Το εργαστήριο θεάτρου του Ομηρείου ΠΚΔΧ παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή με το έργο “Τα Ρέστα” του Κ. Ταχτσή

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουλίου 2020 στις 9:00 το βράδυ στην αυλή των οθωμανικών λουτρών στο Κάστρο της Χίου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα διατίθενται δελτία προτεραιότητας στην υποδοχή του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου.

“Έφτυσα! Αλίμονο σου έτσι και ξεχάσεις πάλι τα ρέστα”

Μια χούφτα κέρματα που γλίστρησαν μέσα από τα χέρια του μικρού Ταχτσή γίνονται η αφορμή να ξεκινήσει μια αφήγηση για μια πορεία ζωής γεμάτη παιδικές στιγμές, ενοχές, επιθυμίες κι αναμνήσεις: ο πρώτος έρωτας, η γιαγιά και η μαμά, η μικρή αυλίτσα και τα μεγάλα ταξίδια. Ένα ταξίδι στις πιο καθοριστικές στιγμές της ζωής του Κ. Ταχτσή που δεν ήθελε καμία ταμπέλα να τον καθορίσει παρά η απόλυτη ελευθερία.

Η γραφή του Ταχτσή, άμεση και ειλικρινής, αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, καθώς το πιο γνωστό του έργο, “Το τρίτο στεφάνι” έχει ανέβει αρκετές φορές στο θέατρο ενώ έχει γίνει και τηλεοπτική σειρά.

“Τα Ρέστα”, με τον έντονο αυτοβιογραφικό τους χαρακτήρα, προσφέρουν στο κοινό τη δυνατότητα να κοιτάξει λίγο βαθύτερα στην παιδική του ηλικία, την τόσο καθοριστική ανατροφή του, που τον έκανε αργότερα έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους και αγαπημένους μεταπολεμικούς συγγραφείς.

“‘Ετσι, κατέληξα και στον έρωτα ό,τι και σε όλα τα άλλα, δηλαδή να είμαι κάτι και συγχρόνως να μην είμαι. Να είμαι κι εδώ κι εκεί και παντού… Φαντάζομαι ότι αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που με πιάνει ασφυξία ακόμα και στην ιδέα ότι μπορεί ν’ ανήκω επίσημα και τελεσίδικα σε μια οποιαδήποτε κλειστή ομάδα ή οργάνωση. Πιστεύω ότι την αληθινή ελευθερία –κατ’ αντιδιαστολή προς τις πρακτικές ελευθερίες της καθημερινής ζωής– την κατακτάει κανείς μόνος του».

Κ. Ταχτσής 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Λένια Ξενάκη

Ηχητική-Φωτιστική κάλυψη: Diamond Productions-Σαράντος Κωστίδης

Βοηθός σκηνοθέτη-Μουσική επιμέλεια: Δήμητρα Μπεκριδάκη

Σχεδιασμός και κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Ανθή Ξηνταριανού

Σχεδιασμός αφίσας-προγράμματος: Μανώλης Κοτρώτσιος

Βοηθός Φροντιστηρίου: Πέπυ Μπουσέ

Παίζουν: Μαρία Επιτροπάκη, Ανθούλα Μπουγδάνου, Ανθή Ξηνταριανού, Νίκος Πανταζής, Παντελής Πιτσικούλης

Θερμές ευχαριστίες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου για την ευγενική παραχώρηση και φιλοξενία στο χώρο του Οθωμανικού Λουτρού.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.