Την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα με ευθύνη πρωτίστως των Αρχιερέων έχει στην κυριολεξία ποδοπατηθεί η Ορθόδοξη Εκκλησιολογία

Θεωρώ ότι αυτήν την εβδομάδα, την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα του 2020 με ευθύνη πρωτίστως των Αρχιερέων έχει στην κυριολεξία ποδοπατηθεί η Ορθόδοξη Εκκλησιολογία!!!!!!!! Στην Ορθοδοξία δεν προβλέπονται ατομικές λειτουργίες με την παρουσία μόνο του ιερέα ουσιαστικά και χωρίς πιστούς!!!!!!! Η Ορθοδοξία δεν πρεσβεύει την ατομική σωτηρία του κάθε πιστού ξεχωριστά, αλλά πιστεύει στην συλλογική σωτηρία όλων των πιστών μαζί σαν κοινότητα σε πορεία αγωνιζόμενη προς την Βασιλεία του Θεού, κοινότητα η οποία επικοινωνεί με τον Ύψιστο πρωτίστως με την Θεία Λειτουργία (ενώνεται η οριζόντια με την κάθετη κοινωνικότητα κατά την διάρκειά της)!!!!! Δεν αρκεί η κατ’ οίκον Εκκλησία, που είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, γιατί για την Ορθοδοξία η πίστη και η κάθε πίστη δεν είναι ατομική υπόθεση, δεν είναι κρυφό προσωπικό δεδομένο, που μπορεί ο πιστός να το αποκρύψει στην σφαίρα της ιδιωτικότητάς του, μιας και από την πίστη απορρέει μια συγκεκριμένη στάση ζωής!!!!!! Η Ορθοδοξία επουδενί δεν καλλιεργεί και δεν πρέπει να καλλιεργεί το πνεύμα του στείρου ατομικισμού!!!!!! Θα μπορούσαν, ωστόσο, και θα ήταν εφικτό πιστεύω να τελεστούν ακολουθίες με λίγους πιστούς σε απόσταση μεταξύ τους!!!!!!! Ειδάλλως να μην γινόταν τίποτα!!!!!!!!!!! Θα ήταν προτιμότερο απ’ αυτό, που βιώνουμε και το οποίο δεν δύναμαι να το χαρακτηρίσω!!!!!!

Όσον αφορά, τώρα, τα λεχθέντα από τον πατέρα Χριστοφόρο Γουρλή, εφημέριο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Χίου, θεωρώ ότι ο πάτερ τα είπε μια χαρά https://www.alithia.gr/tv/eidiseis/oi-ierarhes-den-yperaspistikan-tin-pisti-mas-o-koronoios-aformi-gia-ktypima-tis?fbclid=IwAR1tBWGLk0geiqGM9q7bGGfU__JFf-ZHgpz1II0aRpe6APNTGqhX6Q9eizg !!!!! Πρόκειται για έναν εξαιρετικό ΙΕΡΕΑ, ιδιαίτερα αγαπητό από τους κατοίκους του νησιού μας και με πλούσιο και αφανές φιλανθρωπικό έργο [τηρεί στην πράξη την ευαγγελική ρήση σοῦ δὲ ποιοῦντος ἐλεημοσύνην μὴ γνώτω ἡ ἀριστερά σου τί ποιεῖ ἡ δεξιά σου (Ματθαίου 6, 3), σε αντίθεση με άλλους ιερωμένους, ιερείς και αρχιερείς, που διαφημίζουν στα ΜΜΕ την φιλανθρωπική τους δράση] !!!!!!! Να μην τολμήσει να τον αγγίξει κανείς!!!!!!!!!!!!

Το Άγιος Φώς της Ανάστασης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ας μας γεμίσει με δύναμη, ελπίδα, αισιοδοξία κι ας οδηγεί την πορεία όλων μας σε τούτην την δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο, που διανύουμε σαν κοινωνία!!!!!!! Καλό Πάσχα!!!!!!!!

 

Κωνσταντίνος Γεωργ. Καρατζάς

Θεολόγος Καθηγητής – Μ.Α. Ιστορικής Θεολογίας

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.