Τουρκία : Παίρνουμε όλα τα μέτρα για τα συμφέροντά μας σε Αιγαίο και Κύπρο

Στο Αιγαίο, την Κύπρο, τη Μεσόγειο και τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς αναφέρεται η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, η οποία εκδόθηκε μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασής του το βράδυ της Τετάρτης υπό την προεδρία του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πέντε ώρες κράτησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ υπό την προεδρία του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΕΑ) επαναλαμβάνει «με έντονο τρόπο» ότι λαμβάνει όλα τα μέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας.

«Υπογραμμίστηκε με έντονο τρόπο ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τον Εύξεινο Πόντο παρακολουθούνται στενά και θα συνεχιστούν να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας, που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, το ΣΕΑ Τουρκίας στέλνει μήνυμα στις χώρες όπου έχουν βρει καταφύγιο «μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων», υπονοώντας και την Ελλάδα για το θέμα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών.

«Τονίστηκε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να μην εκδίδουν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν διαφύγει σε αυτές. Το αίτημα για την έκδοσή τους βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις υπογραφείσες συμφωνίες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οζερσάι : Η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Νωρίτερα, ο υπουργός «εξωτερικών» των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι είχε δηλώσει ότι το Μπαρμπαρός καθορίζει το σημείο όπου θα γίνει η γεώτρηση και γι’ αυτό μετακινείται στις περιοχές F και G (τεμάχια 2,3,8,9,13 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας), τα οποία αδειοδοτήθηκαν από το ψευδοκράτος στην ΤΡΑΟ.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «υπουργός εξωτερικών» προέβη σε δηλώσεις για το θέμα στην Deutsche Welle, λέγοντας πως «ό,τι είπαμε πριν, αυτό κάνουμε τώρα. Πλέον έχουν φτάσει στο σημείο πραγματοποίησης γεώτρησης και γι’ αυτό καθορίζουμε το σημείο που θα γίνει αυτή η γεώτρηση».

Γι’ αυτό τον λόγο, είπε, το Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά μετακινείται στις περιοχές F και G, για τις οποίες το ψευδοκράτος ισχυρίζεται ότι ανήκουν στη δική του αποκλειστική ζώνη.

« Η γεώτρηση θα γίνει στο μέρος που θα καθορισθεί μετά από αυτή την εργασία. Με τις τελευταίες έρευνες που θα γίνουν εκεί, θα καθορίσουμε το ακριβές σημείο που θα γίνει σύντομα από την ΤΡΑΟ η γεώτρηση» είπε ο Οζερσάι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γεώτρηση θα είναι στο όνομα της «τδβκ» και δεν θα γίνει απλώς για να γίνει, αλλά «στο σημείο όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί πραγματικά φυσικό αέριο».

Ο «υπεξ» ανέφερε ότι τα κατεχόμενα δεν είχαν εξαγγείλει κάποιες θαλάσσιες περιοχές μόνο στον «βορρά» του νησιού αλλά και στον «νότο», «το ίδιο όπως έκανε και η ελληνοκυπριακή πλευρά».

Εδωσαν, συνέχισε, σε μια εταιρεία, την ΤΡΑΟ, την άδεια να διεξάγει έρευνες εξ ονόματος των κατεχομένων, όπως ακριβώς έκανε και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» στις εταιρείες ΕΝΙ και ΕΧΧΟΝ. «Τώρα καθορίζουμε τα σημεία που θα κάνουμε τις γεωτρήσεις, όπως έκανε ακριβώς και η ελληνοκυπριακή πλευρά».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία των μερών στο θέμα του φυσικού αερίου πριν τη λύση του Κυπριακού «ισχύει ακόμα».
Εμείς, δήλωσε, δεν θέλουμε το θέμα του φυσικού αερίου να αποτελέσει στοιχείο έντασης και ξέρουμε ότι εάν πριν από τη λύση καθίσουμε, συζητήσουμε αυτό το θέμα και ξεκινήσουμε συνεργασία, τότε η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα μετατραπεί σε περιοχή σταθερότητας.

Η δημιουργία αμοιβαίας και αλληλοεξαρτώμενης συνεργασίας και εμπορίου μεταξύ όλων των παραγόντων στην περιοχή, θα ωφελήσει όλους και θα μειώσει την πιθανότητα αντιπαραθέσεων, κατέληξε ο κ. Οζερσάι.

Και επίθεση στον ΟΗΕ

Ανακοίνωση κατά του ΟΗΕ εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

«Στην έκθεση που υπέβαλε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στις 15 Οκτωβρίου 2018 και στις 11 Ιανουαρίου 2019 για την θητεία της ειρηνευτικής δύναμης δεν κάνει καμία αναφορά σε μοντέλο λύσης και τονίζει την ανάπτυξη νέων ιδεών.
»Παρόλα αυτά, το Συμβούλιο Ασφαλείας με την τελευταία απόφασή του υιοθέτησε μια στάση που αγνοεί τις απόψεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ και επιπλέον προδικάζει το αποτέλεσμα των επαφών της απεσταλμένης για το Κυπριακό, που διόρισε προσωρινά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, και τον τρόπο λύσης στο μέλλον. Από αυτή την άποψη, η απόφαση δεν συμβάλλει ουσιαστικά στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και δεν συνάδει με τις εν λόγω εκθέσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι, «αντίθετα με τις πάγιες πρακτικές του ΟΗΕ, αποτελεί σημαντική έλλειψη και το ότι δεν λήφθηκε η συγκατάθεση των αξιωματούχων της λεγόμενης “ΤΔΒΚ” στο θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Αναφέρει ακόμη ότι «η διάσκεψη για το Κυπριακό τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα εξαιτίας της αδιαλλαξίας της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία θεωρεί ότι είναι η μοναδική ιδιοκτήτης του νησιού και ότι ο τουρκοκυπριακός λαός αποτελεί μειονότητα.

»Εμμένουμε στη θέση μας ότι αν ξεκινήσει νέα διαδικασία, πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και όλες οι παράμετροι αυτής της διαδικασίας να καθοριστούν από πριν.

»Υπό αυτό το πλαίσιο, πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι όλες οι εναλλακτικές, χωρίς να αποκλείεται η λύση της ομοσπονδίας στη βάση της διζωνικότητας, δικοινοτικότητας και πολιτικής ισότητας», τονίζεται.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Πιστεύουμε πως οποιαδήποτε διαδικασία την επόμενη περίοδο μπορεί να επιτύχει μόνο αν ληφθούν ως βάση οι υπάρχουσες πραγματικότητες στο νησί και η πολιτική ισότητα δύο πλευρών».

πηγή:tanea

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.