Θετικά μηνύματα για μετάβαση Δένδια στη Μαριούπολη

 

Σε εξέλιξη συνεχίζουν να βρίσκονται οι διπλωματικές διεργασίες προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας να είναι ο πρώτος αξιωματούχος κράτους-μέλους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που θα βρεθεί σε ουκρανικό έδαφος –και δη τη Μαριούπολη– προκειμένου να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια. Οπως φάνηκε από τη δημόσια αναφορά του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την ομιλία του προς τη γαλλική εθνοσυνέλευση, αλλά και την επικοινωνία που είχε ο κ. Δένδιας με τον ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, η ουκρανική πλευρά ουσιαστικά ήδη έχει ανταποκριθεί θετικά στο ελληνικό αίτημα για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη. Φυσικά, μένει να φανεί αν και από τη ρωσική πλευρά θα δοθούν διαβεβαιώσεις για ασφαλή μετάβαση της ανθρωπιστικής αποστολής υπό τον κ. Δένδια και τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού προς τη Μαριούπολη.

Η συνομιλία με τον κ. Κουλέμπα πραγματοποιήθηκε ενώ ο κ. Δένδιας βρισκόταν στο Νέο Δελχί, όπου είχε επαφές με τον Ινδό ομόλογό του Σ. Τζαϊσανκάρ και άλλους αξιωματούχους. Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των κ. Δένδια και Τζαϊσανκάρ σε ένα έτος, σε μια γενικότερη προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας να αποκτήσει διακριτή παρουσία στην Ινδία, σε συνδυασμό με τα ανοίγματα που ήδη έχει κάνει η Αθήνα στην ευρύτερη περιοχή. Οι δύο υπουργοί συνομίλησαν για το Ουκρανικό, με τον κ. Δένδια να μεταφέρει στον ομόλογό του την ελληνική στάση, δηλαδή την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η κατάσταση όπως εξελίσσεται στην Ουκρανία είναι απολύτως ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο και ότι η διά της βίας απόπειρα μεταβολής των συνόρων και ο μη σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας είναι εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, πέρα από την Ουκρανία, συζητήθηκαν θέματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος και το Κυπριακό, αλλά και το ζήτημα της ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία. «Δεν παρέλειψα να τονίσω τις ελληνικές θέσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας, για την ασφάλεια των θαλάσσιων επικοινωνιών. Ως γνωστόν, η Ινδία έχει επίσης υπογράψει την UNCLOS, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Ινδο-Ειρηνικό», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Νέο Δελχί, ο ΥΠΕΞ έγινε δεκτός και από τον αντιπρόεδρο της Ινδίας Μ. Βενκάγια Ναϊντού.

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε και στο Πανεπιστήμιο «Τζαβαχαρλάλ Νερού», όπου υπάρχει η Εδρα Ελληνικών Σπουδών «Δημήτριος Γαλανός», από το όνομα του Ελληνα λογίου που τον 18ο αιώνα μετέφρασε σανσκριτικά κείμενα. Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι η Αθήνα επιθυμεί την επίλυση των διαφορών που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο, όπως είπε, «αυτό δεν αποτελεί πάντα την προτιμώμενη επιλογή του μεγάλου μας γείτονα, της Τουρκίας».
Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.