ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Χωριό Άφυτος και Τενεκέδες τυριού … έργα Τέχνης.

 

 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Χαλκιδική, δήμος Κασσάνδρας και χωριό Άφυτος.

Στην Άφυτο, λοιπόν, μεταφερόμαστε το ωραιότερο ίσως χωριό της Χαλκιδικής όπου γίνετε…. του τενεκέ.

Καλά διαβάσατε. Όλο το χωριό είναι προς χάριν καλαισθησίας γεμάτο τενεκέδες τυριού ζωγραφισμένους από επώνυμους καλλιτέχνες αλλά και απλούς ανθρώπους και μαθητές.

Την ιδέα την πρότεινε και την έφερε εις πέρας ο γνωστός ντόπιος γλύπτης Βασίλης Παυλής ο οποίος δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του:

…< Πάντα μου άρεσαν οι τενεκέδες-γλάστρες που υπήρχαν στα σπίτια του χωριού. Το 1995 είχα γεμίσει το χωριό με χρωματιστούς τενεκέδες τυριού και λουλούδια. Πριν 4 μήνες μου ήρθε η ιδέα να απευθυνθώ σε μερικούς φίλους ζωγράφους να ζωγραφίσουν για μας τενεκέδες. Η ιδέα άρεσε πολύ και επικοινώνησαν μαζί μου ζωγράφοι από όλη την Ελλάδα. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες, σχολεία, σχολές ζωγραφικής, εργαστήρια παιδιών με ειδικές ανάγκες, παιδικοί σταθμοί κ.α. Οι συμμετοχές είναι από όλη την Ελλάδα και τα νησιά. Ζωγραφισμένους τενεκέδες έστειλαν100 ζωγράφοι και 150 παιδιά!.Συγκεντρώθηκαν 270 ζωγραφισμένοι τενεκέδες τυριού που κοσμούν τώρα όλα τα σοκάκια και τους δημόσιους χώρους του χωριού>….


Αυτά δήλωσε ο γλύπτης και εμπνευστής της ιδέας Βασίλης Παυλής, τον δε περασμένο Ιούνιο πραγματοποιήθηκε μια λαμπρή παρουσίαση των τενεκέδων στην πλατεία του χωριού με την παρουσία πολλών από τους δημιουργούς τους και κατόπιν οι εθελοντές στόλισαν το χωριό τους.

Άφυτος το πανέμορφο χωριό της Χαλκιδικής με τους ζωγραφισμένους τενεκέδες τυριού…

Η Άφυτος, οικισμός παραδοσιακός, με τα σπίτια από πωρόλιθο και γεμάτο πλακόστρωτα καλντερίμια βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Νέα Φώκαια. Κεντρικός ναός είναι αυτός του Αγίου Δημητρίου, στην πλατεία του χωριού, που οικοδομήθηκε το 1857. Από την πλατεία μπορεί κανείς να δει τον κόλπο της Κασσάνδρας.

Στο χωριό λειτουργεί αξιόλογο λαογραφικό μουσείο καθώς και λαογραφική βιβλιοθήκη ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Δήμου στη θέση της σημερινής Αφύτου υπήρχε οικισμός του 3.000 π.Χ.! και γενικά στους αρχαίους χρόνους η Άφυτος υπήρξε μία πολύ σημαντική πόλη.

Μια απλή ιδέα με εικαστική διάσταση, βασισμένη στον τρόπο των παλιών να διακοσμούν τις αυλές τους με ανθοφόρα, έγινε η αιτία να καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα στην πανέμορφη Άφυτο της Χαλκιδικής τενεκέδες τυριού ζωγραφισμένοι!

Ιδέα που προκάλεσε το ενδιαφέρον ακόμη και ξένων Μ.Μ.Ε και σαφώς θα μπορούσε να έχει μιμητές. Αν όχι για τον στολισμό ολόκληρων χωριών , σίγουρα για τυχερούς κατόχους κήπων σε χωριά και πόλεις.

Θαυμάστε τις φωτογραφίες με τους ζωγραφισμένους τενεκέδες τυριού διάσπαρτους στην Άφυτο που δημιουργούν έντονη αισθητική απόλαυση στον μελετητή τους…

Για την diafaneia.eu
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια. .

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.