ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 406/2024 ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ.

Σε δήλωσή τους οι συνταξιούχοι ναυτικοί εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι πέρασαν 6 χρόνια και ακόμα δεν έχει βγει απόφαση για τις αγωγές που έχουν γίνει το 2018 . Συγκεκριμένα δηλώνουν :

” Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι συνάδελφοι συνταξιούχοι από το 2018, αναμένουμε την τελική απόφαση για τις αγωγές που έγιναν για την περικοπές Δώρων, μειώσεις επικουρικών συντάξεων, για το «ψαλίδι» 7% στις
κύριες συντάξεις του ΝΑΤ που θεσπίστηκε με υπουργική απόφαση το 2012, και πολλών άλλων αποφάσεων.
Πέρασαν ήδη 6 ολόκληρα χρόνια χωρίς να βγει καμία απόφαση, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο ήλπιζε ότι πολλοί από τους Συνταξιούχους θα βαρεθούν να τρέχουν στα δικαστήρια και άλλοι θα έχουν καταλήξει στην τελευταία τους κατοικία, και έτσι θα γλίτωνε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Όπως ακούγεται η απόφαση 406/2024 του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τα αναδρομικά από παράνομες περικοπές αλλά και διατάξεις ανεφάρμοστων νόμων, βγήκε πριν μερικές εβδομάδες και προβλέπεται να
δημοσιευθεί μέχρι τέλη Ιουλίου. Όλη αυτή η μακρόχρονη διαδικασία πιστεύουμε οφείλεται στο ότι υπήρχε
διάσταση αποφάσεων του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας(ΣτΕ), έτσι καταλήξαμε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και αναμένουμε τις αποφάσεις του, σε ένα ευρύ φάσμα αποφάσεων.
Φυσικά εφόσον και εάν τελικά περάσει η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, θα περιμένουμε την απόφαση της Κυβέρνησης με ποιο τρόπο και σε ποιους θα δοθούν τα αναδρομικά( μόνο σε όσους έκαναν αγωγές ή σε όλους).
Ευελπιστούμε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο να άρει την αμφισβήτηση υπέρ των συνταξιούχων. Είναι επιτακτική ανάγκη να εκδοθεί απόφαση το συντομότερο δυνατό, διότι οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να περιμένουν
άλλο την ικανοποίηση των αξιώσεών τους, η εκδίκαση των οποίων συνεχώς αναστέλλεται λόγω εκκρεμών σχετικών με τις αξιώσεις τους δικών. Επιτέλους, η Πολιτεία θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, σε όλη της την έκταση. Επίσης να σημειώσουμε ότι σε εκκρεμότητα παραμένει το τι θα γίνει με τον προσωρινό νόμο για την καταβολή της Ειδικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και πότε θα κοπεί, αλλά και τις προεκλογικές δεσμεύσεις από το 2019 του Πρωθυπουργού για κατάργηση του βάρβαρου νόμου «Κατρούγκαλου»
όπου περιέχει και την «Προσωπική Διαφορά»….. Όνειρα θερινής νυκτός, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού!!!
Τελειώνοντας να σημειώσουμε ότι, όσοι έχετε διαβάσει τους πασίγνωστους και χιλιοβλαστημισμένους νόμους «Κατρούγκαλου και «Βρούτση», θα καταλάβατε ότι ο νόμος «Βρούτση» ( ν. 4670/2020) είναι ένας βαθιά
νεοφιλελεύθερος, δομικός νόμος, Κρατάει, «πατά» και οικοδομείται πάνω στις βασικές δομικές του αρχές, αφού αποτελεί ολιστική και απόλυτη συνέχειά του, και το μόνο που παρέχει είναι να διατηρεί, θωρακίζει και ενισχύει θεσμικά τον νόμο «Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016 (ΦΕΚ Α’ 85), Διατηρεί σε ισχύ όλες τις αντισυνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του γ’ Μνημονίου (ν. 4336/2015) και του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν. 4387/2016).
Τα μνημόνια όπως μας είπαν τελείωσαν το 2018 υπό την έννοια ότι έγιναν νόμοι του κράτους. Δεν βγήκαμε δηλαδή απ’ τα μνημόνια. Ζούμε υπό το ζυγό τους!!”

Σχετικές δημοσιεύσεις