Κρίσιμη πρώτη υλη το αντιμόνιο στη Κέραμο

Τα σχέδια για την εξόρυξη του αντιμονίου στην περιοχή της Κεράμου ανακοίνωσαν σε συνέντευξή τους η Υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου με τον Δήμαρχο της Χίου Ιωάννη Μαλαφή.

Σε προηγούμενη συνάντηση που είχαν η κα. Σδούκου με τον Δήμαρχο, είχαν συζητήσει θέματα, τα οποία αφορούσαν την μείωση του ενεργειακού κόστους  στη Χίο, δημιουργώντας μικρά έργα, καθώς επίσης έθιξαν και θέματα χρηματοδότησης από το Ταμείο ανθρακοποίησης των νησιών, που αποτελεί νέο χρηματοδοτικό μέσο του Υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας, με σκοπό την ορθότερη διαχείριση και εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων.  Επίσης αναφέρθηκαν στην δυνατότητα αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού της περιοχής που δεν αξιοποιείται.

Η Υφυπουργός τόνισε ότι η τελική απόφαση για την εξόρυξη και εκμετάλλευση δεν έχει ληφθεί, όμως υπάρχει η πρόθεση να διερευνηθεί η συγκεκριμένη δυνατότητα.

Παράλληλα, έκανε γνωστό το σχέδιο της Ευρώπης, όσον αφορά την αυτονομία της στις πρώτες ύλες, που μέχρι τώρα γίνεται εισαγωγή από τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα για το αντιμόνια γίνεται εισαγωγή 100%.  Η στρατηγική αυτού του σχεδίου βασίζεται, όπως αναφέρει και η ίδια, στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα πλούσια σε ορυκτές ύλες, και συγκεκριμένα με τα δεδομένα που υπάρχουν η Χίος διαθέτει μία κρίσιμη πρώτη ύλη, ανεκμετάλλευτη, που αν αξιοποιηθεί, το νησί θα γίνει το κέντρο προσοχής της Ευρώπης.

Μέσα στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης με περιεχόμενο τις 30 κρίσιμες πρώτες ύλες για την πράσινη μετάβαση, περιλαμβάνεται το αντιμόνιο της Χίου, καθώς επίσης και αυτό στο Καλυντήρι της Ροδόπης, που είναι ανεκμετάλλευτο.

Βέβαια, υπογράμμισε ότι για να πραγματοποιηθεί η αξιοποίησή του απαιτείται, αφενός σωστός σχεδιασμός με αυστηρούς κανόνες και σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, από την πλευρά της πολιτείας και αφετέρου, κοινωνική άδεια λειτουργίας.

Σύμφωνος σε αυτό είναι και ο Δήμαρχος της Χίου Ιωάννης Μαλαφής, που από την πλευρά του θέλει να προχωρήσει η εξόρυξη, αλλά μόνο με την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, που θα έχει τον πρώτο λόγο. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι από την αρχή είχε προτείνει και στήριζε την ιδέα για το μεταλλευτικό πάρκο στην περιοχή αυτή.

Κλείνοντας τη συνέντευξη η κα Σδούκου αναφέρθηκε στα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης που δεν περιορίζονται μόνο στα έσοδα που θα εισπράττει το ελληνικό δημόσιο, τα οποία μεγάλο ποσοστό από αυτά θα αξιοποιούνται από τη Δημοτική αρχή, αλλά επίσης θα λειτουργήσει και αντισταθμιστικά με την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τις επενδύσεις στη Χίο αλλά και με το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις