ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 129 / 24-01-2024) Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

*Μεγάλη είναι η ακρίβεια η οποία μαστίζει την Ελληνική κοινωνία. Πριν λίγα χρόνια μια μέση (οικονομικά) τετραμελής οικογένεια διέθετε περίπου 100 Ευρώ την εβδομάδα για σούπερ μάρκετ και σήμερα χρειάζεται περίπου 130 Ευρώ για να πάρει τα ίδια πράγματα. Δηλαδή έχουμε αύξηση 30 % στα αγαθά τα τελευταία χρόνια. Όμως οι μισθοί και οι αποδοχές εν γένει είτε δεν αυξήθηκαν καθόλου είτε αυξήθηκαν γύρω στο 3-5 %.  Πώς, λοιπόν, θα στηριχτεί η Ελληνική οικογένεια; Με ευχολόγια ή με αυξήσεις του 3-5 %; Το άλλο 25 % πώς θα καλυφθεί; Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας και πρέπει να επιλυθούν και όχι εάν θα δοθεί η δυνατότητα στις παρά φύσιν ορμές ορισμένων να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά… Στα ουσιαστικά ζητήματα αντιμετώπισης της καθημερινότητας υστερεί κατά πολύ ακόμη η χώρα μας, αλλά στα δευτερεύοντα πρωτεύουμε μέσω της υπέρμετρης προβολής τους από τα ΜΜΕ.

*Χωρίς καμία δικαιολογία το Υπουργείο Υποδομών (στο οποίο, επίσης αναιτιολόγητα, μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας η ευθύνη παράδοσης και ολοκλήρωσης του) έδωσε επιπλέον εννεάμηνη παράταση εργασιών  για την ολοκλήρωση του έργου Φράγματος ΄΄Κόρης Γεφύρι΄΄, με αποτέλεσμα να έχουμε μια διαρκώς επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση εκ μέρους των αρμόδιων Υπουργικών οργάνων. Αναμένουμε να δούμε που, πως και πότε θα ολοκληρωθεί το έργο αυτό, μείζονος σημασίας για την πόλη μας. Υπόψιν ότι, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας προς το αρμόδιο Υπουργείο -που δόθηκε στη δημοσιότητα-, από τον Οκτώβριο του 2023 έχει σταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο ο 5ος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών ο οποίος ακόμη δεν έχει εγκριθεί. Εάν δεν φώναζε η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια δεν θα είχε προχωρήσει τίποτα.  Ίδωμεν…

*Την ένταξη στο πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο 2021 – 2027 της μελέτης αποκατάστασης και επέκτασης του ΄΄Καρράδειου΄΄ Κτιρίου Χίου στη Χίο υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης. Το ποσό που εξασφαλίστηκε είναι 891.402 €. Το ΄΄Καρράδειο΄΄ ανήκε στον Γιάννη Μιχαήλ Καρρά, ναυτική οικογένεια από τα Καρδάμυλα της οποίας η δράση στην θάλασσα ξεκινά γύρω στο 1870. Μέλη της ανακηρύχτηκαν Μεγάλοι Ευεργέτες της Χίου. Το σπίτι οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και κοσμείται με οροφογραφίες και τοιχογραφίες. Δωρήθηκε από την οικογένεια Καρρά στο επιμορφωτικό και πολιτιστικό σωματείο «Φίλοι του Χιώτικου Χωριού», λειτούργησε ως  ΄΄Καρράδειος Οικοκυρική Σχολή΄΄  έως το 1984 και κατόπιν παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στεγάζοντας τα προγράμματα τουρισμού, όμως τα τελευταία χρόνια δεν χρησιμοποιείται λόγω κτιριακών προβλημάτων.

*Σε δημόσια διαβούλευση θα είναι μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2024 το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) για τον Δήμο Χίου. Στόχος του Σ.Α.Π. είναι να προσδιορίσει τα σημεία των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών και τις προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές μεταξύ αυτών, ώστε να δημιουργείται σε επίπεδο Δήμου ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων στην αρχή της ΄΄προσβάσιμης αλυσίδας΄΄, προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις. Σημειώνεται πως, περιοχή παρέμβασης αποτελεί ολόκληρη η περιοχή εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Χίου. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν στην εξασφάλιση προσβασιμότητας στους υπαίθριους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους και στην εξασφάλιση προσβασιμότητας στα δημόσια κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και άλλες χρήσεις. Οι προτεινόμενες διαδρομές και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις, που στόχο έχουν την εξασφάλιση της προσβασιμότητας στις σημαντικότερες κοινόχρηστες – κοινωφελείς χρήσεις, σε όλους τους οικισμούς του Δήμου Χίου, παρουσιάζονται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.chios.gov.gr στο πεδίο «Δημόσια Διαβούλευση» – Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.). Αποστολή απόψεων και προτάσεων στο email: protokollo_texnikis@chios.gov.gr

Το ανωτέρω γεγονός είναι παρήγορο μιας και θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη και κυρίως τα σωματεία των Ατόμων με Αναπηρία να υποδείξουν και να προτείνουν τι ακριβώς απαιτείται ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να καταστεί η πόλη μας, τουλάχιστον από πλευράς χωροταξίας και προσβασιμότητας, ανθρώπινη και κυρίως ισότιμη προς όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Σας προτρέπω να μπείτε να δείτε το σχέδιο αστικής προσβασιμότητας και να καταθέσετε τις απόψεις σας. Εάν ο Δήμος διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς των πολιτών μπορεί να δώσει και παράταση στο διαβούλευση. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για κάθε ενεργό συμπολίτη.

*Οφείλουμε να πούμε ένα μπράβο σε όσους κοπίασαν και μερίμνησαν να μπορέσουν (έστω προσωρινά, αν και στη χώρα μας ισχύει ενίοτε το ΄΄ουδέν μονιμότερον του προσωρινού΄΄…) να βρουν στέγη οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Χίου, προκειμένου να φοιτήσουν δια ζώσης και έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας και τοποθέτησης των οικίσκων που θα τους φιλοξενήσουν στον αύλειο χώρο του σχολείου τους, μέχρι να εκτελεστεί το έργο της ριζικής επισκευής του. Ιδιαίτερα οι φιλόξενοι χώροι του Ομηρείου ετοιμάστηκαν πολύ γρήγορα. Εύγε ! Να σημειώσω ότι και στο παρελθόν το Ομήρειο φιλοξένησε τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΑμεΑ (πριν αρκετά χρόνια), για μικρό χρονικό διάστημα, όταν έπρεπε να γίνουν οι εργασίες επισκευής του κτιρίου του (στη Αγία Τριάδα Κοφινά), οπότε είχαμε φροντίσει να πραγματοποιούνται τα εργαστήρια και οι δραστηριότητες του ΚΔΑΠ στις ευρύχωρες αίθουσες των εργαστηρίων του Ομηρείου. Βέβαια, να πούμε ότι και οι μαθητές, με τη συνδρομή των εξαίρετων εκπαιδευτικών τους, θα πρέπει να σεβαστούν τους χώρους που τους διατίθενται και να τους παραδώσουν ακριβώς όπως τους παρέλαβαν. Είναι δείγμα πολιτισμού !

*Οφείλουμε να συγχαρούμε τον Δήμαρχο Χίου κ. Γιάννη Μαλαφή για το ήθος που επέδειξε και ανέφερε δημόσια ότι, παρά το γεγονός ότι εξελέγη Δήμαρχος και εκ του Νόμου έχει πλήρη άδεια αιρετού από τα επαγγελματικά του καθήκοντα, ο ίδιος ζήτησε (λόγω των γνωστών προβλημάτων υποστελέχωσης του Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Χίου) να συμπεριλαμβάνεται και ο ίδιος στις λίστες των υπηρετούντων ιατρών ως εφημερεύων, σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να συμβάλει στην άμβλυνση του προβλήματος αυτού, μάλιστα λέγοντας χαρακτηριστικά ΄΄ανεξάρτητα εάν θα πληρώνομαι ή όχι για αυτό΄΄. Νομίζω ότι, αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμαρχο για την επιλογή του αυτή, που αποδεικνύει ότι πάνω από όλα είναι καλός άνθρωπος και άξιος επιστήμων.

*Συγχαρητήρια στον Κώστα Μούνδρο για την πρόσφατη εκλογή του στη θέση του Προέδρου του Φορέα Τουρισμού Χίου, όπως και σε όλα τα μέλη του ΔΣ του. Ευχόμαστε καλή θητεία και καλή δύναμη, ώστε να έχουν επιτυχία στις ευγενικές τους προσπάθειες.

*Ένας συμπολίτης μας, τον οποίο πραγματικά καμαρώνω είναι ο καπετάν Αλέκος Καραμούζος από τα Καρδάμυλα. Με τις ευστοχότατες δημόσιες επισημάνσεις του θίγει τα κακώς κείμενα, προτείνει λύσεις και αφυπνίζει συνειδήσεις αρμοδίων και μη, αποδεικνύοντας την αγάπη του για τον γενέθλιο τόπο. Να είναι πάντα καλά, να γράφει και να λέει την αλήθεια ! Πολυγραφότατος και ποιοτικός ! Ειδικά όσα έγραψε τις ημέρες αυτές για το λιμάνι των Καρδαμύλων με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Εύγε, καπετάνιε !

*Κινούμενη με πνεύμα συνδημιουργίας αλλά και ενίσχυσης των Πολιτιστικών και Αθλητικών Σωματείων, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εξέδωκε πρόσφατα δύο ανακοινώσεις, με τις οποίες γνωστοποιεί δημόσια, προς όλα τα Πολιτιστικά και Αθλητικά Σωματεία (σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου) ότι, μπορούν -το αργότερο έως τις 15/03/2024- να υποβάλλουν προτάσεις για τη χρηματοδότηση τους, στο πλαίσιο συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων που προάγουν τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στον τόπο μας. Οι προτάσεις θα υποβληθούν σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να αντλήσει από το διαδίκτυο στις ηλεκτρονικές δ/νσεις: http://www.pvaigaiou.gov.gr/σχέδιο-δράσης-πολιτισμος/  http://www.pvaigaiou.gov.gr/σχέδιο-δράσης-αθλητισμος/.

Οι προτάσεις μπορούν να σταλούν στα αντίστοιχα email:

politismos@pvaigaiou.gov.gr    και   athlitismos@pvaigaiou.gov.gr

Σε λίγες ημέρες κι πάλι μαζί. Ευελπιστούμε να έχουμε νεότερα και σημαντικά, γύρω από τα θέματα της τοπικής επικαιρότητας, που ενδιαφέρουν πολλούς. Μέχρι τότε υγεία και χαρά ! –

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.