Τιμήθηκε από τον Δήμο Χίου ο διαπρεπής Χιώτης Αστροφυσικός κος Σταμάτης Κριμιζής

Η εκδήλωση έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου  29 Οκτωβρίου 2022 στο  κατάμεστο από κόσμο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.

Κατά την διάρκειά τής εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Κυνηγώντας πλανήτες για 60 χρόνια: Σταμάτης Κριμιζής» («Chasing planets for 60 years: Stamatis -Tom- Krimigis») του Γιάννη Βαμβακά, το οποίο απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους (Best Feature Documentary) κατά τη διάρκεια του Dallas Movie Awards Festival.

Ο Δήμαρχος Χίου κος Σταμάτης Κάρμαντζης, δώρισε στον κ. Κριμιζή έναν πίνακα της Χίου με led φωτισμό που συμβολίζει τα αστέρια που έχει εξερευνήσει ο διαπρεπής Χιώτης επιστήμονας λέγοντάς του: “Δεχθείτε ένα τεράστιο ευχαριστώ, όσο είναι το σύμπαν, για όλα αυτά που μας δώσατε και θα συνεχίσετε να μας δίνετε, όχι μόνο 60 χρόνια κυνηγώντας τους πλανήτες αλλά ευχόμαστε να είναι πολλά ακόμα τα χρόνια που θα κυνηγήσετε και θα ολοκληρώσετε το όνειρό σας”.

Ο κος Δήμαρχος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο εξαίρετος Δρ. Σταμάτης Κριμιζής είναι απλός άνθρωπος, διαποτισμένος με την σοφία της ουσιαστικής προσφοράς, σοβαρός και στιβαρός, ακέραιος, ανθρώπινος  και φωτεινός όσο τα αστέρια του ουρανού. Για εμάς στη Χίο, κατατάσσεται στους μοναδικούς μας αστέρες».

Σεμνός όπως πάντα, ο κορυφαίος Χιώτης επιστήμονας έκανε λόγο για ευγενικές και γενναιόδωρες αναφορές στο άτομό του, λέγοντας  ότι: «Μόλις άκουσα όλα αυτά, άρχισα να σκέφτομαι ότι για να ακούγονται τέτοια λόγια στην πατρίδα μας, μάλλον έχω αποδημήσει εις Κύριον» .

Ακολουθούν μερικά βιογραφικά στοιχεία:

Ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής είναι ακαδημαϊκός- διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής και συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA, αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στον Βροντάδο της Χίου το 1938 και αποφοίτησε από το τοπικό Γυμνάσιο Αρρένων το 1956. Καθώς ο πατέρας του ήταν μετανάστης που συχνά ταξίδευε από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής φοίτησε στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα (Πτυχίο Φυσικής, 1961) και της Αϊόβα (μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Sc. 1963, διδακτορική διατριβή 1965) των ΗΠΑ. Εργάστηκε ως καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα και το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (Applied Physics Laboratory) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 1980 διορίστηκε Επικεφαλής Επιστήμονας στο Τμήμα Διαστημικής, όπου και ανέλαβε Διευθυντής το 1991. Από τη θέση αυτή διηύθυνε τις δραστηριότητες 600 περίπου επιστημόνων, μηχανικών και άλλου τεχνικού προσωπικού και προσωπικού υποστήριξης. Από τον Απρίλιο του 2004 είναι Επίτιμος Διευθυντής. Εκλέχθηκε Ακαδημαϊκός στη νεοϊδρυθείσα έδρα «Επιστήμη του Διαστήματος» της Ακαδημίας Αθηνών τον Νοέμβριο του 2004, και πρόεδρος της Τάξεως Θετικών Επιστημών για το 2007. Τον Δεκέμβριο 2006 ανέλαβε Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Προς τιμή του το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ονόμασε με το όνομα του τον αστεροειδή 8323 Κριμιζής (προσωρινή ονομασία 1979 UH).

Στις 19 Μαρτίου 2018 ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού(ΕΛ.Δ.Ο.). Στις 25 Απριλίου 2018 ωστόσο, σχεδόν ένα μήνα μετά τον ορισμό του ΔΣ του Οργανισμού, παραιτήθηκε από την προεδρία του ΕΛ.Δ.Ο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.