Με μεγαλοπρέπεια τελέστηκε ο αγιασμός στη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων “Σπίτι της Μαρίας”

Πραγματοποιήθηκε, στη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων «Το Σπίτι της Μαρίας»-Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού, τελετή Αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά. Της τελετής του Αγιασμού προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κκ. Μάρκος.

 

Είχαν προηγηθεί Θεία Λειτουργία, επί τη Υψώσει του Τιμίου Σταυρού, στον ομώνυμο Ιερό Ναό και τελετή  παράδοσης̶  παραλαβής δύο ταχύπλοων πνευστών σκαφών̶ δωρεά του Ιδρύματος ” Μαρία Τσάκος”̶  στην “ΑΣΔΕΝ” (96 ΑΔΤΕ) στο λιμάνι Καρδαμύλων.

Στην τελετή του Αγιασμού παρέστησαν, εκτός από τον Ιδρυτή του Ιδρύματος Καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκο,ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης,ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών ως και γονείς και κηδεμόνες των οικοτρόφων. Διακεκριμένοι προσκεκλημένοι στην τελετή ήσαν επίσης οι Βουλευτές Χίου κ.κ Νότης Μηταράκης και Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Δήμαρχος Χίου κ. Ιωάννης Μαλαφής, ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ και ο Ταξίαρχος της 96 ΑΔΤΕ Χαράλαμπος Αμπατζίδης.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ. Μιχάλης Μπελέγρης, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, έκανε μία αναδρομή στην ιστορία της Στέγης της Μαρίας, αναδεικνύοντας τη σημασία της ως σημείου εκκίνησης για τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες του Ιδρύματος, που μετρά πλέον 14 χρόνια συνεχούς δημιουργικής πορείας. Υπεγράμμισε την αίσθηση ασφάλειας και φροντίδας που παρέχει το περιβάλλον της Στέγης, καθώς και τη συμβολή της στην ενδυνάμωση και εξέλιξη του ναυτικού επαγγέλματος, μέσω της εκπαίδευσης που παρέχει και της επαγγελματικής ανάπτυξης νέων ταλαντούχων παιδιών. Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τους γονείς που έχουν εμπιστευτεί τα παιδιά τους στην αγκαλιά της Στέγης και του Ιδρύματος.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ.Ευθύμιος Μητρόπουλος, αναφερθείς στην, προ εβδομάδος, τελετή εγκαινίων της Ακαδημίας Ε.Ν. στην πρωτεύουσα του νησιού, ανέγνωσε απόσπασμα από την ομιλία του Ιδρυτή του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», Καπετάν Παναγιώτη Τσάκου. Την τελετή είχε ευλογήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε: «Με λόγια σαν κί αυτά του Καπετάνιου, τόση ενσυναίσθηση, τόση ουσία και τέτοιες παρακαταθήκες τροφοδοτείται το οικοδόμημα της Ναυτιλίας μας και, μέσα στα νάματα τέτοιων φωτισμένων λόγων και συνακόλουθων πράξεων, συνεχίζει να πλέει το καράβι της με πλήρωμα που ενσαρκώνει, διαφεντεύει και διαιωνίζει τη ναυτοσύνη της ναυσίβιας φυλής μας – μιά ναυτοσύνη που, μαζί με τη γλώσσα μας, σημαδεύει, ευστοχότερα από οποιοδήποτε άλλο στοιχείο στήριξης, τη διαχρονικότητα του Ελληνικού Έθνους!»

Στη συνέχεια, στρεφόμενος προς τους οικοτρόφους της Στέγης, πρόσθεσε: “Mιά φαμίλια που, στην ευρύτερη έννοια της, διακατέχεται από τέτοια πατριωτικά και ναυτικά αισθήματα, άνοιξε τις πύλες και την αγκαλιά της να σας δεχθεί, αγαπητά μας παιδιά, για μια καινούργια σχολική χρονιά. Αντιληφθείτε το μέγεθος της καλοτυχίας σας, δοξάστε το Θεό που σας έστειλε στην αγκαλιά της Μαρίας που σας παρακολουθεί από ψηλά και μεσιτεύει στον Πανάγαθο Θεό γιά την υγεία και την πρόοδο σας και, σαν αντίδωρο, στρωθείτε στη δουλειά και φροντίστε, με επιμέλεια, κόπο και ευσυνειδησία, να γίνετε όσο πιο άξια στελέχη μπορείτε της Μεγάλης των Ελλήνων Ναυτιλίας! Ο Θεός, η Παναγία και ο Άγιος Νικόλαος μαζί σας. Καλή Χρονιά!”.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των αποφοίτων της Στέγης γιά τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στις πρόσφατες  Πανελλαδικές Εξετάσεις. Τα βραβεία απένειμε ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης.

Στη συνέχεια, ο κ. Αλέξανδρος Αψηλίδης, αριστεύσας απόφοιτος της Στέγης, απηύθυνε χαιρετισμό, αναφερθείς στην εξέλιξη και την πρόοδο των αποφοίτων του «Σπιτιού της Μαρίας». Περιέγραψε πώς η εμπειρία και η εκπαίδευση που έλαβαν οι οικότροφοι στη Στέγη τους διαμόρφωσαν ώστε να καταστούν ικανά και χρήσιμα μέλη της κοινωνίας κι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την καθοριστική και πολύτιμη επιρροή που είχε η Στέγη στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική του εξέλιξη.

Τέλος, τον λόγο έλαβε η μητέρα του απόφοιτου της Στέγης Γιάννη Αναστασίου,  κα.Παναγιώτα Ξέρα, η οποία αναφέρθηκε με συγκίνηση στο όραμα των Ιδρυτών και την αφοσίωση του προσωπικού της Στέγης, του Ιδρύματος και του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου, το οποίο, με αγάπη και αδιάκοπη φροντίδα, συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων των οικοτρόφων.

Η τελετή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

Σχετικές δημοσιεύσεις