Γερμανία: Προς παράταση η λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων

 

Οι τελευταίοι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν όλον τον χειμώνα στη Γερμανία μολονότι επρόκειτο να κλείσουν για πάντα στα τέλη του έτους. Αυτό εκτιμά η ένωση βιομηχανιών Kerntechnik Deutschland, σύμφωνα με την οποία οι τρεις μονάδες θα εξακολουθήσουν να παράγουν ενέργεια μέχρι την άνοιξη. Θα λειτουργούν, όμως, με χαμηλούς ρυθμούς ώστε να μη χρειαστούν πρόσθετα καύσιμα και να προσφέρουν μια εναλλακτική στην ανεπάρκεια φυσικού αερίου.

Είναι μια επιλογή που μπορεί να πείσει τους Γερμανούς πολιτικούς να παρατείνουν τη ζωή αυτών των πυρηνικών σταθμών, καθώς η ενεργειακή κρίση αναμένεται να γίνει χειρότερη τον χειμώνα, όταν θα κορυφωθεί η ζήτηση. Η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος και μέλος των Πρασίνων, Στέφι Λέμκε, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να συναινέσει σε παράταση της ζωής ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στη Βαυαρία για το επόμενο έτος προκειμένου να διασφαλισθεί η απαιτούμενη ενέργεια. Η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 12% του ηλεκτρισμού που χρησιμοποιεί η Γερμανία, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Ember, και σύμφωνα με την ενεργειακή ΕΟΝ η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να μην παρατείνει τη λειτουργία των πυρηνικών μονάδων. Οι άλλες εταιρείες ενέργειας, RWE AG και EnBW Energie Baden-Wuerttemberg AG, απέφυγαν να σχολιάσουν επί του θέματος. Μια βραχυπρόθεσμη παράταση στη λειτουργία των πυρηνικών μονάδων μπορεί να προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεται για τον χειμώνα, αλλά μπορεί επίσης να ανοίξει τη συζήτηση για περαιτέρω λειτουργία. Η σχετική απόφαση πρέπει να ληφθεί γρήγορα όμως, επειδή χρειάζονται περίπου 12 μήνες για να παραχθεί και να διασφαλισθεί η σχετική ενέργεια.

Αν πάλι η Γερμανία παρατείνει τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων για μερικά χρόνια αντί για μήνες, οι εταιρείες κοινής ωφελείας μπορούν να διασφαλίσουν τώρα την αναγκαία ενέργεια ώστε να παραταθεί η λειτουργία τους και τον χειμώνα 2023-2024. Η Γερμανία είχε δρομολογήσει την οριστική διακοπή λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών από το 2000, οπότε πέρασε το σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο συνέδεε την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας με την αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων. Εκτοτε αυξάνεται η χρηματοδότηση σχεδίων ηλιακής και αιολικής ενέργειας, που έχει στόχο να καταστήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιο φθηνές από τα ορυκτά καύσιμα. Εχει, βέβαια, τόσο βαθιά ριζωθεί στη συνείδηση του γερμανικού έθνους ότι πρέπει να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια, ώστε ακόμη και όταν μείωσε η Ρωσία την παροχή φυσικού αερίου, οι Γερμανοί πολιτικοί προτίμησαν να αυξήσουν την παραγωγική δυνατότητα ενέργειας από άνθρακα προτού δεσμευτούν πως θα παρατείνουν τη ζωή των πυρηνικών αντιδραστήρων. Οπως, άλλωστε, τονίζει ο Κεσβαρτίνι Σαβαριμούτου, αναλυτής της BNEF, «μια παράταση στη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών δεν θα έχει παρά μόνον οριακό αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας, καθώς ο άνθρακας εξακολουθεί να προσφέρεται στη Γερμανία για όλον τον χειμώνα σε αυτές τις συνθήκες της αγοράς». Ο ίδιος διευκρινίζει, πάντως, ότι «μια παράταση στη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών θα είναι πιο αποτελεσματική ως προς το ότι θα προσφέρει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια ώστε να εξοικονομηθεί κατανάλωση φυσικού αερίου».

Πηγή: Καθημερινή

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.