Όλεθρος Χαλάσματα και Καταχνιά…. Ανασυγκρότηση Αναγέννηση και Ανάπτυξη … Ευδαιμονία και Εξαθλίωση και μπροστά μας η Λάμψη της Ελπίδας και της Αισιοδοξίας!

Μεγάλος είναι ο τίτλος του νέου κειμένου μου, αλλά αφορά την διαχρονική εξέλιξη του Έθνους μας για επτά δεκαετίες και βάλε όπως τις είδα και τις έζησα από μικρό παιδί μέχρι σήμερα και βλέπουμε όσα γράφει ο τίτλος του άρθρου μου.
Γεννήθηκα στα μέσα του εμφύλιου το 1947 και δυστυχώς ή ευτυχώς θυμάμαι όλα τα σπουδαία διαδραματιστέντα γεγονότα πού σημάδεψαν την ζωή μας και θα κάνω αναφορά και περιγραφή ανά δεκαετία για να τα θυμηθούν οι παλιές γενιές και να τα μάθουν οι νέες, αλλά και να μείνουν παρακαταθήκη για τους ιστορικούς του μέλλοντος!
Βγήκαμε από μία δεκαετία του 1940 με 10 χρόνια πολέμων, κατοχής και δυστυχώς του εμφύλιου!
Δεν θα αναφερθώ καθόλου στον εμφύλιο γιατί πονάει η καρδιά και η ψυχή μου!
Γιαυτό ακριβώς το λόγο θα γράψω αυτά που είπε ο Λεωνίδας Κύρκος ένας από τους ηγέτες της αριστεράς και του ΚΚΕ στις 28 Αυγούστου 2009.
“Ευτυχώς που δεν νίκησε η επανάστασή μας “!
” Με πιάνει τρόμος άμα σκεφτώ ότι π.χ. αν νικούσε τότε η επανάστασή μας θα είχαμε Πρωθυπουργό τον Μάρκο, έναν γελοίο άνθρωπο, θα είχαμε υπουργό Οικονομικών τον Μπαρτζώτα, θα είχαμε υπουργό της παιδείας π.χ.τον Στρίγγο, θα είχαμε υπουργό των Εσωτερικών τον άλλον, τον ανεκδιήγητο άνθρωπο πού ήρθε από την Κρήτη ,τον Βλαντά.
Άνθρωποι γελοίοι, χωρίς καμία παιδεία για να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο σαν αυτόν που φιλοδοξούσαν να παίξουν. “….
Ξημέρωσε η δεκαετία του 1950 με πολλές και πολυποίκιλες κυβερνητικές συνθέσεις και τελευταία να είναι πρωταγωνιστές οι δύο Στρατηγοί πού ευτυχώς καί υπήρχαν τότε ο Νικόλαος Πλαστήρας και ο Αλέξανδρος Παπάγος μέχρι πού έγιναν το 1952 καθοριστικές εκλογές με νικητή τον Ελληνικό Συναγερμό του Αλέξανδρου Παπάγου με 240 βουλευτές και υπήρξε σταθερότητα για να υλοποιήσει το Δόγμα ΤΡΟΥΜΑΝ και το σχέδιο ΜΑΡΣΑΛ!
Και όπως γράφω στον τίτλο μετά τον Όλεθρο τα Χαλάσματα και την Καταχνιά ξεκίνησε με γοργόν ρυθμό η Ανασυγκρότηση και η Αναγέννηση της Ελληνικής επικράτειας με Ανάπτυξη και έργα υποδομής με εισροές ξένων επενδύσεων και νέες τεχνολογίες.
Πρωταγωνιστής από την αρχή υπήρξε ο νέος τότε ακόμη σε ηλικία Κωνσταντίνος Καραμανλής υπουργός Δημοσίων Έργων και Ανασυγκρότησης
ρίχνοντας όλες τις δυνάμεις του στην επέκταση της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα και την ανάπτυξη σε βιομηχανίες Χάλυβος όπως η χαλυβουργική και με βάσει αυτών ξεκίνησε καί η εκβιομηχάνιση της χώρας σε όλους τους τομείς αφού υπήρχε ο ηλεκτρισμός καί τα καύσιμα με διυλιστήρια για την μεγάλη αύξηση των αυτοκινήτων κλπ.
Άνοιξε ο δρόμος για χιλιάδες θέσεις εργασίας!
Οικοδομικός οργασμός με πολυκατοικίες να φυτρώνουν σε όλα τα σημεία των μεγάλων πόλεων με την μέθοδο της αντιπαροχής και άρχισε φυσικά και η αφαίμαξη του πληθυσμού της επαρχίας με την συσσώρευση τους στο κλινόν άστυ για μια καλύτερη τύχη και ζωή!
Άδειασαν τα χωριά της υπαίθρου και της επαρχίας, άλλαξαν οι καλλιέργειες της γης με βαμβάκι, καπνό και γενικώς νέα προϊόντα.
Έτσι ξεφεύγουμε από την μιζέρια την φτώχεια και την Καταχνιά και σιγά σιγά με ζήλο γιά δουλειά και ένα καλύτερο μέλλον οι νέοι της εποχής εκείνης άρχισαν να βλέπουν με Αισιοδοξία την πορεία της ζωής τους.
Αυτή η δεκαετία υπήρξε ο θεμέλιος λίθος της Αναγέννησης του Ελληνικού Έθνους με την σφραγίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Έγινε υποχρεωτική η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και υπήρξε η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να ακολουθήσουν και να διαλέξουν τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης αρκεί να υπήρχε όραμα και έμπνευση και φυσικά με πολύ αγάπη και πολύ δουλειά!
Μερικά γεγονότα που σημάδεψαν την δεκαετία του 1950 ήταν το 1955 και 1956 με τους μεγάλους σεισμούς της Σαντορίνης 7,5 Ρίχτερ και σε οκτώ λεπτά 6,9 Ρίχτερ στις 9 Ιουλίου 1956 που Ήταν ο μεγαλύτερος του 20ου Αιώνα με τσουνάμι πού έφθασε σε ορισμένες περιοχές του Αιγαίου και τα 25 μέτρα ύψος!
Αμέσως κατέφθασε ο Πρωθυπουργός από το 1955 Κωνσταντίνος Καραμανλής για επιτόπια αναγνώριση και γνώση και μάλιστα είπε τότε προς τους κατοίκους της Σαντορίνης ότι αυτός ο σεισμός θα είναι για σάς ο ΣΩΣΜΌΣ όπως και πραγματικά καί έγινε τα χρόνια που ακολούθησαν με την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και είναι σήμερα από τα πλουσιότερα νησιά της Ελλάδας.
Μεγάλος υπήρξε φυσικά ο ξεσηκωμός καί τα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα με την συμμετοχή όλων των σχολείων για το Κυπριακό με την ΕΟΚΑ και την ΑΥΤΟΔΙΆΘΕΣΗ της Κύπρου από τον ζυγό των Εγγλέζων!
Επίσης το 1952 για να μην ξεχνάμε μπήκαμε στο ΝΑΤΟ και μας ακολούθησε η Τουρκία.
Άλλο σπουδαίο γεγονός το ότι στις εκλογές του 1958 η ΕΔΑ ήρθε δεύτερο κόμμα καί ήταν αξιωματική αντιπολίτευση με αποτέλεσμα το παλάτι και τα κόμματα του κέντρου να πανικοβληθούν με αποτέλεσμα στις εκλογές του 1961 το παλάτι να παίξει βρώμικο παιχνίδι με την βοήθεια του στρατού και της αστυνομίας για να εκθέσουν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με την κατηγορία της βίας και της νοθείας καθ ότι ο Καραμανλής δεν έκανε χατίρια στο παλάτι!
Αμέσως μετά την ορκωμοσία της Κυβέρνησης το 1961 του Κωνσταντίνου Καραμανλή σύσσωμη η αντιπολίτευση με πρωτεργάτη τον Γεώργιο Παπανδρέου με τις ευλογίες της ” ΦΡΊΚΗΣ ” του παλατιού ξεκίνησε τον ανένδοτο αγώνα με καθημερινές πορείες και συλλαλητήρια μέχρι το 1963 όταν πλέον ανοιχτά ο Καραμανλής αρνήθηκε να συνηγορήσει για την επίσκεψη της Φρειδερίκης στο Λονδίνο διότι προέβλεπε επεισόδια από αριστερές οργανώσεις που στο τέλος και έγιναν με την Αμπατιέλου και τότε είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ” Μα ποιός Κυβερνά αυτόν τον τόπο”; και παραιτήθηκε και έφυγε για το Παρίσι μέχρι τις 24 Ιουλίου 1974 πού τον χρειάστηκε η Ελλάδα μας.
Έγιναν εκλογές το 1963 χωρίς νικητή με σχηματισμό Κυβέρνησης μειοψηφίας με Ένωση Κέντρου και Αριστερά με Πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου αλλά γιά λίγους μήνες γιατί και πάλι τον Φεβρουάριο του 1964 ο Παπανδρέου προκάλεσε εκλογές τις όποιες κέρδισε με 54 % αλλά για ενάμιση χρόνο γιατί τον Ιούλιο του 1965 ήθελε να γίνει ο Καίσαρας της Ελλάδας και εκβίαζε το παλάτι επειδή ζητούσε να γίνει συγχρόνως και Υπουργός Εθνικής Άμυνας για να ελέγχει τον στρατό και παραιτήθηκε με αποτέλεσμα τα Ιουλιανά και τις τρεις κυβερνήσεις Αποστασίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 1966 πού έπαιξε καθοριστικό ρόλο το ναυάγιο στην Φαλκονέρα με την βύθιση του οχηματαγωγού ΗΡΆΚΛΕΙΟ και πάνω από 250 νεκρούς επιρρίπτοντας ευθύνες στον τότε Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Σιδερή Μαυριδόγλου με αποτέλεσμα την προκήρυξη νέων εκλογών για τις 28 Μαΐου του 1967 πού δεν έγιναν γιατί τους πρόλαβε η ΧΟΎΝΤΑ της 21ης Απριλίου 1967 με όλα τα επακόλουθα!
Την δεκαετία του 1960 συνεχίζεται η ανάπτυξη σε όλους τους τομείς με μια Ελλάδα να ζει το όνειρο της δημιουργίας με το ξεφάντωμα της νεολαίας με το Ροκ ε ντρόλ, με το Τουίστ, με το σέικ, με την μποσανόβα και όλους τους μοντέρνους χορούς με τα πάρτυ με το βερμούτ και σιγά σιγά με ντίσκο με μπουάτ και όλα τα κέντρα διασκέδασης της εποχής καί φυσικά με μεγάλη επιτυχία και πλήθος τραγούδια, συνθετών και καλλιτεχνών!
Άνθισε και μεγαλούργησε ο Ελληνικός κινηματογράφος με πλήθος ταινίες και μεγάλες επιτυχίες του καλλιτεχνικού χώρου!
Η οικονομία συνεχίζει με σταθερότητα και επί Χούντας,επίσης να εξαρθρώνεται το δημοσιουπαλληλικό κατεστημένο με τους γενικούς γραμματείς και Φαρισαίους πού κωλυσιεργούσαν και δεν έβαζαν την υπογραφή τους και εμπόδισαν έργα υποδομής…..αλλά με τους απόστρατους στρατηγούς και ταγματάρχες πού τοποθέτησαν σε νομαρχίες και δημαρχίες και σ’όλα τα σωματεία και να φυτρώνουν παντού πολυκατοικίες, ανοίγονται με το έτσι θέλω δρόμοι πού ήταν αδύνατον να γίνουν με νόμιμες και Δικαστικές διαδικασίες !
Είχε καί τα καλά της! Όπως στις 13 Δεκεμβρίου του 1967 με το αντικίνημα του Βασιλέως Κωνσταντίνου έληξε ουσιαστικά και η Βασιλεία στην Ελλάδα και κατέβηκαν και πάλι τα τανκς στους δρόμους και στην Βουλή των Ελλήνων και μάλιστα είχα την τύχη να τα δω από κοντά στο Σύνταγμα επειδή τότε μάθαινα νάρκωση και ήμουν στην Αθήνα και από περιέργεια σαν επαρχιωτάκη πήγα δίπλα και τα περιεργάστηκα γιατί δεν είχα ξαναδεί άρματα εκ του συστάδην.
Φθάσαμε στα επεισόδια του Πολυτεχνείου το 1973 έχουμε την εισβολή στην Κύπρο το 1974 επιστράτευση χαμός πολιτικά διεθνή παιχνίδια με το σημερινό αποτέλεσμα να συνεχίζει στην Κύπρο η Τουρκική κατοχή.
Ερχόμαστε στην επιστράτευση του 1974 και την εν συνεχεία επάνοδο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα για να βγάλει τα κάστανα απ την φωτιά!
Γίνεται αναίμακτη μεταπολίτευση και πάλι με την σφραγίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την νέα εποχή της ισχυρής πλέον καλύτερης Δημοκρατίας του κόσμου και φυσικά με εκλογές και δημοψήφισμα και αλλαγή νόμιμα του πολιτεύματος από Βασιλευομένη σε Προεδρευομένη Δημοκρατία.
Και φυσικά η ένταξη μας στην ΕΟΚ πού σηματοδοτεί πλέον την πορεία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με όλα τά επακόλουθα!
Δυστυχώς δεν παύει μονίμως να υπάρχει η απειλή και η προκλητικότητα της Τουρκίας μέχρι και σήμερα!
Φθάνουμε στην δεκαετία του 1980 μία δεκαετία του σοσιαλισμού, των κλαδικών, με αυξήσεις στο διπλάσιο μισθών και ημερομισθίων με χιλιάδες να γίνονται Δημόσιοι υπάλληλοι, όπου καρέκλα και υπάλληλος, με την τρέλα της σπατάλης και της ευδαιμονίας με απάτες και σκάνδαλα , με δολοφονίες της 17ης Νοέμβρη, με δολοπλοκίες με το εν ονόματι της Δημοκρατίας ισοπεδώνουμε τα πάντα και τους πάντες καταργούνται θεσμοί, όσια και Ιερά, ήθη και έθιμα και όλα τα ανήθικα παρατράγουδα πού νομιμοποιήθηκαν και ισχύουν μέχρι σήμερα.
Με τα πράσινα καί τα γαλάζια καφενεία στα χωριά και τις γειτονιές των πόλεων.
Με τους πρασινοφρουρούς και τους αριστερούς να καταλαμβάνουν όλες τις συνδικαλιστές οργανώσεις και την εγκαθίδρυση του βαθέως ΠΑΣΟΚρατούμενου κράτους και παρακράτους!
Φθάνουμε στα ειδικά δικαστήρια με το σκάνδαλο του Κοσκωτά με απάτες, καμπίνες και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος .
Ειδικά δικαστήρια θάνατος από εγκεφαλικό του Μένιου Κουτσόγιωργα με καταδίκες άλλων εμπλεκομένων και με το Τσοβόλα δώστα όλα το κερασάκι στην τούρτα.
Δεκαετία του 1990 με μικρή θητεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Κυβέρνηση μέχρι το 1993, που εάν ακούγαμε τότε αυτά που έλεγε θα ήταν πολύ διαφορετική η χώρα μας αλλά δυστυχώς οι μνηστήρες της εξουσίας πολιτικάντηδες έπαιξαν ύπουλα παιχνίδια μέσα από τούς κόλπους της παράταξής μας.
Επάνοδος το 1993 του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία ακολουθεί ο Θάνατος το 1996 του Ανδρέα Παπανδρέου και διαδοχή Σημίτη και τα σκάνδαλα στα εξοπλιστικά προγράμματα και τις Αμυντικές Συμφωνίες και προμήθειες από τους υπουργούς του που κατέληξαν στην φυλακή.
Οργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων 2004 με μεγάλη σπατάλη χρήματος για Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τα στάδια του Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, με μεγάλες επιτυχίες ποδοσφαίρου και τραγουδιού Eurovizion και όλα αυτά τα χρόνια με πολλά χρυσά μετάλλια Ολυμπιακών Αγώνων από Έλληνες αθλητές και Αθλήτριες.
Μπήκε στην ζωή μας το ΕΥΡΏ και χάσαμε τον μπούσουλα αλλά τουλάχιστον έχουμε σταθερό νόμισμα !
Και μαζί με την ευδαιμονία συνέχισε και συνεχίζει η Εξαθλίωση της κοινωνίας!
Αλλά όλα αυτά τα χρόνια έχουμε έξαρση της αναρχίας με αντιεξουσιαστές, εγκληματίες, με δολοφόνους, πορνεία και ναρκωτικά με μεγάλη αναμπουμπούλα και μεγάλες καταστροφές στα Πανεπιστήμια με καταλήψεις και εκβιασμούς.
Και φθάσαμε στο τέλμα της οικονομικής κρίσης από το 2009 και εντεύθεν με μνημόνια με μείωση μισθών και συντάξεων και από το 2015 έξαρση στο λαθρομεταναστευτικό και να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης με όλα τά επακόλουθα τοπικά και Ευρωπαϊκά.
Και ενώ πιστέψαμε τον Ιούλιο του 2019 ότι ξεκίνησε Άσπρη μέρα για την Ελλάδα μας πέσαμε στις φυσικές καταστροφές και το αποκορύφωμα η Πανδημία του Κορωνοϊού πού συνεχίζει μέχρι σήμερα με όλες τις κομματικές τοποθετήσεις και αρνητές οργανωμένους αντιεμβολιαστές!
Ευτυχώς η Παναγία έβαλε το χέρι της και οι Έλληνες πολίτες ψηφίσαμε Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από την πρώτη μέρα φάνηκε η αξιοσύνη του και το διεθνές κύρος που εκπέμπει με οργάνωση και Αμυντικές Συμφωνίες με εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και τάχιστα με την παραλαβή των πρώτων έξι Rafael όπου φάνηκε ολοκάθαρα η Λάμψη της Ελπίδας και της Αισιοδοξίας από τα παιδιά των ιπταμένων Γερακιών της πολεμικής μας Αεροπορίας πού είδαμε με μεγάλη συγκίνηση στην τελετή της παραλαβής τους!
Τέτοια τέκνα της Ελλάδας θέλουμε να πιστεύουν στην Ελλάδα μας με το τρίπτυχο: “Πατρίδα…Οικογένεια…Χριστιανοσύνη!
Και στέλνω ίσως για τελευταία φορά ένα μεγάλο μήνυμα σ όλους τους Άρχοντες του τόπου μας της Χίου κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης να κοιτάξουν μπροστά καί νά πάρουν παράδειγμα τις επιτυχίες της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που προσπαθεί και παράγει έργο και να φροντίσουν να βάλουν νερό στο κρασί τους και να βρούνε την χρυσή τομή για ανάπτυξη και έργα στην περιοχή μας και να σταματήσει η φαγωμάρα και να τρώγονται σαν τον σκύλο με την γάτα! Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, αλλά τότε θα είναι πολύ αργά!
Καλό ξημέρωμα Ελληνίδες και Έλληνες απανταχού γης με Υγεία και Χαρά!
Χίος 24 Ιανουαρίου 2022
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.