Στις 2/2/2024 στο ΣΤ Τριμελές ολοκληρώνεται η δίκη των Υπεύθυνων διασφάλισης του απορρήτου των εταιρειών ΟΤΕ και VODAFONE, σε συνέχεια των αποφάσεων της ΑΔΑΕ 233/2021 και 234/2021 με τις οποίες οι δυο εταιρείες τιμωρήθηκαν για την παραβίαση του απορρήτου της οικίας μου. Οι δυο εταιρείες έχουν προσφύγει στο ΔεφΑθ κατά των δυο αποφάσεων της ΑΔΑΕ (ημερομηνία εκδίκασης 1ο εξάμηνο 2024). Ήδη στις 5/1/2024 ολοκληρώθηκαν οι μαρτυρικές καταθέσεις και οι απολογίες των κατηγορουμένων και στις 2/2/2024 αναμένεται η πρόταση της Εισαγγελέως, οι αγορεύσεις και η τελική απόφαση.
Στην έναρξη της διαδικασίας έγινε αίτημα αποβολής της Πολιτικής Αγωγής, αίτημα που απορρίφθηκε ομόφωνα από την Εισαγγελέα και από την έδρα. Κατά την πρώτη δικάσιμο αποκαλύφθηκε το εύρος της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών από τις εταιρείες τηλεφωνίας, αφού κατατέθηκαν στα αναγνωστέα δεκάδες αποφάσεις της ΑΔΑΕ για την περίοδο 2018-2023. Όλες οι αποφάσεις αφορούσαν παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών με ευθύνη των δυο κατηγορουμένων (έγιναν επί θητείας τους).
Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 19) το απόρρητο των επικοινωνιών μας είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟ, δηλαδή κανείς και για κανένα λόγο δεν έχει δικαίωμα να το παραβιάσει. Αυξημένη ευθύνη έχουν οι εταιρείες τηλεφωνίας και ειδικά οι υπεύθυνοι για την διασφάλιση του απορρήτου αυτών. Οι δεκάδες παραβιάσεις του απορρήτου των επικοινωνιών σε μόλις 6 χρόνια αποδεικνύει ότι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Οι μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων ήταν «αποκαλυπτικοί» ως προς την ευθύνη των κατηγορουμένων για την μη λήψη των μέτρων ασφαλείας που επιβάλει το Σύνταγμα για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών. Πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η μια εταιρεία έφερε ως μάρτυρα τον υπάλληλό της που έκανε την φυσική παραβίαση του απορρήτου (έβαλε λάθος τα καλώδια), ο οποίος σύμφωνα με την νομοθεσία θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενος και όχι μάρτυρας υπεράσπισης.
Οι δυο κατηγορούμενοι έχουν αυξημένες ευθύνες καθώς (όπως οι ίδιοι δήλωσαν), καθώς, εκτός των άλλων αρμοδιοτήτων τους, είναι τα υπεύθυνα πρόσωπα των δυο εταιρειών για την συνεργασία με την ΕΥΠ στις επισυνδέσεις στα τηλέφωνα. Μάλιστα ο ένας κατηγορούμενος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο (ως υπεύθυνος ασφαλείας της εταιρείας του) στην παραβίαση του απορρήτου του 2004, αφού αποκαλύφθηκε η μεγάλη παρακολούθηση του Πρωθυπουργού και δεκάδων άλλων στελεχών της Κυβέρνησης (είχε την συνεργασία με την ΕΥΠ).
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής σε συγκεκριμένες αποφάσεις της ΑΔΑΕ, από τις οποίες αναδεικνύεται το τεράστιο πρόβλημα με τις εταιρείες τηλεφωνίας και την, υποτιθέμενη, προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών. Όπως η απόφαση 225/2022 της ΑΔΑΕ που αφορά την διαρροή των τηλεφωνικών κλήσεων 12.000.000 χρηστών τηλεφωνίας, όταν χάκερ μπήκαν στο σύστημα της COSMOTE και πήραν τις κλήσεις όλων των συνδρομητών της για διάστημα 5 ημερών. Κατά σύμπτωση το συμβάν έγινε το 2020, όταν το παράνομο λογισμικό PREDATOR ενεργοποιήθηκε, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν οι χρήστες του PREDATOR ήταν αυτοί που εισέβαλαν στο κρίσιμο σύστημα της COSMOTE και πήραν τις κλήσεις 12.000.000 χρηστών τηλεφωνίας, δηλαδή ολόκληρης της Ελλάδας.
Η συγκεκριμένη δίκη είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς θα κριθεί από την Δικαιοσύνη αν, σε ποινικό επίπεδο, είναι πραγματικά ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟ το απόρρητο των επικοινωνιών από όλους ή, τελικά, εξαιρούνται οι εταιρείες τηλεφωνίας και τα στελέχη τους και οι υπάλληλοί τους. Αν δηλαδή θα συνεχίζουν την παραβίαση του απορρήτου των Ελλήνων πολιτών ποινικά ατιμώρητοι ή αν θα τιμωρούνται ώστε να συμμορφωθούν. Είναι προφανές ότι τα πρόστιμα της ΑΔΑΕ δεν αγγίζουν τις εταιρείες τηλεφωνίας (πρόστιμα ΑΔΑΕ 8.000.000€ τα έτη 2018-2023, κέρδη EBITDA εταιρειών τηλεφωνίας 8.000.000.000€ τα έτη 2018-2023).
Για όσες/ους δημοσιογράφους δεν καταφέρουν να παρακολουθήσουν την δίκη δια ζώσης, θα εκδοθεί ενημερωτικό δελτίο τύπου με την κρίση του Δικαστηρίου και τα επιχειρήματα κάθε πλευράς. Όλα τα έγγραφα του Δικαστηρίου (πρακτικά δίκης, απόφαση, καταθέσεις μαρτύρων, όλα τα σχετικά έγγραφα) θα δημοσιοποιηθούν αμέσως μόλις είναι διαθέσιμα.