Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ανακοινώσεις τύπου από διάφορες κατευθύνσεις που προσπαθούν να απαξιώσουν τον ΑΟΤΑ και να τον εμπλέξουν σε αδιαφανείς διαδικασίες, σε μικροπολιτικά συμφέροντα, σε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και άλλους αναληθής χαρακτηρισμούς. Οι παραπάνω ανακοινώσεις το μόνο κοινό σημείο που έχουν είναι το ιδιοτελές μικροπολιτικό κέρδος των προσώπων που τις γράφουν. Επίσης, αυτό που διαπιστώνεται είναι η μεγάλη άγνοια των νόμων από τους παραπάνω «σωτήρες του έθνους» οι οποίοι, είτε επαναλαμβάνοντας ανακοινώσεις κεντρικών κομμάτων που τους κατευθύνουν ή «κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια» προβαίνουν σε συμπεράσματα που δεν έχουν οποιαδήποτε πραγματική βάση, με άδικες και ανήθικες κατηγορίες, υπονομεύοντας ένα νέο φορέα που θα φέρει δουλειά και ανάπτυξη στο τόπο μας.
Ο Χιώτικος λαός δεν πρέπει να παραπλανάται από ανθρώπους προκατειλημμένους από προσωπικά και κομματικά συμφέροντα που έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τον τόπο μας. Χαρακτηριστικό της προκατάληψης αποτελεί το γεγονός ότι, όταν τους κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, κ. Αντώνιος Ζερβάκης, να τους ενημερώσει για τον ΑΟΤΑ από τους 41 προσκληθέντες εμφανίστηκαν λιγότεροι από 8. Γενικά, αποδεικνύεται ότι δεν ενδιαφέρονται να μάθουν αλλά να προβληθούν πολιτικά με κάθε κόστος, ακόμα και αν αυτό το κόστος είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης των νησιών μας.
Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένας νέος φορέας ανάπτυξης που έχει ως στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών μελέτης και υλοποίησης δημοσίων έργων. Όπως είναι κοινά γνωστό η πατρίδα μας αδυνατεί να απορροφήσει τους Ευρωπαϊκούς πόρους με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να επενδυθούν σε υποδομές και δράσεις βελτιώνοντας τη ζωή των πολιτών και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Η νομοθεσία που διέπει τον ΑΟΤΑ εξασφαλίζει την δυνατότητα να μελετώνται και να υλοποιούνται έργα και δράσεις σε μικρό χρονικό διάστημα (πχ η μελέτη του Παραολυμπιακού κέντρου στο Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου ολοκληρώθηκε μέσα σε έξι μήνες και δημοπρατείται εντός του παρόντος μηνός). Επίσης όμως εξασφαλίζει την διαύγεια και την διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων.
Ο ΑΟΤΑ διέπεται από την ίδια νομοθεσία που διέπει τους Δήμους όσο αφορά στην διαύγεια (Ν.3861/2010), στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού (Ν.2190/1994 – ΑΣΕΠ) και στις μελέτες, προμήθειες και έργα (Ν.4412/2016). Υπάρχει λοιπόν ένα νομοθετικό πλαίσιο που εξασφαλίζει την οικονομικότητα και την διαφάνεια στην λειτουργία των ΑΟΤΑ.
Επιπλέον, η ίδρυσή τους και η λειτουργία τους δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς πέρα από το αρχικό κεφάλαιο απαγορεύεται οποιασδήποτε μορφής επιχορήγηση έμμεση ή άμεση (Ν. 4548/2018).
Πως λοιπόν χρηματοδοτείται η λειτουργία των ΑΟΤΑ;
Η λειτουργία χρηματοδοτείται από τα ίδια τα έργα που αναλαμβάνει καθώς υπάρχουν επιλέξιμες δαπάνες λειτουργίας και συντονισμού. Με άλλα λόγια ο ΑΟΤΑ δεν χρηματοδοτείται από τον λειτουργικό προϋπολογισμό του Δήμου, αλλά από ταμεία όπως το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης κλπ. Δηλαδή από κονδύλια τα οποία είναι ως επί των πλείστων ευρωπαϊκών οικονομικών πόρων. Η χρηματοδότηση αυτή είναι σύννομη με το Ευρωπαϊκό Νομικό Πλαίσιο και εφαρμόζεται στην Ευρώπη.
Είναι, λοιπόν, ένα αναπτυξιακό εργαλείο που θα επιταχύνει την ανάπτυξη της Χίου και θα δύναται να αναλαμβάνει και έργα άλλων Δήμων στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου ενώ όλοι αυτοί που αρνούνται την πρόοδο τόπου μας, κάνοντας μικροπολιτική στο Δήμο Χίου, ακολούθως πνίγουν την ανάπτυξη και την πρόοδο και των Δήμων Ηρωικής Νήσου Ψαρών και Οινουσσών.
Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΤΑΞΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ.