Το Κ.Α.Σ. ανοίγει το δρόμο στην κυβέρνηση για τη δημιουργία νέας δομής μεταναστών στο Θόλος

Εγκρίθηκε ομόφωνα το αίτημα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για την δημιουργία δομής προσφύγων και μεταναστών, στην θέση «Άκρα Παχύ», στην περιοχή Θόλος της Χίου.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θέτει τους εξής όρους:

1. Όλες οι εκσκαφικές εργασίες να πραγματοποιηθούν με την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου. Σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών, αυτές θα διακοπούν αμέσως προκειμένου να διεξαχθεί ανασκαφική έρευνα, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Ν. 3028/2002, από τα αποτελέσματα της οποίας θα κριθεί η συνέχεια του έργου.

2. Η δαπάνη ενδεχόμενης ανασκαφής και έρευνας – συμπεριλαμβανομένης και της αμοιβής του απαραίτητου προσωπικού, το οποίο θα προσληφθεί καθ’ υπόδειξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου για την επίβλεψη των εκσκαφικών εργασιών, θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του έργου, βάσει των διατάξεων του άρθρου 37 του Ν. 3028/2002.

3. Να περιοριστεί η χρήση των εκρηκτικών, η οποία απαιτείται λόγω του βραχώδους υποβάθρου, στην απολύτως απαραίτητη.

4. Για εργασίες που τυχόν απαιτηθούν επί της ακτογραμμής, να ζητηθεί η γνώμη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

5. Οι υποδομές να απομακρυνθούν όταν εκλείψει η ανάγκη εγκατάστασης, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 4375/2016 (ΦΕΚ 51/Α/2016) και να καταβληθεί προσπάθεια αποκατάστασης του τοπίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.