Ο Δήμαρχος Χίου να σταματήσει να στηρίζει τη δημιουργία νέας δομής στη Χίο
του Κων/νου Κυδώνη
Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχες, αντιπολιτεύσεις και μερίδα δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής, λένε ΟΧΙ σε νέα κλειστή δομή μεταναστών στη Χίο.
Μη παρασύρεστε εσείς, Χιώτες και Χιώτισσες, από όσα γράφονται και παρουσιάζουν τα διαπλεκόμενα Μ.Μ.Ε. για το προσφυγικό, κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να παραπλανήσουν και να σερβίρουν, ότι ψέμα σκεφτούν για να απαλύνουν τον πόνο των κατοίκων των Καμποχώρων και πιο συγκεκριμένα, των Χαλκούσων και της γύρω περιοχής που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό ζήτημα.
Πολλές υποσχέσεις και λόγια παχιά, μα αποτέλεσμα κανένα. Η ΒΙΑΛ δεν πρόκειται να κλείσει, θα παραμείνει ανοιχτή, να φιλοξενεί “επισκέπτες” από τα απέναντι παράλια και η Χίος θα συνεχίσει να φιλοξενεί “επισκέπτες” που μένουν σε σπίτια ή στις δομές και θα τριγυρνάνε ανεξέλεγκτοι. Οι Χιώτες θα είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, λόγω κορονοϊού. Υπεύθυνοι της κατάστασης που θα διαμορφωθεί, θα θεωρηθούν οι Χιώτες από τον υπουργό Ν. Μηταράκη, γιατί δεν αφήνουν την κυβέρνηση να κάνει την κλειστή δομή. Χρήματα πάνε και έρχονται για το προσφυγικό, αλλάζουν χέρια εκατομμύρια ευρώ, χωρίς αποτέλεσμα. Οι ροές από τα απέναντι τουρκικά παράλια συνεχίζονται, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Λένε μηδενικές ροές. Αυτό δεν ισχύει, αφού το λιμενικό περισυλλέγει καθημερινά μετανάστες. Εφόσον λοιπόν, ο κ. Μηταράκης επιμένει στην δημιουργία νέας κλειστής δομής, πρέπει να προετοιμαστούμε και να υποδεχτούμε ξανά τα ΜΑΤ που θα έρθουν και πάλι στο νησί με εντολές ανωτέρων για να σπάσουν κεφάλια, αυτοκίνητα, μηχανές κ.ά..
Ο Ν. Μηταράκης στις συνεντεύξεις του και στα ΜΜΕ που τον στηρίζουν αναφέρεται στη μεγάλη επιτυχία σχετικά με τις επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία, μόνο που η Τουρκία δεν ξέρει και δεν γνωρίζουν για αυτή τη συμφωνία οι αρμόδιοι της γειτονικής χώρας Τουρκίας, όταν ερωτηθούν.
Ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες δεν επιθυμούν καμία συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για το προσφυγικό, γιατί γνωρίζουν τη ζημιά που έχει υποστεί το νησί μας και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, γιατί αυτοί ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε αυτό τον τόπο και δεν είναι απλοί επισκέπτες, όπως κάποιοι άλλοι.
Πιστεύω και ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, έστω και αργά να πάρει τη σωστή απόφαση και να αφήσει στην άκρη τους φιλικούς δεσμούς που τον δένουν με τον Ν. Μηταράκη και να σταθεί στο πλευρό των πολιτών της Χίου, πριν να είναι αργά και για τον τόπο, αλλά και για τον ίδιο. Να μην χρεωθεί ένα τόσο μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού που θα τον βαραίνει σε όλη του τη ζωή, όχι για την καρέκλα του Δημάρχου αν χάσει, αλλά για τη ζημιά που θα έχει πάθει το νησί μας, η Χίος. Ο Ν. Μηταράκης τελειώνοντας τη θητεία του βουλευτή, θα φύγει από τη Χίο. Εσείς κ. Κάρμαντζη θα μείνετε εδώ. Πιστεύω ότι δεν θα θέλατε οι Χιώτες να σας κρίνουν και να σας σχολιάζουν αρνητικά, γιατί βάλατε πλάτη στον κ. Μηταράκη, ο οποίος θα φύγει μια μέρα από το νησί.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στους δυο κυρίους, Ν. Μηταράκη και Στ. Κάρμαντζη. Γιατί τόση επιμονή να κλείσει η ΒΙΑΛ και να λειτουργήσει νέα δομή στο “18”; Η Βόρεια Χίος είναι ξεχασμένη, εγκαταλελειμμένη, αδιαφορούν οι πάντες. Επενδυτικά προγράμματα δεν προγραμματίζονται σε αυτή την περιοχή του νησιού. Οι κάτοικοι αυτής της περιοχής δεν είναι κάτοικοι τρίτης διαλογής.
Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για αυτούς τους ανθρώπους της ΒΙΑΛ, τους πρόσφυγες μετανάστες, θα έπρεπε να έχετε πάει στην περιοχή του 18 τις τελευταίες ημέρες με τον χιονιά, να δείτε τί χιόνι έπεσε; Να δείτε ότι στην περιοχή αυτή δεν μπορεί να μείνει άνθρωπος. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία στη συγκεκριμένη περιοχή φτάνει στα ύψη. Πού θα μείνουν τόσες οικογένειες με παιδιά σε τέτοια περιοχή που το χειμώνα μοιάζει με Βόρειο Πόλο και το καλοκαίρι με Αφρική;
Κύριε Μηταράκη, ως Χιώτης όπως ισχυρίζεστε ότι είσαστε και αφού επισκέπτεστε το νησί μας από μικρό παιδί και το αγαπάτε, δείξτε το με πράξεις και όχι με λόγια. Ούτε ένας μετανάστης, ούτε ένας πρόσφυγας στη Χίο, διαφορετικά αποτύχατε.
Η Χίος, χώρους για τέτοιου είδους δομές δεν έχει. Έχει ανθρώπους με όρεξη και πολλούς χώρους που ενδείκνυνται για επενδύσεις τουριστικές, ανάπτυξης και αξιοποίησης του φυσικού πλούτου και όχι για δομές που θα καταστρέψουν το νησί, επειδή κάποιοι δεν μπορούν να διαχειριστούν το μεταναστευτικό.
Ας πάμε πίσω ένα χρόνο ακριβώς. Τέτοια περίπου περίοδο πέρυσι ο λαός της Χίου είχε βγει στους δρόμους. Και αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε. Γνωρίζετε γιατί; Για τους Χαλκούσους, για τους κατοίκους των Καμποχώρων, για τους Βορειοχωρίτες, τους Χιώτες και τις Χιώτισσες. Όλοι ενωμένοι, φώναζαν για τη Χίο. Όλοι διαδήλωναν ειρηνικά, λέγοντας όχι σε νέες δομές και δείχνοντας με τις πράξεις τους ότι θέλουν το νησί τους και τις ζωές τους πίσω.