Τουρκικός τσαμπουκάς με Navtex στην Κύπρο

Η Τουρκία εξέδωσε παράτυπη Navtex για ασκήσεις εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράτυπη Navtex για άσκηση του πολεμικού ναυτικού δυτικά της Πάφου και μέχρι τα όρια των χωρικών υδάτων της Κύπρου, εξέδωσε η Τουρκία.

Η Navtex αποτελεί ουσιαστικά την «απάντηση» της Τουρκίας προς την Κύπρο αλλά και προς τη Ρωσία, για τις επτά Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για λογαριασμό της Ρωσίας, για ισάριθμες ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού γύρω από την Κύπρο.

Οι ρωσικές ασκήσεις έληξαν χθες Τετάρτη και η τουρκική Navtex αφορά τη σημερινή μέρα.

Ηταν μια σοβαρή πράξη αναγνώρισης της νομιμότητας και της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Ρωσία, η οποία έκανε έξω φρενών την Τουρκία που προσπαθούσε όλη την εβδομάδα που διήρκεσαν οι ρωσικές ασκήσεις να αμφισβητήσει αυτές τις ενέργειες Κύπρου και Ρωσίας.

Απάντησε η Κυπριακή Δημοκρατία

Εφόσον αυτό δεν έγινε δυνατό, κυριολεκτικά αμέσως μετά τη λήξη της ισχύος των κυπριακών Navtex για τις ρωσικές ασκήσεις, η Τουρκία εξέδωσε δική της παράτυπη Navtex για ασκήσεις εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των παράνομων διεκδικήσεών της στις περιοχές ευθύνης για σκοπούς έκδοσης Navtex, που με βάση τις διεθνείς ρυθμίσεις είναι η αντίστοιχη θαλάσσια περιοχή του Fir Λευκωσίας.

Στην παράτυπη τουρκική Navtex απάντησε η Κυπριακή Δημοκρατία με δική της, με την οποία ενημερώνει τους ναυτιλλομένους ότι η τουρκική ειδοποίηση για την άσκηση του πολεμικού ναυτικού στη συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει εκδοθεί σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία που έχει την ευθύνη για την περιοχή που αφορά.

ι’ αυτό είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ναυτιλίας. Υπενθυμίζει ότι η μόνη αρμόδια Αρχή στην περιοχή είναι το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας Διάσωσης.

Αργότερα, η Τουρκία ανταπάντησε με δική της νέα ανακοίνωση, που καλεί τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν την κυπριακή Navtex επειδή δεν εκδόθηκε από «αρμόδια αρχή».
Πηγή: Philenews

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.