Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: «Η στάση της Ελλάδας βλάπτει το ΝΑΤΟ»

Πληροφορίες για την ασφάλεια των συνόρων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο έδωσε το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την εκπρόσωπο Πινάρ Καρά να εξαπολύει νέες βολές κατά της Ελλάδας εξαιτίας των συμμαχιών που συνάπτει.

«Η Ελλάδα προσπαθεί να μετατρέψει τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών σε ζήτημα Τουρκίας-ΕΕ, ΤουρκίαςΗΠΑ μέσω των συμφωνιών που έχει κάνει με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Η στάση της Ελλάδας να σχηματίσει συμμαχίες -εντός-συμμαχίας- αναζητώντας εξοπλισμούς και υποστήριξη από άλλες χώρες εντός του ΝΑΤΟ βλάπτει τόσο το πνεύμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ όσο και τις διμερείς σχέσεις» σημείωσε η Πινάρ Καρά υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει κάνει φέτος 2 χιλιάδες παραβιάσεις πάνω από τα νησιά με μη αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

«Από την 1η Ιανουαρίου σημειώθηκαν συνολικά 2.061 παραβιάσεις κατά μη στρατιωτικών νησιών από την Ελλάδα», δήλωσε, ενώ επανέλαβε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας και του ψευδοκράτους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να είναι εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί της Κύπρου, σύμφωνα με τις διεθνείς εγγυήσεις και συμφωνίες συμμαχίας.

«Παρά τις εκκλήσεις μας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, η Ελλάδα συνεχίζει τις ενέργειές της που παραβιάζουν το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των Νήσων του ανατολικού Αιγαίου, παρά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία δεν πληροί τις υποχρεώσεις της από τη συμφωνία, ισχυρίζεται ότι κατέχει δικαιώματα που απορρέουν από την ίδια συμφωνία, διαστρεβλώνει το διεθνές δίκαιο και ακόμη χειρότερα το “αδειάζει”», υποστηρίζει η Πινάρ Καρά, ενώ προσθέτει ότι η Τουρκία λαμβάνει δια της διπλωματικής οδού τις απαραίτητες πρωτοβουλίες κατά της παράνομης, προκλητικής και επιθετικής στάσης της Ελλάδας και δίνεται η απαραίτητη απάντηση στο πεδίο στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας.

«Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη και παράνομη στάση της, καθώς και τις προσπάθειές να εμπλέκει τρίτα μέρη στα προβλήματά μας, τα οποία απαιτούν μία ειλικρινή προσπάθεια επίλυσής τους μέσω διαλόγου και ειρηνικών μεθόδων, που βασίζονται στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε.

Η μόνη λύση στην Κύπρο τα δύο κράτη

 

«Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κατάσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο νησί. Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν είναι δυνατή μια λύση με τις μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί μέχρι τώρα και ότι κανένα μέρος δεν έχει δει αποτελέσματα και ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς να αποδεχθούμε ότι υπάρχουν δύο ίσα, κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο.

Στην Κύπρο, δύο κράτη που βασίζονται στην κυριαρχική ισότητα, το να ζουν δίπλα-δίπλα και να συνεργάζονται είναι η μόνη λύση.

Η υιοθέτηση αυτής της λύσης από την ελληνοκυπριακή διοίκηση θα είναι επωφελής για την ειρήνη και την ευημερία του νησιού.

Θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος αποτελεί εθνικό μας ζήτημα. Σύμφωνα με τις εγγυήσεις και τις συμφωνίες συμμαχίας, στεκόμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς και αδελφές μας σήμερα, όπως και στο παρελθόν. Ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυητής της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Η Τουρκία δεν είναι ξένη δύναμη στη Λιβύη

 

«Δεν είμαστε ξένη δύναμη στη Λιβύη, με την οποία έχουμε 500 χρόνια ιστορικούς δεσμούς αδελφοσύνης. Η στρατιωτική μας εκπαίδευση, βοήθεια, συνεργασία και οι συμβουλές μας συνεχίζονται στη Λιβύη, βάσει των διμερών συμφωνιών, που έχουν υπογραφεί κατόπιν πρόσκλησης της νόμιμης κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Μέχρι σήμερα, 6.568 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης έχουν εκπαιδευτεί στη Λιβύη και την Τουρκία, ενώ συνεχίζεται η εκπαίδευση άλλων 626 ανδρών των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης.

Όπως δηλώναμε πάντα, στόχος μας στη Λιβύη είναι να επιτύχουμε τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα. Οι προσπάθειές μας είναι ανοιχτές στο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων Η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους», υποστηρίζει η εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ.

F-35 συνομιλίες με τις ΗΠΑ – Δεν υπάρχει αλλαγή στάσης στους S-400

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, η Τουρκία αναζητά τρόπους να επιστραφούν τα χρήματα των F-35, ενώ υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει αλλαγή στάσης στο θέμα των S-400.

«Εκθέσαμε τις θέσεις μας στις συνομιλίες τεχνικού επιπέδου με την αμερικανική αντιπροσωπεία για τα F-35. Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει στις ΗΠΑ. Εκθέσαμε τη θέση μας. Θέση μας είναι πρωτίστως να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα και δεύτερον να μας παραδοθούν τα αεροπλάνα που έχουμε ήδη πληρώσει. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πάρουμε τα χρήματά μας πίσω. Αυτή είναι η άποψή μας. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε αυτό το πλαίσιο»,

Στο θέμα των S-400 οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει αλλαγή στάσης και θα αναπτυχθούν όπου χρειαστεί. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας. Θα τοποθετηθούν όπου χρειαστεί».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.