Ως “Φέρουσα ικανότητα” μιας περιοχής λογίζεται ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να την επισκεφθούν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, χωρίς να προκληθεί σοβαρή διαταραχή ή και καταστροφή του κοινωνικοπολιτιστικού, φυσικού και οικονομικού περιβάλλοντος και μείωση της ικανοποίησης των επισκεπτών.
Τόσο το περασμένο όσο και το φετινό καλοκαίρι, χαρήκαμε όλοι οι κάτοικοι του Βροντάδου (καθώς και οι παραθεριστές), τη ζωντάνια που αντικρύσαμε καθ’ όλο το μήκος της παραλιακής μας ζώνης.
Χαρήκαμε που “δούλεψαν” καφέ, ταβέρνες, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα, αλλά και για τις “γεμάτες” από λουόμενους παραλίες μας. Οι παιδικές Χαρές, τα Πάρκα και οι χώροι περιπάτου, συνεχώς ήταν “φίσκα” από μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και επισκέπτες. Ευχή μας αυτήν την εικόνα να αντικρύζουμε πάντα.
Αν βέβαια αυτή είναι η θετική όψη της περσινής και φετινής “ζωντάνιας” του Βροντάδου, η λογική προσέγγιση του θέματος επιβάλει να ανιχνεύσουμε και την αρνητική. Και, χωρίς αμφιβολία, υπάρχει αρνητική όψη. Είναι αυτή ακριβώς που αν δεν αντιμετωπισθεί μεθοδικά και αποφασιστικά, ο Βροντάδος, ως τόπος κύριας και παραθεριστικής κατοικίας, θα χάσει σύντομα αυτό που τον διέκρινε ως κύριο χαρακτηριστικό:
– Θα χάσει την υψηλή ποιότητα ζωής που πρόσφερε (επί δεκαετίες) στους μόνιμους κατοίκους του αλλά και στους επισκέπτες του.
΄Ηδη, χρόνο με τον χρόνο, η ποιότητα ζωής, (έστω και αν δεν γίνεται πλήρως αντιληπτό), μειώνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Με σταθερό τον πληθυσμό του, (5.270 κατά την απογραφή του 2021 έναντι 5.332 του 2011), ο Βροντάδος ήδη κινδυνεύει να υπερβεί την “φέρουσα ικανότητά” του μιάς και οι υπάρχουσες υποδομές (δρόμοι, χώροι στάθμευσης, χώροι αναψυχής και περιπάτου, ζώνες λουομένων, πάρκα, παιδικές Χαρές κλπ.) αδυνατούν να δεχθούν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και να εξυπηρετήσουν επαρκώς χιλιάδες ντόπιους, παραθεριστές, καθώς και διερχόμενους προς Βόρεια και Δυτική Χίο.
Η συνεχιζόμενη ΑΝΑΡΧΗ δόμηση στην Κωμόπολή μας, η συνεχής και αλματώδης αύξηση των τροχοφόρων που κυκλοφορούν και σταθμεύουν μονίμως ακόμη και σε κλειστές στροφές των στενών δρόμων του Βροντάδου, καθώς και η αυξημένη κυκλοφορία, μικρών και μεγάλων οχημάτων, προς την Δυτική και Βόρεια Χίο δια μέσου της Κωμόπολής μας, θέτουν επιτακτικά ενώπιον των αιρετών Δήμου και Περιφέρειας, την ανάγκη ΑΜΕΣΗΣ εκπόνησης μελετών και ΤΑΧΙΣΤΗΣ υλοποίησης αυτών προς επίλυση των εν λόγω υπαρκτών προβλημάτων προτού οδηγηθεί ο Βροντάδος σε πλήρη λειτουργική παράλυση, κάτι που θα βλάψει ολόκληρο το νησί μας.
Λίγες μόλις μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, θέλω να πιστεύω ότι, όλοι και όλες που ζητούν την ψήφο μας, Βρονταδούσοι και μη, είναι κοινωνοί, και γνώστες του τεράστιου, ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟΥ αυτού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κωμόπολή μας και ταυτόχρονα αποφασισμένοι να το επιλύσουν οριστικά εντός της προσεχούς πενταετίας και μάλιστα κατά προτεραιότητα και συναινετικά, ανεξάρτητα από το ποιές Παρατάξεις θα αναλάβουν τη Διοίκηση Δήμου και Περιφέρειας.
Ο Βροντάδος, τελώντας ήδη υπό κυκλοφοριακή ασφυξία, με τις διαρκώς αυξανόμενες (θερινές κυρίως) ανάγκες επαρκούς υδροδότησης, αποκομιδής απορριμμάτων και σχολαστικής ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ καθαριότητας όλων των κοινοχρήστων χώρων, πρέπει να διατηρήσει ΠΑΣΕΙ ΘΥΣΙΑ την ποιότητα ζωής των κατοίκων του και ταυτόχρονα να “ξεπροβοδίζει” πλήρως ευχαριστημένους τους θερινούς επισκέπτες του, που είναι ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ.
Υ.Γ. Ικανοποίηση προκαλεί η συνέχιση των ασφαλτοστρώσεων οδικών αρτηριών του Βροντάδου που είχαν αρχίσει επιτυχώς κατά την έναρξη της τρέχουσας τετραετίας. Είθε το πρόγραμμα να συνεχισθεί απρόσκοπτα και να καλύψει όλες τις συνοικίες της Κωμόπολής μας.