Υπομονή – Ψυχραιμία – Κουράγιο, της Αγγελικής Αναστ. Τριπολίτη

 

Γράφει η Αγγελική Αναστ. Τριπολίτη:

«σμικρόν επί σμικρώ καταθείο και θαμά τούτ᾽έρδοις, τάχα κεν μέγα και το γένοιτο»

«Αν βάζεις ακόμα και μικρό πάνω στο μικρό, και το κάνεις αυτό τακτικά, σύντομα κι αυτό θα γίνει μεγάλο»
ΗΣΙΟΔΟΣ
αρχαίος ποιητής (7 ος αι. π.Χ.) Έργα και Ημέραι -361

____________________________________________________________

«Ανθρώποισι τας μεν εκ θεών τύχας δοθείσας έστ’αναγκαίον φέρειν»

«Οι άνθρωποι πρέπει να υπομένουν τις τύχες που τους έδωσαν οι θεοί»
ΣΟΦΟΚΛΗΣ
αρχαίος τραγικός (496-406 π.Χ.) Φιλοκτήτης

____________________________________________________________

«Ημίν δ’ού βιαστέον τύχην»

«Δεν είναι σωστό να πιέζουμε την τύχη μας»
ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ
αρχαίος τραγικός (480-406 π.Χ.)  Ρήσος

____________________________________________________________

«Αλλ’ό γε σιγή δώρα θεών έχοι, ότι διδοίεν»

«Αλλά δέξου σιωπηλά τα δώρα των Θεών, ότι κι αν δίνουν»
ΟΜΗΡΟΣ
ποιητής (περ. 800-750 π.Χ.) Οδύσσεια ιη΄

____________________________________________________________

“Θα ξεκινήσω από τον Σοφοκλή…

Γιατί πρέπει να υπομένουμε τις τύχες που μας έδωσαν οι Θεοί; Μπορεί να ήμασταν τυχεροί/ές σε κάτι άλλο, όπως το οικονομικό, και άτυχοι/ες με το προσωπικό ζήτημα που μας απασχολεί… Ή το αντίστροφο!!! Μπορεί να γεννηθήκαμε πλούσιοι αλλά τα σόγια ή γενικά ο κόσμος να μας ζήλευαν και να μας τα φάγανε όλα!!! Μπορεί κι εμείς να
εμπιστευόμασταν λάθος ανθρώπους!!! Αλλά είχαμε τόση ανάγκη από την αγάπη που μας έλειψε, γιατί αν είχαμε αγάπη από τη μάνα μας (τώρα μιλάω προσωπικά…), όπως θα ήταν το λογικό, που λόγω του οιδιποδείου συμπλέγματος, αγάπησε φυσικά περισσότερο τους γιους από εμάς, δεν θα μας είχε συμβεί το κακό!!! Αν δεν ήταν κοινά λαμόγια θα είχαμε μεγαλώσει ΣΩΣΤΑ και θα είχαμε μάθει να αγαπάμε διαμάντια!!!

Αλλά είμαστε κι εμείς λάθος και κάνουμε λάθος επιλογές. Οπότε να μην υπομένουμε ό,τι και όσα μας έδωσαν οι Θεοί. Γιατί; Μπορεί να ήμασταν καλά οικονομικά και να πεθάνουμε τελικά ως ζητιάνοι/ες γιατί ήμασταν πολύ άτυχοι/ες. Στην προσωπική μας ζωή κάναμε λάθος επιλογές γιατί η σωματική, λεκτική, ψυχολογική και κοινώς συναισθηματική κακοποίηση, καταστρέφει και προκαλεί φόβο, τρόμο, αρρωστημένο άγχος, stress και πανικό!!! Ή μπορεί να είσαι πολύ τυχερός στην προσωπική σου ζωή και πολύ άτυχος στα οικονομικά και στην υγεία!!! Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σ’αυτή τη ζωή!!! Αλλά όλα αυτά προκαλούν προβλήματα στην υγεία και ψυχολογικά
και ψυχοσωματικά και άρα παθολογικά, και ψοφάς πριν από την ώρα σου, αλλά αυτό γίνεται επίτηδες από άλλους, γιατί θέλουν πολλοί να σε πάρουν στο λαιμό τους από κακία και από ζήλεια, και γι’αυτό πρέπει να είμαστε πολύ σκληροί και αναίσθητοι, για να επιβιώνουμε, εκτός αν κατά βάθος το έχουμε πάρει κι εμείς απόφαση, να πεθάνουμε…”

“Όσον αφορά τώρα τον Ευρυπίδη…

Δεν είναι σωστό να πιέζουμε την τύχη μας γιατί «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», αλλά υπάρχει και το ρητό που λέει «το γοργόν και χάριν έχει», αλλά δεν θα συμφωνήσω καθόλου, γιατί όποιος αγχώνεται και βιάζεται πεθαίνει πολύ νέος, αν και η ζωή θεωρείται μικρή. Αλλά προσωπικά πιστεύω ότι αν προσέχεις μπορεί να είναι και μεγάλη, αν και η κοινωνία προσπαθεί να σε βγάλει από τη μέση και τελικά αν επηρεάζεσαι και δεν είσαι πανέξυπνος και εντελώς σκληρός/ή και αναίσθητος (όπως προείπα…) φυσικά τελικά θα τα καταφέρει… Οπότε πρέπει να τους γράφουμε όλους στα μέζεα του στεατοπυγικού μας συστήματος κανονικά, αλλιώς όντως θα μας πάρουν στο λαιμό τους. Δεν πεθαίνουμε εκτός κι αν το θέλουμε κι εμείς… Μετά από αυτά που μου κάνανε πήρα απλά μια παράταση ζωής μερικών χρόνων από τα παθολογικά, ψυχοσωματικά προβλήματά μου (καμένο χαρτί είμαι…)!!!”

“Και τώρα θα ασχοληθώ με τον Όμηρο, που έχει πιο δίκιο από όλους, ενώ με τον Ησίοδο τελευταίο…

Καλό είναι «τα εν οίκω μη εν δήμω»!!! Δηλαδή να αποδεχόμεθα σιωπηλά τα δώρα των Θεών και να λέμε και «Δόξα τω Θεώ» για ό,τι έχουμε, γιατί πολλοί από εμάς τα έχουμε όντως όλα, και υπάρχουν και παιδάκια όπως τώρα στη Γάζα που σκοτώνονται, και παιδάκια που πεινάνε όπως στην Αφρική αλλά ακόμα κι εδώ, αλλά εγώ γράφω τόσο επιθετικά με το κακό που μου κάνανε άλλοι στην υγεία μου, που προσωπικά δεν νομίζω ότι έχω πάνω από 2 χρόνια ζωής από τον πόνο και από τον τρόμο, από έλλειψη ασφάλειας και προστασίας (και οι μπάτσοι φυσικά δεν κάνουν τίποτα), αλλά όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ησίοδος (και καταλήγουμε σ’αυτόν), «χτίζοντας λιθαράκι-λιθαράκι και με υπομονή, μπορείς αν είσαι ψύχραιμος (και δεν παθαίνεις κρίσεις πανικού)
να χτίσεις κάτι μεγάλο»!!! Όλα είναι θέμα συμπεριφοράς!!! Να μην είσαι παρορμητικός και βίαιος, γιατί «ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος»!!! Στον άνθρωπο
με κακή αγωγή, το θάρρος γίνεται θράσος, η σοφία σχολαστικότητα, η ευφυΐα κοροϊδία, η απλότητα βαναυσότητα, και η καλοσύνη κολακεία!!! (John Locke, Άγγλος φιλόσοφος). Ποτέ μην κοιτάς μόνο την εξωτερική εμφάνιση… Η ψυχή μπορεί να
είναι σάπια!!! Με κουράζουν πολύ οι άνθρωποι που παρεξηγούνται με το παραμικρό, που θες να πεις κάτι και δεν ξέρεις πώς θα το πάρουν… Ενώ ανοίγει η καρδιά μου μ’αυτούς που μπορείς να μιλάς, να γελάς και να αστειεύεσαι ελεύθερα, τους άνετους, τους χαλαρούς, τους ακομπλεξάριστους!!!
Οι άνθρωποι που άντεξαν τη μοναξιά και τη σιωπή αντέχουν τα πάντα!!! Δεν μπορείς να τους πονέσεις, διότι έχουν κάνει τον πόνο φίλο τους… Δεν μπορείς να τους δελεάσεις, διότι δεν έχουν ανάγκη την παρουσία σου… Δεν μπορείς να τους ξεγελάσεις, διότι έχουν κάνει διατριβή με τον εαυτό τους!!! Δεν μπορείς να τους απειλήσεις, διότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν… Τον δυνατό άνθρωπο τον αναγνωρίζεις αμέσως… Γιατί όταν ζητάει κάτι λέει «ευχαριστώ», όταν κάνει λάθος ζητάει «συγνώμη»!!!

Μην κατηγορείτε κανέναν στη ζωή σας… Οι «καλοί», σας δίνουν χαρά… Οι «κακοί», εμπειρίες… Οι αχάριστοι, μαθήματα… Και οι άξιοι, αναμνήσεις!!! Αν σε αγαπήσουν αληθινά και κερδίσουν την εμπιστοσύνη σου (πράγμα που είναι πολύ δύσκολο πλέον αυτό), δείξε την αγάπη σου… Αν σε μισήσουν, μην πεις τίποτα… Αν σε προδώσουν, κλάψε!!! Δεν έχει σημασία να εκδικηθείς… Εσύ είσαι άνθρωπος και όχι κτήνος!!! Έχεις
μάθει μονάχα να αγαπάς και όχι να μισείς!!! Γι’αυτό και λέγεσαι Άνθρωπος!!! Χαμογέλα κι αν όλα πάνε στραβά, χαμογέλα στραβά… Όταν η ψυχή έχει λεβεντιά, η σιωπή έχει αντίλαλο!!!

Υπάρχουν και άτομα που ξεχωρίζουν για το ήθος τους, την αξιοπρέπειά τους και την παιδεία τους!!! Παρ’όλο που δεν τους γνωρίζω προσωπικά, ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!! (ας δώσουμε και κάποια ελπίδα στον κοσμάκη…)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.