Χρόνια Πολλά Ευρώπη! Του Παύλου Καλογεράκη

 

Η 9η Μαΐου είναι η ημέρα της Ευρώπης!. Γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα. Στις 9 Μαΐου του 1945 τελείωσε  ο  καταστρεπτικός Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά και στις 9 Μαΐου του 1950 γεννήθηκε η Νέα Ευρώπη, η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση,  που έχει αποδείξει ότι αποτελεί την μόνη ελπίδα όλων των λαών της. Η διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν αποτέλεσε το πιστοποιητικό  γέννησης  μιας ελπίδας για παντοτινή ειρήνη στην κατεστραμμένη μας, τότε, ήπειρο.

Παρά τις τόσες δυσκολίες και τα στενά περάσματα από τα οποία μέχρι σήμερα διάβηκε, αυτό το πρωτοφανές για το ανθρώπινο γένος επίτευγμα, μας γεμίζει αισιοδοξία για ένα συνεχώς καλύτερο μέλλον, κυρίως για τις γενιές που έρχονται.

Η Ευρώπη είναι Ελληνικής καταγωγής!. Η Ευρώπη έχει σαν πρωταρχικό στόχο το συνεχές βάθεμα της δημοκρατίας. Η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημιουργίας της. Οι δεσμοί ισχυροποίησης των καταστατικών της Αρχών αποβλέπουν στην δημιουργία ευτυχέστερων πολιτών μέσα σε κλίμα ειρηνικής συνύπαρξης και συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.

Η Πατρίδα μας γιορτάζει φέτος τα 40 χρόνια της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Όσοι έζησαν την Ελλάδα  και στις  κάποιες δεκαετίες που ήταν εκτός της Ένωσης, μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις. Είναι βέβαιο ότι όλοι αποδέχονται  πλέον  πως η μόνη σωτήρια πολιτική και οικονομική ασπίδα για την Πατρίδα μας , είναι η ενιαία συνύπαρξή μας με τους άλλους λαούς, πέραν των τόσων άλλων θετικών στοιχείων που έχει η ένταξή.  Είναι ένας κοινός αγώνας  αμοιβαίας προσπάθειας και κατανόησης. Ως εκπαιδευτικός έζησα από πολύ κοντά τις δράσεις και τις δυνατότητες  και τις γνώσεις που προσφέρει  στην νέα γενιά η συμμετοχή μας σ΄ αυτήν την μεγάλη οικογένεια.

Οι νέες γενιές της Πατρίδας, ζουν και θα ζήσουν σε ένα ενιαίο  γεωγραφικό χώρο απόλυτης επιστημονικής και οικονομικής κινητικότητας, με Αρχές δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, σε ένα ταξίδι προόδου και αισιόδοξου οράματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοστατεί στην εφαρμογή των νόμων δικαίου, στην πράσινη ανάπτυξη, στην εκπαίδευση όλων με ανοικτούς ορίζοντες, στην αξιοκρατία και στην  συνεχή αναζήτηση του  βέλτιστου. Νοιώθει σύγχρονος δυναμικός Ευρωπαίος πολίτης, μιας πολυπολιτισμικής Ευρώπης του 21ου αιώνα, εκείνος που  εκμεταλλεύεται αυτές τις ευκαιρίες που του προσφέρει το ευρύ πεδίο  εκπαιδευτικών, επιστημονικών και επιχειρηματικών δράσεων.

Η Ευρώπη καλεί τον καθένα, κυρίως τους νέους  σε συμμετοχή, σε δράση, σε δημιουργικότητα. Πρέπει να την ακούσομε!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.