω με το Micra ώρες ολόκληρες από τη

 

μια άκρη της Αθήνας στην άλλη κι ακόμα παραπέρα ‒ Λαύριο, Πέραμα, Ραφήνα ‒, και ξέρω βέβαια πως δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα αυτό. Τι σόι άντρας είναι αυτός που κρύβεται από τη γυναίκα του, που της λέει ψέματα, που αρνείται να αντιμετωπίσει στα ίσα την πραγματικότητα, να πει πως ό,τι έγινε έγινε και να προχωρήσει παρακάτω ‒ άσε κιόλας που δεν συμφέρει καθόλου αυτή η ιστορία, γιατί ήδη έχω χαλάσει ένα κάρο λεφτά στις βενζίνες.

Κοίταζα τον κόσμο γύρω μου και τα κόκκινα φώτα των αυτοκινήτων που αναβόσβηναν μπροστά μου κι άκουγα τις σφυρίχτρες των τροχονόμων και τις φωνές από τη διαδήλωση στο βάθος. Οι αληθινοί άντρες, οι άντρες οι σωστοί, δεν αναχαράζουν* τα περασμένα, δεν κολλάνε στο παρελθόν. Οι αληθινοί άντρες έχουν κοντή μνήμη και ψηλά ποδάρια, ξεχνούν και τρέχουν, ξεχνούν και τρέχουν μπροστά. Οι αληθινοί άντρες προχωράνε μπροστά, δεν κάνουν κύκλους. Οι αληθινοί άντρες είναι πραχτικοί, έχουν τετράγωνο μυαλό και τρίγωνη καρδιά. Οι αληθινοί άντρες σκέφτονται πρακτικά, αντιδρούν πρακτικά, πονάνε πρακτικά. Οι αληθινοί άντρες πράττουν πρακτικά. […]

 

* αναχαράζουν: σκαλίζουν

 

[Χρήστος Οικονόμου, Οι κόρες του Ηφαιστείου. Διηγήματα, εκδ. Πόλις, 2017, σσ. 163-164].

 

 

Θέμα Α

 

Α1.      Να αποδώσετε συνοπτικά σε μία παράγραφο 60-70 λέξεων τις απόψεις του συγγραφέα του Κειμένου 1 για την κοινωνική θέση της γυναίκας.

Μονάδες 20

 

Θέμα Β

 

Β1. Να γράψετε στο τετράδιό σας δίπλα στον αριθμό της Στήλης Α το γράμμα από τη Στήλη Β που αντιστοιχεί στην ορθή απάντηση με βάση το περιεχόμενο των αντίστοιχων κειμένων (χωρίς αναφορά σε χωρία των κειμένων):

 

Στήλη Α                                           Στήλη Β

1.     Στην     πρώτη      παράγραφο

Κειμένου 1 υποστηρίζεται ότι

του α. η υποταγή των γυναικών στους άντρες παρουσιάζεται περιστασιακά στην ιστορία της ανθρωπότητας.
β.    το   ζήτημα   της   ισότητας   των
γυναικών διαχρονικά κυριαρχούσε στις
δημόσιες συζητήσεις.
γ. μέχρι τον 20ό αιώνα ο δημόσιος λόγος
δεν αναδείκνυε το ζήτημα της ισότητας
των γυναικών.

 

2. Στη δεύτερη παράγραφο του Κειμένου 1 υποστηρίζεται ότι η αντίληψη για την κατωτερότητα της γυναίκας α. είναι ανώδυνη.
β. αφορά εξίσου και άλλες κοινωνικές ομάδες.
γ. προκαλεί βίαιες συμπεριφορές.

 

 

3.      Στην     τρίτη    παράγραφο      του

Κειμένου 1 η βία στον δυτικό κόσμο

α. απουσιάζει παντελώς.
β. διώκεται από τον νόμο.
γ. εκδηλώνεται μόνο ως σεξουαλική παρενόχληση.

 

4. Στην τελευταία παράγραφο του α. αδιαφορεί για την αξία των ημερών
Κειμένου 1 ο συγγραφέας μνήμης.
β.    προτρέπει τον αναγνώστη να
αναστοχαστεί.
γ.      απαξιώνει     τον    προβληματισμό
σχετικά με τη βία κατά των γυναικών.

 

5. Στην  πρώτη  παράγραφο του α.    ο νεοφεμινισμός παρουσιάζει τη
Κειμένου   2    υποστηρίζεται ότι γυναίκα ως θύμα.
σήμερα β. έχουν εξαλειφθεί οι διαφορές μεταξύ
ανδρών και γυναικών.
γ.    ο νεοφεμινισμός και ο κλασικός
φεμινισμός ταυτίζονται.

Μονάδες 15

 

Β2.     Στην  πρώτη  παράγραφο  του  Κειμένου  2  («Για  την  Μπελίντα…θυματοποίηση»),  η συνοχή εξασφαλίζεται με τις εξής διαρθρωτικές λέξεις: Προφανώς, όμως, δηλαδή, επειδή, ώστε. Να εξηγήσετε τι δηλώνουν οι παραπάνω λέξεις (μονάδες 5), κάνοντας αναφορά στα νοήματα που αυτές συνδέουν στην κάθε περίπτωση. (μονάδες 5)

Μονάδες 10

 

Β3. α. Πρόθεση του συγγραφέα στην τελευταία παράγραφο του Κειμένου 1 («Ξέρω… δικαιοσύνη») είναι να ευαισθητοποιήσει τον αναγνώστη / την αναγνώστρια για τις αδικίες σε βάρος των γυναικών. Να αναφέρετε δύο (2) διαφορετικές μεταξύ τους γλωσσικές επιλογές / εκφραστικά μέσα με τα οποία υπηρετείται η πρόθεσή του (μονάδες 2) και να εξηγήσετε σύντομα τη λειτουργία καθενός από αυτά. (μονάδες 4)

β. Η δεύτερη παράγραφος του Κειμένου 2 («Για την Κανόν…ξεπεράσουμε») οργανώνεται στη βάση της αντίθεσης. Να βρείτε τα δύο μέρη της αντίθεσης (μονάδες 2) και να εξηγήσετε πώς αυτή η επιλογή εξυπηρετεί τον σκοπό της Μπελίντα Κανόν. (μονάδες 2)

Μονάδες 10

 

Θέμα Γ

 

Γ1. Στο Κείμενο 3, να παρουσιάσετε και να ερμηνεύσετε τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πρωταγωνιστής αξιοποιώντας τρεις (3) διαφορετικούς κειμενικούς δείκτες. Πώς κρίνετε την αντίδρασή του; (150-200 λέξεις)

Μονάδες 15

 

Θέμα Δ

 

Δ1. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως εκπρόσωπος της μαθητικής σας κοινότητας, εκφωνείτε ομιλία (350-400 λέξεις) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της περιοχής σας.

α) Να αναφέρετε φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο﮲

β) εσείς, ως νέα γενιά, μπορείτε να συμβάλλετε έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων;

Όποια κι αν είναι η άποψή σας, να την υποστηρίξετε τεκμηριωμένα αξιοποιώντας δημιουργικά και τα κείμενα αναφοράς (Κείμενα 1, 2, 3).

Μονάδες 30

 

ΟΔΗΓΙΕΣ (για τους εξεταζομένους)

 

 1. Στο εξώφυλλο να γράψετε το εξεταζόμενο μάθημα. Στο εσώφυλλο πάνω-πάνω να συμπληρώσετε τα ατομικά σας στοιχεία. Στην αρχή των απαντήσεών σας να γράψετε πάνω-πάνω την ημερομηνία και το εξεταζόμενο μάθημα. Να μην αντιγράψετε τα θέματα στο τετράδιο και να μη γράψετε πουθενά στις απαντήσεις σας το όνομά σας.
 2. Να γράψετε το ονοματεπώνυμό σας στο πάνω μέρος των φωτοαντιγράφων, αμέσως μόλις σας παραδοθούν. Τυχόν σημειώσεις σας πάνω στα θέματα δεν θα βαθμολογηθούν σε καμία περίπτωση. Κατά την αποχώρησή σας, να παραδώσετε μαζί με το τετράδιο και τα φωτοαντίγραφα.
 3. Να απαντήσετε στο τετράδιό σας σε όλα τα θέματα μόνο με μπλε ή μόνο με μαύρο στυλό με μελάνι που δεν σβήνει.
 4. Κάθε απάντηση τεκμηριωμένη είναι αποδεκτή.
 5. Διάρκεια εξέτασης: τρεις (3) ώρες μετά τη διανομή των φωτοαντιγράφων.
 6. Χρόνος δυνατής αποχώρησης: 00 π.μ.

 

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ KΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΕΛΟΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

 

 

 

ΕΝΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΘΟΔΙΚΟ

 

Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων

Εξεταζόμενο Μάθημα: Νεοελληνική Γλώσσα – Έκθεση και Λογοτεχνία, Ημερομηνία: 02 Ιουνίου 2023

Ενδεικτικές Απαντήσεις Θεμάτων

 

 

ΘΕΜΑ Α

A1.

Σύμφωνα με το συγγραφέα, η γυναίκα αντιμετωπιζόταν απαξιωτικά και ως εκ τούτου αποκλειόταν από κάθε διάλογο περί ισότητας. Κυριαρχούσε η αντίληψη περί κατωτερότητας και προορισμού των γυναικών αμιγώς για τεκνοποίηση και διαιώνιση του ανθρώπινου είδους, γεγονός που δικαιολογεί τη νοσηρή συμπεριφορά σε βάρος τους· συμπεριφορά η οποία αποτυπώνεται και στις σημερινές κοινωνίες με έντονα τα φαινόμενα βίας και κακομεταχείρισης, παρά τη θεώρηση ότι πρόκειται για ποινικά διωκόμενα αδικήματα.

 

ΘΕΜΑ Β Β1.

 1. γ
 2. γ
 3. β
 4. β
 5. α

 

B2.

Λέξη Σημασία Ερμηνεία/Νοηματική απόδοση
Προφανώς Επιβεβαίωση/επιτονισμός Τονίζεται ότι υφίστανται διαφορές μεταξύ των

δύο φύλων

Όμως Αντίθεση και έμφαση Επιτονίζεται το γεγονός πως όλοι είμαστε

δρώντα πρόσωπα με εγγενείς διαφορές

Δηλαδή Επεξήγηση Αποσαφηνίζεται ότι η ουσία βρίσκεται στον

άνθρωπο και όχι στο φύλο του

 

Επειδή

 

Αιτιολόγηση

Επισημαίνεται ότι διακρίσεις ενδέχεται να

υφίστανται πολλοί άνθρωποι, πρωτίστως όμως η γυναίκα γίνεται δέκτης βίας

 

Ώστε

 

Συμπέρασμα και αποτέλεσμα

Η ταύτιση της γυναίκας με θύμα έχει ως απόρροια την ενίσχυση του ψευτοϊδεολογήματος του «πάθους για

θυματοποίηση»

 

Β3.

α.

Ο συγγραφέας αποβλέποντας στην ευαισθητοποίηση των αναγνωστών για τη διαχρονική αδικία που υφίσταται το γυναικείο φύλο, προβαίνει στη χρήση:

 • α’ πληθυντικού ρηματικού προσώπου (αναλογιζόμαστε, οραματιζόμαστε) που υπογραμμίζει την καθολικότητα – συλλογικότητα της αυτοενοχοποίησης και της προσπάθειας αποκατάστασης της αδικίας σε βάρος των γυναικών.
 • Συγκινησιακά φορτισμένου λόγου (ενοχή συγκινούν μεγαλύτερη αδικία, αμέτρητες γυναίκες θύματα συμπονούμε) που κινητοποιεί αισθήματα συμπόνιας και αγανάκτησης για την απροκάλυπτη έκφραση και την μακραίωνη ύπαρξη της έμφυλης βίας.
 • Υπερβολής («τη μεγαλύτερη αδικία που υπήρξε από καταβολής κόσμου»)Μ που αναδεικνύει και επιτονίζει το μέγεθος της αδικίας, διεγείροντας αισθήματα ενοχής.
 • Συνυποδηλωτικής λειτουργίας λόγου («οραματιζόμαστε δικαιοσύνη») που καθιστά τον αναγνώστη μέτοχο μιας αισιόδοξης θεώρησης και προοπτικής για την απόδοση δικαιοσύνης και αποκατάστασης του γυναικείου φύλου.
 • Σχήματος κλιμάκωσης («να αναλογιζόμαστε …να συμπονούμε…να προσπαθούμε να οραματιζόμαστε») που σταδιακά καθοδηγεί τον αναγνώστη από το στοχασμό – που κινητοποιεί η ημέρα μνήμης – στην ενσυναίσθηση για τα αναρίθμητα θύματα καταλήγοντας στην συλλογική ενεργοποίηση – απόπειρα δικαίωσης.

 

β. Η δεύτερη παράγραφος του Κειμένου 2 οργανώνεται με τη μέθοδο της σύγκρισης- αντίθεσης , αντιπαραβάλλοντας τον «κλασικό» φεμινισμό με το νεοφεμινισμό («Οι

«κλασικές»… να ξεπεράσουμε»). Ειδικότερα, η Μπελίντα Κανόν παρουσιάζει τις διαφορές ανάμεσα στα δυο κινήματα, ώστε να αποσαφηνίσει τη διαφορετική τους προσέγγιση ως προς το θέμα της ισότητας και κατ’ επέκταση τη διαφοροποίηση της στοχοθεσίας τους. Έτσι, ο «κλασικός» φεμινισμός, τον οποίο η ίδια υποστηρίζει, στοχεύει στην ισότητα των δύο φύλων, στην ισότιμη μεταχείριση, δίνοντας έμφαση στα χαρακτηριστικά/Ιδιότητες που μεταβάλλονται, στην ελευθερία και στη δυνατότητα αλλαγής («…επιμένουμε στα χαρακτηριστικά… τα πράγματα»). Αντιθέτως, οι υποστηρικτές του νεοφεμινισμού εμμένουν σε ταυτότητες φύλου, στην άποψη ότι το φύλο προκαθορίζει και τον κοινωνικό του ρόλο («ένα είδος ντετερμινισμού»). Φαίνεται, επομένως, ότι η ίδια είναι αντίθετη στη θυματοποίηση των γυναικών που προκύπτει και έμμεσα, μέσω της αντίθεσης καταγγέλλει το νεοφεμινισμό.

 

ΘΕΜΑ Γ

Σύμφωνα με το απόσπασμα, ο ομοδιηγητικός αφηγητής βιώνει έντονα το αίσθημα της ντροπής και της απογοήτευσης λόγω της απώλειας της εργασίας του. Νιώθει ντροπιασμένος που δεν μπορεί, τουλάχιστον στα μάτια του, να σταθεί αντάξιος των συνθηκών που η κοινωνία ορίζει για ένα σωστό αντρικό πρότυπο. Ο πρωταγωνιστής μέσω του α’ ενικού και της παρατεταμένης χρήσης υποτακτικής («να φανώ άντρας…το και το») εκμυστηρεύεται την αδυναμία του και το αίσθημα ντροπής να κοινοποιήσει στη γυναίκα του την νέα κατάσταση που βιώνει εδώ και καιρό («τρεις εβδομάδες»). Έτσι λοιπόν,

 

αντιλαμβάνεται πως χάνει την ανδρική του ταυτότητα, βιώνει το αίσθημα της κατωτερότητας και πως δεν υπερασπίζεται την αντρική του τιμή, καθώς κρύβεται, αρνούμενος «να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα», κάτι το οποίο διαφαίνεται μέσω της εναλλαγής ρηματικών προσώπων από α’ ενικό σε γ’ πρόσωπο («ξέρω βέβαια – τι σόι άντρας είναι αυτός». Τέλος, στην καταληκτική παράγραφο μέσω της συνεχούς επανάληψης («αληθινοί άντρες») επιδιώκει να βρει το ψυχικό σθένος και μια κατ’ επίφαση συναισθηματική δύναμη και αντοχή για να αντεπεξέλθει στις κοινωνικές επιταγές που επιβάλουν το τέλειο ανδρικό πρότυπο.

Προσωπικά, κατανοώ πλήρως τις αγωνίες και τα έντονα συναισθήματα που βιώνει ο πρωταγωνιστής καθώς το ανδρικό πρότυπο φέρει έντονα στερεοτυπικά κοινωνικά χαρακτηριστικά δύναμης και αυτονομίας. Η φοβία μη αποδοχής από την κοινωνία και η γενική ψυχική του κατάπτωση δικαιολογούνται εξαιτίας της απώλειας εργασίας και άρα της αδυναμίας να παρέχει τα προς το ζην στη οικογένειά του και στον ίδιο.

 

Επιμέλεια:

Αντώνης Σαρρής, Κατερίνα Σούλη, Ρούλα Κυρίτση, Ελένη Παπαποστόλου, Παναγιώτα Τσελεμάρκου, Προκόπης Μυγδάλης, Νεκτάριος Πήχας

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.