Έχοντας στόχο το Τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών, να ενισχύσει τον τουρισμό του εσωτερικού παρά του… εξωτερικού, αποφάσισε να επιβάλλει φόρο κατά κεφαλήν, σε όσους Τούρκους πολίτες αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους, εκτός κράτους. Μια τέτοια κίνηση αποτελεί «ματ» στην σκακιέρα Ελλάδας – Τουρκίας, μιας που φέτος τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με την μετατροπή τους σε πύλες Schengen και την έκδοση κάρτας επιθεώρησης εισόδου (visa express), προσπάθησαν να σηκώσουν κεφάλι, με την έλευση περισσότερων τούρκων επισκεπτών, ενόψει τόσο της εορτής του Ραμαζανιού, όσο και του Μπαϊραμιού.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέχει κάθε δικαίωμα να παρεμβαίνει, να αξιολογεί και να τροποποιεί τις όποιες τελωνιακές αποφάσεις ορίζονται για τον εκάστοτε Τούρκο πολίτη που θέλει να μεταβεί εκτός κράτους. Επί της ουσίας, προτείνεται η καταβολή 3.000 λιρών, ως φόρο για την ταξιδιωτική μετακίνηση εκτός Τουρκίας, ενώ σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα οικονομικά στατιστικά, παρουσιάζεται πως το 2023 πλήρωσαν για τον προαναφερθέντα λόγο, τουλάχιστον 9 εκατομμύρια πολίτες. Παρατηρώντας τη θερινή τουριστική περίοδο πιο «ζεστή» από ποτέ, και νιώθοντας ο Τούρκος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεγάλη απειλή, αποφάσισε τόσο να αυξήσει τον κατά κεφαλήν φόρο, ώστε να αποτρέψει έτσι τους πολίτες του να ενισχύσουν οικονομικά την γειτονική χώρα.
Φυσικά, υπάρχουν και «παραθυράκια» για όσους γλιτώνουν την αποπληρωμή του φόρου, και αυτά είναι τα εξής:
• Απαλλαγή κατοίκων με άδεια διαμονής στο εξωτερικό.
• Απαλλαγή νεώτερων εφόσον έχει συμπληρωθεί το 7ο έτος ηλικίας
• Απαλλαγή εξοδούχων με διαβατήριο και επίσημα έγγραφα
• Απαλλαγή ταξιδιωτών από και προς το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου
• Απαλλαγή μεταβαινόντων για εργασία, επιχειρηματικό σκοπό ή εκπαίδευση, καθώς και τα πληρώματα μεταφορικών και φορτηγών οχημάτων.