Ο 38χρονος Λεωνίδας Βοριάς, κάτοικος Χίου, πήρε το πρώτο καράβι και μετέβη στη Μυτιλήνη όταν είδε τις εικόνες με τον γκρεμισμένο από τη θέση του σταυρό.
“Εξοργίστηκα πάρα πολύ όταν είδα αυτές τις φωτογραφίες. Είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, το σύμβολο της θρησκείας μας είναι ο Σταυρός και δεν μπορούν κάποιοι να πηγαίνουν και να το γκρεμίζουν.
Συνεννοήθηκα με κάποια άλλα άτομα που γνώρισα στο facebook και τα οποία ζουν στη Μυτιλήνη και τους είπα ότι είμαι στη διάθεσή τους να βοηθήσω ώστε να ξαναστήσουμε το σταυρό.
Πήρα το καράβι, έφτασα στο νησί και τον τοποθετήσαμε στη θέση του” δήλωσε ο Λεωνίδας Βοριάς.
Με ένα ηλεκτρικό κομπρεσέρ, σκαπτικά εργαλεία αλλά και με τα χέρια του που “πιάνουν” καθώς είναι οικοδόμος στο επάγγελμα, ο 38χρονος μαζί με ακόμη έξι άτομα μετέβησαν στο σημείο και ξεκίνησαν τις εργασίες.
Όμως οι κινήσεις τους έγιναν αντιληπτές από αστυνομικούς που περνούσαν από την περιοχή και τους ζήτησαν σχετική άδεια.
Η παρέα των επτά απάντησε ότι δεν έχει άδεια και πως ήθελε να φυτέψει μια συκιά. Οι αστυνομικοί τους είπαν να μαζέψουν τα εργαλεία τους και να απομακρυνθούν, όπως και έγινε.
Μάλιστα το Α.Τ. Μυτιλήνης ζήτησε από την Πολεοδομία να προβεί σε έλεγχο στο σημείο. Έπειτα από μερικές ώρες η παρέα των 7 επέστρεψε και αντί για τη συκιά τοποθέτησε το σταυρό.
Πάντως όπως δηλώνει ο Λεωνίδας Βοριάς, τα άτομα που συμμετείχαν στις εργασίες έχουν κάνει αίτηση στο δασαρχείο προκειμένου να τους επιτραπεί να τοποθετήσουν στο σημείο και κάποια δένδρα, τα οποία αγόρασαν με δικά τους χρήματα.
Όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, ο 38χρονος απαθανατίστηκε δίπλα στο τσιμεντένιο σταυρό και ανέβασε τη φωτογραφία στα social media με το μήνυμα “Θα ήθελα ένα παρών σε όποιον συμφωνεί μαζί μας; Για την τοποθέτηση του σταυρού μας στη Μυτιλήνη!!!”.
Μεταξύ αυτών που δεν θα πατούσαν like είναι σίγουρα τα μέλη της ΜΚΟ «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», που είχαν χαρακτηρίσει την πρώτη τοποθέτηση του σταυρού πράξη «προσβλητική για το σύμβολο του χριστιανισμού, που είναι σύμβολο αγάπης και θυσίας και όχι ρατσισμού και μισαλλοδοξίας» και είχαν ζητήσει την απομάκρυνσή του, καθώς “με τον τρόπο αυτόν αποτρέπονται αλλόθρησκοι (προφανώς πρόσφυγες και μετανάστες) να προσέρχονται για κολύμβηση”.
Ο Λεωνίδας Βοριάς είναι πρωταθλητής στο ΜΜΑ στην κατηγορία των 84 κιλών, έχοντας πετύχει σημαντικές διακρίσεις.
Ενδεικτικά το 2012 κατέκτησε την πρώτη θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Βουλγαρία, ενώ το 2009 κατετάγη δεύτερος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ουκρανία.
“Ως αθλητής έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες και όπου πάω σέβομαι και το μέρος και τη θρησκεία των κατοίκων της.
Δεν κρίνω αν κάποιος είναι μουσουλμάνος ή βουδιστής, δεν έχω να χωρίσω κάτι μαζί του. Θέλω όμως να σέβεται τη χώρα που βρίσκεται και τη θρησκεία μου.
Αν και το σταυρό μπορεί να μην το γκρέμισαν μουσουλμάνοι, αλλά Έλληνες” σχολιάζει ο ίδιος.Ο 38χρονος είχε συγκλονίσει τον περασμένο Ιούλιο όταν με δικά του έξοδα μετέβη από τη Χίο στη Ραφήνα προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς και σε εθελοντικές εργασίες.
Μάλιστα ο πρόεδρος εργαζομένων του Δήμου Ραφήνας του είχε πλέξει το εγκώμιο, γράφοντας στο facebook:
“Ο Λεωνίδας, δυο ημέρες χωρίς σταματημό δίπλα και μαζί με τους εθελοντές και το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας Ραφήνας – Πικερμίου, συμμετείχε στην κατάσβεση και σε όλες τις επιχειρήσεις του Τμήματος και στις εθελοντικές εργασίες που του ζητήθηκαν.
Κοιμήθηκε λίγες ώρες στο παγκάκι έξω στο πυροφυλάκιο και μας θύμισε,πως είναι η ανιδιοτελή προσφορά και το φιλότιμο. Αυτός είναι ο Λεωνίδας Βοριάς από την Χίο.
Αθλητής του ΜΜΑ (παγκρατιο) μέλος πολύτεκνης οικογένειας. Ο Λεωνίδας για μας πλέον δεν είναι απλά ένας γνωστός, αλλά είναι οικογένεια”.
Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ