Ψήφισμα για την Αγιά Σοφια από την ΠΕΔ Β. Αιγαίου

Ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Β. Αιγαίου, καταγγέλλουν ως απαράδεκτη την ενέργεια της Τουρκικής Κυβέρνησης να μετατρέψει τον Ναό της  Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, από μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί.

Η προκλητική αυτή ενέργεια, προσβάλλει βάναυσα την ιστορική μας μνήμη, το εθνικό και θρησκευτικό μας αίσθημα και έρχεται σε ευθεία αντίθεση στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, σε καμία δε περίπτωση δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας.

Η απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί πλήγμα και προσβολή όχι μόνο ενός Οικουμενικού Συμβόλου του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, αλλά και ενός μοναδικού μνημείου που προστατεύει τις πανανθρώπινες αξίες για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, που τόση αξία έχουν στη σημερινή ταραχώδη εποχή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ  Β. Αιγαίου καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση αυτή, χαιρετίζει και στηρίζει όλες τις προσπάθειες  και τις διεθνείς πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για να αναδειχθεί ο παγκόσμιος και οικουμενικός ρόλος της Αγίας Σοφίας ως Μνημείο όλης της ανθρωπότητας.

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις σ’ αυτή την κρίσιμη για τον Ελληνισμό συγκυρία, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προτάξουν το εθνικό συμφέρον απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.