Ομιλία στην Βουλή των Ελλήνων πραγματοποίησε ο Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης με θέμα σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Επιστολική Ψήφος – Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις».
Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε την σπουδαιότητα του προς ψήφιση νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντας ιστορική την σημερινή συνεδρίαση, τονίζοντας πως αποτελεί μία προσθήκη που διευρύνει το δικαίωμα και ταυτόχρονα την υποχρέωση των Ελλήνων πολιτών να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία,
Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «Και για εμάς τους Χιώτες είναι μία χαρμόσυνη μέρα, καθώς έχουμε μια μεγάλη χιακή παροικία στο εξωτερικό, όχι μόνο τώρα αλλά και στις προηγούμενες δεκαετίες και αιώνες. Γενικότερα, όμως, στόχος όλων μας πρέπει να είναι η διεύρυνση της συμμετοχής στις εκλογές και κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή είναι θετική».
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Μηταράκη στην Βουλή:
«Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Σήμερα είναι μια ιστορική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, καθώς προχωράμε σε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στην εκλογική διαδικασία.
Μία μεταρρύθμιση που διευκολύνει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος αλλά και την υποχρέωση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, των Ελλήνων πολιτών να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Η Κυβέρνηση σταθερά προχωρά στο δρόμο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Ήδη αντιμετωπίσαμε, με την θετική στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, την άρση περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων.
Μια εκκρεμότητα σχεδόν μισού αιώνα αποκαταστάθηκε.
Έχει ήδη θεσμοθετηθεί, ώστε οι Έλληνες πολίτες, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού, είτε τυγχάνει να βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, να μπορούν να εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ώστε να ασκήσουν στα σημεία που έχουν οριστεί το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό, χωρίς τους περιορισμούς που είχε η προηγούμενη νομοθεσία.
Σήμερα όμως με την τροπολογία που κατέθεσε χθες η κυρία Υπουργός, διευρύνεται αυτό το δικαίωμα και διευκολύνεται έτι περαιτέρω η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς αποτελεί μεγάλο «περιουσιακό στοιχείο» της χώρας μας. Και είναι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, συνάμα και μια μεγάλη ευκαιρία, να διατηρήσουμε άρρηκτους δεσμούς.
Έγιναν χθες ιδιαίτερες αναφορές στο Σύνταγμα. Σας θυμίζω την ουσιαστική συνταγματική επιταγή της ενίσχυσης της σχέσης της Μητέρας Πατρίδας με τον απόδημο Ελληνισμό. Μια διατήρηση που γίνεται πιο δύσκολη, καθώς περνάμε από τις πρώτες γενιές αποδήμων σε δεύτερες, τρίτες και τέταρτες.
Ξέρω από πρώτο χέρι την ανάγκη, την επιθυμία των Ελλήνων του εξωτερικού να είναι κοντά στην πατρίδα, περήφανοι για την Ελληνική καταγωγή, την ρίζα τους.
Το βίωσα και στην δική μου οικογένεια. Ο παππούς ο ένας στην Αλεξάνδρεια, ο άλλος στην Αιθιοπία. Ο πατέρας μου σε Αίγυπτο, Ινδία, Πορτογαλία, Αγγλία. Η μητέρα μου σε Αίγυπτο και Γερμανία. Η σύζυγος μου και εγώ ζήσαμε και δουλέψαμε σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, πριν γυρίσουμε στην Ελλάδα το 2010, στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι και αναγνωρίζουμε ότι αυτή η γεωγραφική απόσταση που είτε είναι πρόσκαιρη, είτε είναι μόνιμη δεν είναι στο μυαλό, αλλά και στην καρδιά του Έλληνα του εξωτερικού. Με θέληση ενεργού συμμετοχής, απέναντι στο κόστος και στη δυσκολία που αυτό ενέχει.
Σήμερα λοιπόν εισάγουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση, την επιστολική ψήφο.
Μια διαδικασία βασισμένη σε διεθνή πρότυπα, με τεχνολογία και ασφάλεια πολύ περισσότερη από ότι σε άλλα κράτη που ήδη εφαρμόζουν εδώ και χρόνια, εδώ και δεκαετίες την ίδια διαδικασία.
Θα μπορούσε ίσως κάποιος να πει ότι η διαδικασία ψηφοφορίας σήμερα έχει ταξικά χαρακτηριστικά, καθώς για να μετακινηθεί κάποιος αυτό απαιτεί χρόνο και απαιτεί και οικονομικό κόστος. Ένας Έλληνας του εξωτερικού μέχρι πρότινος έπρεπε να έρθει στην Ελλάδα. Ένας άνθρωπος που βρίσκεται εκτός της εκλογικής του Περιφέρειας θα έπρεπε κατά κανόνα να ταξιδέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι κατ’ εξοχήν λαϊκή.
Προωθεί την απόλυτη ισότητα της ψήφου σε όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Η τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών εντάσσεται στο πλαίσιο όχι μόνο του μεταρρυθμιστικού έργου της Κυβέρνησης, αλλά και της εξίσωσης αυτής που ζητάμε των δικαιωμάτων των αποδήμων με τους Έλληνες που ζουν στη χώρα μας.
Η δυνατότητα να ψηφίζουν και στις εθνικές εκλογές με επιστολική ψήφο αποτελεί μία ιστορική ευκαιρία αλλά και ευθύνη. Μετά την καθιέρωση των ψηφοδελτίων το 1914, το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες το 1952, αποτελεί μία νέα μεγάλη δημοκρατική αλλαγή στον τρόπο που ασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Και έχουμε λοιπόν την μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσουμε τους δεσμούς των Ελλήνων του εξωτερικού με την χώρα μας, με την μητέρα Πατρίδα, με τη ρίζα τους.
Η υπερψήφιση με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, θα αποτελέσει σημαντικό μήνυμα πολιτικού εκσυγχρονισμού. Να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι σε θέματα Δημοκρατίας είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν. Να υπερψηφίσουμε με το βλέμμα στις επόμενες γενιές των απόδημων Ελλήνων, οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν αυτήν την ενεργή σχέση με την Πατρίδα μας.
Και για εμάς τους Χιώτες είναι μία χαρμόσυνη μέρα, καθώς έχουμε μια μεγάλη Χιακή παροικία στο εξωτερικό, όχι μόνο τώρα αλλά και στις προηγούμενες δεκαετίες και αιώνες. Γενικότερα, όμως, στόχος όλων μας πρέπει να είναι η διεύρυνση της συμμετοχής στις εκλογές και κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή είναι θετική.
Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά στις διατάξεις για την διευκόλυνση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία ατόμων με αναπηρία.
Προτάσσοντας τον ορισμό πλέον εκλογικών τμημάτων που είναι προσβάσιμα σε ανθρώπους που έχουν ειδικές ανάγκες. Επιβάλλοντας μηνύματα κομμάτων, πολιτικές εκδηλώσεις, συνεντεύξεις τύπου και άλλες συναφείς εκδηλώσεις, να συνοδεύονται από διερμηνεία νοηματικής γλώσσας ή υποτιτλισμό.
Όπως και οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις των αρχηγών πολιτικών κομμάτων.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Σημαντική λοιπόν η αλλαγή που εισάγει σήμερα η Κυβέρνηση. Στο πλαίσιο ενός προγράμματος σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Σας καλώ να υπερψηφίσετε το νομοσχέδιο, και ειδικά την τροπολογία, να μην χάσουμε την ευκαιρία να επιτρέψουμε στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν χωρίς δυσκολίες, και στις βουλευτικές εκλογές, όπως και στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σας ευχαριστώ πολύ.»