Οι άνθρωποι που κοιμούνται αργά και ξυπνούν αργά ενδέχεται να έχουν πρόωρο θάνατο λόγω των κακών συνηθειών που αναπτύσσουν εξαιτίας αυτής της τάσης, υποστηρίζει νέα έρευνα.
«Ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας που συνδέεται με το να είναι κανείς “νυχτερινός” τύπος φαίνεται να οφείλεται στη μεγαλύτερη κατανάλωση καπνού και αλκοόλ, σε σύγκριση με όσους είναι “πρωινοί” τύποι», σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Κρίστερ Χάμπλιν, του Φινλανδικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Υγείας.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Chronobiology και ήταν συνέχεια μιας προηγούμενης του 2002, παρακολούθησε σχεδόν 24.000 δίδυμα αδέρφια από το 1981 έως το 2018, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθούν τα αίτια συμπεριφορών και ασθενειών που συνδέονται με την υγεία.
Στην έρευνα, μόλις το 10% των διδύμων χαρακτήριζε εαυτούς ως ξεκάθαρα «ξενύχτηδες», ενώ το 33% δήλωνε ότι προτιμούσε να μένει ξύπνιο έως αργά. Πάνω από 29% αυτοπροσδιοριζόταν ως «πρωινός» τύπος, ενώ άλλο ένα 27,7% δήλωνε πως είχε την τάση να ξυπνά πρωί.
Στη νέα έρευνα, οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία θανάτου ενός υποσυνόλου (8.728 συμμετεχόντων) της αρχικής μελέτης. Αφού προσάρμοσαν τα στοιχεία έτσι ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν το μορφωτικό επίπεδο, η χρήση αλκοόλ, το κάπνισμα, ο δείκτης μάζας σώματος και η διάρκεια του ύπνου, διαπίστωσαν πως το να είναι κανείς «νυχτοπούλι» αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περίπου 9% σε σχέση με τους πρωινούς τύπους.
«Γνωρίζαμε εδώ και καιρό πως όσοι είναι νυχτερινοί τύποι είναι πιο πιθανό να πίνουν πολύ, να έχουν διαταραχή αλκοόλ και να χρησιμοποιούν άλλες ουσίες, όπως καπνό», αναφέρει ο Δρ Μπανού Πρακάς Κόλα, ειδικός φαρμάκων ύπνου στο Mayo Clinic της Μινεσότα – που δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό του 9% για πρόωρο θάνατο είναι σημαντικό, εκτίμησε ο ίδιος.
Ο Χάμπλιν δήλωσε στο AFP ότι από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει πως οι βραδινοί τύποι μπορούν να λάβουν μέτρα αν θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
«Ξεκάθαρα οι βραδινοί τύποι θα πρέπει να αναλογιστούν στα σοβαρά τις ποσότητες αλκοόλ και καπνού που καταναλώνουν», σημειώνει.
Ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, η ώρα που οι άνθρωποι πηγαίνουν για ύπνο -δηλαδή ο χρονότυπός τους- έχει «μικρή ή καθόλου» συνεισφορά στη θνητότητά τους, σύμφωνα με τον Χάμπλιν.
Τα λεγόμενα «νυχτοπούλια» ίσως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, έχει δείξει προηγούμενη έρευνα του 2022, που υποστήριζε πως όσοι κοιμούνται αργά τείνουν να κάνουν πιο καθιστική ζωή, είχαν χαμηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης και έκαιγαν λιγότερο λίπος κατά την ανάπαυση και κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας απ’ ό,τι όσοι ξυπνούσαν νωρίς.
Πηγή: Καθημερινή