Η 25η Μαρτίου είναι μέρα διπλής γιορτής για τον χριστιανικό ελληνισμό. Είναι η μέρα που τιμούμε δύο πολύ σπουδαία γεγονότα.
Τιμούμε τη μέρα κατά την οποία ένας Άγγελος, σταλμένος από τον ίδιο το Θεό, ανακοίνωσε στην Παναγία την απόφαση του Κυρίου μας να φέρει στον κόσμο τον Υιό του.
Πέρα όμως από την αναγγελία του ερχομού του Χριστού στη Γη η 25η Μαρτίου για μας τους Έλληνες έχει μια ακόμα εξίσου ιερή συμβολική σημασία.
Συμβολίζει την πιο σημαντική και οργανωμένη προσπάθεια που έκανε το Ελληνικό Έθνος για να μπορέσει να αποτινάξει από τις πλάτες του τον τούρκικο ζυγό και να καταφέρει και πάλι να ζήσει ελεύθερο και περήφανο!
Στις 25 Μαρτίου 1821 οι Έλληνες οπλαρχηγοί ορκίζονται στο όνομα της Αγίας Τριάδας και της Ελλάδας να πολεμήσουν μέχρι τέλους και είτε να ελευθερωθούν από τους Τούρκους, είτε να πεθάνουν στη μάχη δοξασμένοι!
«Ελευθερία ή Θάνατος!», είπαν!
Είναι αλήθεια πως η επανάσταση ξεκίνησε πολύ πριν από τις 25 Μαρτίου. Στις 22 Μαρτίου του 1821 η Καλαμάτα είναι η πρώτη μεγάλη ελληνική πόλη που απελευθερώνεται! Τις επόμενες μέρες πάρα πολλές περιοχές θα ξεσηκωθούν. Στις 25 Μαρτίου του 1821, όπως έχω ήδη πει, οι οπλαρχηγοί της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας θα μαζευτούν στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και θα ορκιστούν όλοι μαζί : Ελευθερία ή Θάνατος!
Σύντομα η λάβα της Επανάστασης θα παρασύρει όλους τους Έλληνες στο διάβα της! Όλοι μαζί, έμποροι και παραγιοί, φτωχοί και πλούσιοι, λαός και παπάδες, μορφωμένοι και αγράμματοι, μικροί και μεγάλοι θα δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να κερδίσουν την Ελευθερία τους.
Ανάμεσα στους πολλούς υπάρχουν και αυτοί που ξεχωρίζουν! Ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Νικηταράς, ο Κανάρης, ο Παπαφλέσσας, ο Μιαούλης, ο Κριεζώτης κι ο Γοβιός είναι μερικοί από αυτούς. Μαζί τους πολέμησαν και πολλές γυναίκες με τη Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ Μαυρογένους να ξεχωρίζουν! Όλοι μαζί κατάφεραν να γράψουν χρυσές σελίδες στο βιβλίο της ελληνικής ιστορίας και η ζωή τους αποτελεί για όλους εμάς παράδειγμα προς μίμηση. Οι νίκες τους αλλά και η θυσία τους εξακολουθούν να εμπνέουν ακόμα και σήμερα τους Έλληνες.
Οι Τούρκοι, όπως πάντα, ευθύς αμέσως μετά την έκρηξη της Επανάστασης έσπευσαν να μας υπενθυμίσουν την ταυτότητά τους! Το Σούλι, η Χίος, τα Ψαρά, το Μεσολόγγι είναι λίγα μόνο από τα αιώνια μνημεία της τουρκικής κτηνωδίας!
Μετά από πολλές μάχες τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα τελικά, το 1832, οι Έλληνες κατάφεραν να αποκτήσουν αυτό που είχαν ως στόχο και όνειρο και στην αρχή φαινόταν αδύνατο : κράτος ελεύθερο και ελληνικό! Φυσικά στην αρχή ήταν πολύ μικρό γεωγραφικά ωστόσο η πίστη στον αγώνα και στην ελευθερία όπλισε τον Ελληνισμό με δύναμη και με θάρρος και μετά από πολλούς αγώνες κατάφερε να απελευθερώσει το μεγαλύτερο μέρος του από τον ξένο δυνάστη.
Αδιαμφισβήτητα για μια ακόμη φορά οι Έλληνες διέδωσαν σε όλον τον κόσμο ότι η ελευθερία είναι αναμφισβήτητο και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο κανείς δυνάστης δεν έχει δικαίωμα να το καταστρατηγεί. Είναι χρέος κάθε ανθρώπου να τη σέβεται και να την υπερασπίζεται. Διότι μόνο μέσα από ελεύθερους λαούς προάγεται η δημοκρατία και μόνο μέσα από τη δημοκρατία γεννιούνται ελεύθεροι άνθρωποι. Άνθρωποι που γνωρίζουν και προασπίζονται το δικαίωμα όλων στην ισότητα, την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη. Διότι «Όποιος Ελεύθερα συλλογάται , Συλλογάται καλά» όπως αναφέρει ο Ρήγας Φεραίος.
Να γιατί ο Αγώνας του ’21, στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς, παραμένει διαχρονικός και επίκαιρος για εμάς τους Νεοέλληνες. «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία», θέλει θυσίες για να την αποκτήσουμε και να τη διατηρήσουμε· και προπαντός θέλει ομοψυχία:
Πόσον λείπει, στοχασθείτε,
πόσο ακόμη να παρθεί·
πάντα η νίκη, αν ενωθείτε,
πάντα εσάς θ’ ακολουθεί.
Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821
Χρόνια πολλά.