ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΓΔΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

https://diafaneia.eu/wp-content/uploads/2021/10/235949203_2055986077912868_2052309021539778639_n.jpg

 

Ας μην ήρθατε πίσω

κι ας μην φθάσατε πουθενά

ο δρόμος αρχινά

από κει που ο δικός σας τελειώνει

Μέσα στο κάτασπρο χιόνι

μια ματωμένη γραμμή

το δρόμο μας δείχνει

ας ρίχνει σκοτάδι τριγύρω η νύχτα ας ρίχνει

Ακολουθούμε πιστά τα ματωμένα σας ίχνη

                      Φώτης Αγγουλές, Ο Δρόμος

 

 

Το κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης που άλλαξε τον ρου της ιστορίας και αναχαίτισε τις γερμανικές δυνάμεις στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, στις 25 Νοεμβρίου του 1942.  Με εθνική ομοψυχία, ενωτική προσπάθεια και συντονισμένες ενέργειες, όλες οι αντιστασιακές οργανώσεις, γνωστοί και άγνωστοι κάτοικοι της περιοχής, με την καθοριστική υποστήριξη Βρετανών κομάντος – σαμποτέρ, πέτυχαν το θαύμα, ανυψώνοντας το ηθικό των Ελλήνων και καταξιώνοντας τον ένοπλο αγώνα.

Το παράδειγμα των ανυπότακτων αυτών ψυχών μας διδάσκει ότι ενωμένος ο λαός μας μπορεί να πετύχει το ακατόρθωτο και μας δείχνει το δρόμο και τον τρόπο αντίστασης σε κάθε δύναμη που επιβουλεύεται τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία μας.

Η Πολιτεία, δίκαια, καθιέρωσε την πρώτη Κυριακή μετά τις 25 του Νοέμβρη ως Πανελλήνια Εορτή της Εθνικής Αντίστασης και των Αγώνων κατά του νατζισμού και φασισμού, δίνοντας μας την ευκαιρία να εκφράσουμε δημόσια την υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη μας στους θυσιασθέντες και τους αγωνιστές της ενωμένης Εθνικής Αντίστασης, και τους πάμπολλους Χιώτες που μπήκαν με πάθος στον αντιστασιακό αγώνα, υπερασπιζόμενοι τα υψηλά οράματα και τις εθνικές αξίες του λαού μας.

Η αγάπη για την Πατρίδα μας ενώνει !

 

Παντελής Γ. Μπουγδάνος

Περιφερειακός Σύμβουλος Χίου, τ. Αντιπεριφερειάρχης Χίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.