Τίτλοι τέλους για τον Ερντογάν

Γράφει ο Παντελής Κυδώνης:

Η διεξαγωγή των πολιτικών εκλογών στην γειτονική Τουρκία, σήμανε το τέλος της ηγετικής παρουσίας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο και απομάκρυνε πλέον από τον κυβερνητικό αγώνα, αφήνοντας τον πίσω και χωρίς την σκυτάλη στα χέρια του. Με θαμπό το βλέμμα στην διοικητική έδρα, έπειτα από 30 χρόνια πολιτικής θητείας, παρέδωσε τη διαχείριση της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, χάνοντας τη ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών.

Κατά την αναμέτρηση ισχύος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, παρατηρήθηκε πως η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση συγκέντρωσε στο πρόσωπό της υψηλά αποτελέσματα έναντι του κόμματος του προέδρου, αφήνοντας τον ανήμπορο πλέον να βάλει το λιθαράκι του για να ανατρέψει αυτή τη διαφορά. Είναι πράγματι αισθητή η διαφορά, αφού ο τουρκικός λαός είναι έτοιμος να υποδεχθεί μια πιο ανανεωμένη κυβέρνηση, αλλιώτικη από αυτή που ασκούσε ο Ερντογάν.

Πλέον, στο πολιτικό προσκήνιο διαγωνίζονται μαζί του δύο αντίπαλοι οι οποίοι μπορούν να σημάνουν το προεδρικό του τέλος. Η αναφορά γίνεται τόσο στον Εκρέμ Ιμάμογλου που κατέκτησε και πάλι τα ηνία της δημαρχίας στην Πόλη, αλλά και τον Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος κέρδισε την καρδιά της Άγκυρας.

Οι πιθανολογίες όμως πέφτουν βροχή για τις οποίες ο Ερντογάν φαίνεται να εγκαταλείπει την πολιτική σκηνή. Ξεκινώντας, καθαρά μπορεί να διακρίνει κανείς την οικονομική κρίση που κατέκλεισε την τουρκική «τσέπη» των επιχειρηματιών και λοιπών εργαζομένων, αφού ο πληθωρισμός έχει ανέλθει στα ύψη και η ισοτιμία της λίρας έναντι του ευρώ έχει υποβαθμιστεί. Ακόμη, ως γνωστόν ο κυβερνητικός αρχηγός πόνταρε πάντοτε στην ήττα των αντιπάλων του, κι αυτή τη φορά με την υπεροψία του, μη στέλνοντας ικανούς πολιτικούς να τον υποστηρίξουν, έχασε το στοίχημα.

Παράλληλα, τα φτερά της νίκης του Τούρκου Προέδρου, κόπηκαν, από την πολιτική προσωπικότητα που απαντάει στο όνομα Φατίχ Ερμπακάν, γιό, του πρώην Πρωθυπουργού Νετζμετίν, που αποτέλεσε μέντορα και πηγή έμπνευσης του Ερντογάν. Ο Φατίχ Ερμπακάν, με την ιδεολογία που πρεσβεύει, αποφάσισε να «αντιπροτείνει» ουσιαστικά νέες μεθόδους και πρακτικές, θέτοντας στο παρασκήνιο τη διαφθορά του κυβερνόντος. Πλέον, με τον ανανεωμένο αέρα και την πίστη των πολιτών στο «τσεπάκι» των αντιπάλων του, ο Ερντογάν θα δυσκολευτεί επί της ουσίας να επανακερδίσει τα όσα έχασε σταδιακά.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.