Το μήνυμα του Στυλιανίδη στην 33η Σύνοδο της Συνέλευσης του ΙΜΟ

 

Την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας της ναυτιλίας και της αντιμετώπισης των προκλήσεων που επιφέρει η κλιματική κρίση τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών της 33ης συνόδου της Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Η κρίσιμη αυτή Σύνοδος πραγματοποιείται στην έδρα του Οργανισμού στο Λονδίνο, από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου. Ο κ. Στυλιανίδης που συμμετείχε στις εργασίες ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας η οποία αποτελείτο από υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου, επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα αναγνώρισης και υποστήριξης, από τα Κράτη Μέλη του Οργανισμού, της πρωτοκαθεδρίας του ΙΜΟ στη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν στη διεθνή ναυτιλία.

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Υπουργού:

Εξοχότατε Γενικέ Γραμματέα,

Αξιότιμε Πρόεδρε της Συνέλευσης του ΙΜΟ,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είναι μεγάλη μου τιμή και προνόμιο να απευθυνθώ στην 33η Σύνοδο της Συνέλευσης του ΙΜΟ. Η παρουσία των ηγετών των ναυτιλιακών διοικήσεων του κόσμου εγγυάται εμπνευσμένες συζητήσεις και συγκεκριμένες αποφάσεις για το μέλλον της ναυτιλίας. Όλοι μας μοιραζόμαστε τη θεμελιώδη ευθύνη για μια ασφαλέστερη, πιο βιώσιμη και αποτελεσματική ναυτιλία. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η εμπιστοσύνη και η υποστήριξη αυτού του Οργανισμού. Για την Ελλάδα, η Συνέλευση αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να επιβεβαιώσουμε απερίφραστα την αφοσίωσή μας στον ΙΜΟ ως τον μοναδικό αξιόπιστο ρυθμιστή της διεθνούς ναυτιλίας. Πρέπει να είμαστε πραγματιστές και να λάβουμε υπόψη το κόστος και την επίδρασή του στους πιο ευάλωτους. Οι υπερβολικές ρυθμίσεις θα πρέπει να αποφεύγονται και οι αποφάσεις μας πρέπει να αξιολογούνται και να είναι λειτουργικές.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο κλάδος μας αντιμετώπιζε πάντα προκλήσεις και πάντα βρίσκαμε τρόπους να τις ξεπερνάμε. Μία από αυτές είναι η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Τώρα είναι η ώρα και ο ΙΜΟ είναι το κατάλληλο μέρος για να γίνει αυτή τη συζήτηση. Η απάντηση στο «πώς» είναι απλή και ξεκάθαρη: Μέσω της πλήρους υποστήριξής μας στην ταχεία εφαρμογή της αναθεωρημένης στρατηγικής του IMO GHG του 2023. Με αυτόν τον τρόπο, να θυμάστε ότι η ρύθμιση θα πετύχει μόνο εάν είναι «έξυπνη», δίκαιη και στοχεύει στον πραγματικό ρυπαίνοντα, δίνοντας παράλληλα προσοχή στις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών μεθόδων θαλάσσιας μεταφοράς. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένα προβλέψιμο περιβάλλον που θα καθοδηγεί τις μελλοντικές επενδύσεις σε πιο πράσινες και πιο ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες, για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι επενδύσεις θα αποδώσουν καρπούς. Πρέπει να εργαστούμε με ενιαίο πνεύμα και με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων: πλοιοκτήτες, παραγωγοί καυσίμων, λιμάνια, ναυλωτές, κατασκευαστές κινητήρων και ναυπηγεία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν ουδέτερες εκπομπές άνθρακα για τη ναυτιλία έως το 2050. Μιλώντας όμως για προκλήσεις, το πρώτο που πρέπει να μας έρχεται στο μυαλό, είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο. Γιατί οι ναυτικοί ΕΙΝΑΙ η ναυτιλία και το αντίστροφο. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ήδη ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ειδικευμένων ναυτικών, το οποίο αναμένεται να επιδεινωθεί. Αυτό φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις προοπτικές ενός επαγγέλματος με καλές αποδοχές που εγγυάται μια λαμπρή καριέρα σε έναν ακμάζοντα τομέα.

Εδώ, υπάρχει σαφώς ένας ρόλος για τον ΙΜΟ και για τα κράτη μέλη του. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες:

  • Βελτίωση της εικόνας της ναυτιλίας.
  • Προσέλκυση νέων ναυτικών στη θάλασσα.
  • Διασφάλιση της ασφάλειας των ναυτικών σε όλο τον κόσμο.
  • Βελτίωση της ευημερίας, των δεξιοτήτων και της αναγνώρισής τους.

Η ασφάλεια των ναυτικών είναι πρωταρχικής σημασίας. Ορισμένα πρόσφατα περιστατικά επιθέσεων κατά πλοίων πρέπει να σταματήσουν. Η εμπορική ναυτιλία και οι αθώοι άνθρωποι δεν είναι στόχος! Δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται, πολιτικά ή στρατιωτικά.

Αγαπητοί συμμετέχοντες,

Ο ρόλος μας, ως φορείς χάραξης πολιτικής, είναι τετραπλός:

  • Πρέπει να εμπνέουμε.
  • Πρέπει να συντονίσουμε.
  • Πρέπει να νομοθετήσουμε και
  • να εφαρμόσουμε τους κανόνες του ΙΜΟ.

Είμαι πραγματικά πολύ περήφανος που εκπροσωπώ την Ελλάδα, η οποία, αν και μια σχετικά μικρή χώρα, είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα ναυτικά έθνη στον κόσμο, με παράδοση στη ναυτιλία που πηγαίνει πίσω στους αιώνες. Η φιλοδοξία μας να εκπροσωπηθούμε στην Κατηγορία «Α» του Συμβουλίου του ΙΜΟ είναι, πάνω απ’ όλα, μια πραγματική αντανάκλαση του ενδιαφέροντός μας να συνεργαστούμε στενά με όλα τα κράτη μέλη του ΙΜΟ: Θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτόν τον Οργανισμό. Να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας. Όπως άλλωστε έχει κάνει για περισσότερα από 60 χρόνια. Αυτό είναι το όραμα που μοιραζόμαστε μαζί σας σήμερα. Επιτρέψτε μου να κλείσω τονίζοντας ένα βασικό σημείο: Η ναυτιλία πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί βασικό πυλώνα στην πορεία προς τη βιώσιμη παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία. Η ναυτιλία και οι άνθρωποι της, στο πλοίο και στην ξηρά, το αξίζουν αυτό. Είναι καιρός να το αναγνωρίσουμε έμπρακτα.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκφράζω τις ευχές μου για κάθε επιτυχία στην 33ηΣύνοδο της Συνέλευσης του ΙΜΟ. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.