Την πρώτη φορά που αντίκρισα τη θάλασσα» Θεατρική Παράσταση στον Φάρο Βαρβασίου

 

Την πρώτη φορά που αντίκρισα τη θάλασσα»

Θεατρική Παράσταση στον Φάρο Βαρβασίου, τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 7 το απόγευμα. Αφήγηση : Μαρία Βραχιονίδου.

Διάρκεια 1 ώρα. Ελεύθερη Είσοδος.

 

«Την πρώτη φορά που αντίκρισα τη θάλασσα: Σεπτέμβριος 1922. Η Σμύρνη φλέγεται. Στην παραλία της, μαύρη κουκίδα ανάμεσα σε χιλιάδες όμοιες, η μικρή Σταυρούλα περιμένει το πλοίο της σωτηρίας. Η αληθινή της ιστορία, η ιστορία μιας Μικρασιάτισσας, βασισμένη στη δική της προφορική μαρτυρία, ξεδιπλώνεται μπροστά μας, ανοίγοντας τα πορτόφυλλα της συλλογικής μας μνήμης και κατακλύζοντάς μας με αναμνήσεις πόνου, πίκρας και νοσταλγίας αλλά και τρυφερότητας, δύναμης και αγάπης για τη ζωή.

 

Λίγα λόγια για την αφηγήτρια:  Η Μαρία Βραχιονίδου είναι  γλωσσολόγος, δρ. λαογραφίας και αφηγήτρια. Εργάζεται από το 1999 ως Ερευνήτρια Β΄ στο Κέντρο Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών και παράλληλα, από το 2011, διδάσκει στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Από το 2010 ασχολείται με τη θεωρητική μελέτη και έρευνα της αφηγηματικής τέχνης με κύρια θεματική τον συμβολισμό του αφηγηματικού λόγου ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει και οργανώσει πολλές παραστάσεις αφήγησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ατομικές και ομαδικές. Τη διετία 2019-2021 επιλέχτηκε Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Federation for European Storytelling (FEST Ambassador). Σε συνεργασία με το “Κέντρο”, έχει συντονίσει αρκετά εργαστήρια ποικίλων θεματικών γύρω από την αφηγηματική τέχνη και έχει υλοποιήσει τμήμα διεθνών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την αφήγηση, εφαρμοσμένη και παραστατική. Έχει συγγράψει βιβλία και δεκάδες άρθρα γλωσσικού, λαογραφικού και ανθρωπολογικού περιεχομένου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.