Μια δύσκολη επιχείρηση διάσωσης εγκαταλελειμμένων σκύλων έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες σε δύο βραχονησίδες του νησιωτικού συμπλέγματος πλησίον των Οινουσσών. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες του αρμόδιου Δήμου, του Φιλοζωικού Συλλόγου «Συζώ» των Οινουσσών και του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου κάποιοι εγκατέλειψαν άγνωστο αριθμό σκύλων επάνω στις αφιλόξενες βραχονησίδες οι οποίες δεν πληρούν καμιά συνθήκη επιβίωσης ζώων και δη συντροφιάς, καταδικάζοντας τα σε αργό και βασανιστικό θάνατο.
Μετά τον εντοπισμό των άτυχων πλασμάτων οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς συσπειρώθηκαν και απηύθυναν έκκληση για την περισυλλογή τους από την ομάδα διάσωσης Alma Libre-Hellenic Animal Rescue της Αθήνας ζητώντας την συνεργασία των Δημήτρη Γραμματικάκη, Αλέξη Μαντζώρου και Πέτρο Μπολιεράκη. Η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε εν μέσω χειμώνα, πανδημίας και άλλων ιδιαίτερων συνθηκών με μια αλυσίδα ανθρώπων (αρμόδιων και μη) οι οποίοι από κοινού συντονίστηκαν και συνεργάστηκαν δυναμικά προκειμένου να γίνει η περισυλλογή των ζώων από τις βραχονησίδες καθώς και η άμεση μεταφορά τους σε ασφαλές περιβάλλον. Όλα τα άτυχα κι αφημένα στη μοίρα τους σκυλιά-φαντάσματα των δύο ακριτικών βραχονησίδων περισυλλέχθηκαν και μεταφέρθηκαν σε κτηνιάτρους για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να προωθηθούν για υιοθεσίες.
Το ethnos.gr συνομίλησε με τον Δήμαρχο Οινουσσών Γιώργο Δανιήλ, με την πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου Κατιάνα Χούλη και με τον Δημήτρη Γραμματικάκη της ομάδας διασωστών Alma Libre-Hellenic Animal Rescue, και περιέγραψαν πώς αυτό το δύσκολο τόλμημα της επιχείρησης διάσωσης των ζώων είχε επιτυχημένη δράση και κατάληξη.
Γιώργος Δανιήλ (Δήμαρχος Οινουσσών)
Πόσο σημαντικό ήταν το «αίσιον τέλος» της συγκεκριμένης επιχείρησης για τον Δήμο σας;
Γ.Δ.: Η περισυλλογή των σκυλιών, που είχαν εγκαταλειφθεί στις βραχονησίδες από τους κατόχους τους, είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας λόγω των ιδιότυπων καιρικών συνθηκών της εποχής και του γεγονότος ότι δεν υπήρχε σαφής εικόνα του αριθμού και της κατάστασης των άτυχων ζώων. Το αίσιο πέρας της επιχείρησης μας ικανοποίησε γιατί μια διοικητικά περίπλοκη διαδικασία ολοκληρώθηκε με την εθελοντική πρωτοβουλία των εμπλεκόμενων φιλοζωικών φορέων, τους οποίους υποστηρίξαμε και τους ευχαριστούμε.
Μετά από την κινητοποίηση όλων όσων από κοινού συνεργάστηκαν αλλά και από τη δημοσιοποίηση των πεπραγμένων θεωρείτε πως θα αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον;
Γ.Δ.: Είμαι αισιόδοξος ότι η συνεργασία των εθελοντών θα αποδώσει αποφασιστικά στην ευαισθητοποίηση και την αποτροπή επανάληψης της απαράδεκτης και βάρβαρης αυτής συνήθειας να εγκαταλείπονται από τους άλλοτε φιλόζωους ιδιοκτήτες τους στα νησιά μας. Πιστεύω ότι υπάρχει «φιλότιμο» και θα αφυπνιστεί με τέτοιες κινήσεις.
Τι μήνυμα θα δίνατε σε όσους δεν τηρούν τους νόμους για τα ζώα συντροφιάς ώστε να τους επιστήσετε την προσοχή;
Γ.Δ.: Θεωρούμε την τήρηση των κανόνων σεβασμού στα ζώα συντροφιάς απαρέγκλιτη υποχρέωσή μας. Ως Δήμος και ως κοινωνία πρέπει να περιφρουρήσουμε αυτά τα ζητήματα παιδείας και πολιτισμού, που όχι μόνο σου επιβάλλει ο νομοθέτης, αλλά πρέπει να το κάνεις αυτόβουλο τρόπο ζωής. Τα ζώα συντροφιάς μας γεμίζουν με συντροφικότητα και αγάπη και είναι χρέος μας να τα προστατεύσουμε.
Δημήτρης Γραμματικάκης (διασώστης της ομάδας Alma Libre-Hellenic Animal Rescue-επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων)
Ποια ήταν τα δύσκολα σημεία της συγκεκριμένης επιχείρησης;
Δ.Γ.: Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος της Φιλοζωικής Οινουσσών Κώστας Ντουζλατζής και η πρόεδρος της Φιλοζωικής Χίου Κατιάνα Χούλη κάλεσαν την εθελοντική μας ομάδα διάσωσης Alma Libre ζητώντας την συμμετοχή μας στη διάσωση των σκύλων-φαντασμάτων από τις βραχονησίδες καθώς οι επιχειρήσεις που έγιναν στο παρελθόν δεν είχαν το παραμικρό αποτέλεσμα. Αποφασίσαμε ότι -αν και η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει τις δυσκολίες της- πάραυτα άξιζε η προσπάθεια αυτής της δράσης. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε οι οποίες αφορούσαν τις καιρικές συνθήκες και τις εναλλαγές τους, τη συμπεριφορά των σκύλων που δεν πλησίαζαν τους ανθρώπους καθώς ήταν παντελώς άγνωστη η εικόνα μας γι’ αυτούς και κυρίως η δυσκολία του μέρους καθότι ως βραχονησίδες δεν υπήρχαν μονοπάτια ή εύκολα σημεία προσπέλασης εξαιτίας των επικίνδυνων ανοιγμάτων εδάφους.
Το σύνολο των παραπάνω έκαναν την όλη δράση να είναι ιδιαιτέρα δύσκολη όμως η οργάνωση, ο σωστός εξοπλισμός, η ηρεμία και η υπομονή συνδυαστικά με τις γνώσεις και την εμπειρία, μας έκαναν να πετύχουμε το ακριβές επιθυμητό αποτέλεσμα και να διασωθούν 6 ενήλικοι σκύλοι και 5 νεογέννητα κουτάβια.
Ο αριθμός των διασωθέντων ζώων μπορεί να μη συναρπάζει αξίζει όμως να σημειωθεί αφού αφορά το 95% των ζώων που βρίσκονταν σε κίνδυνο.
Όλοι οι σκύλοι οι οποίοι είχαν επιζήσει μέχρι την ημέρα της δράσης μας στο νησί διασώθηκαν πλην ενός ενήλικου το οποίο θα περισυλλεχθεί/διασωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Δυστυχώς 2 ενήλικα βρέθηκαν νεκρά.
Κατιάνα Χούλη (Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου)
Είναι η πρώτη φορά που εγκαταλείφθηκαν σκυλιά σε βραχονησίδες του νησιωτικού συμπλέγματος πλησίον της Χίου;
Κ.Χ.: Δυστυχώς όχι. Γνωρίζαμε για εγκαταλείψεις σε βραχονησίδες. Μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια που ενημερωθήκαμε σχετικά, έχουμε περισυλλέξει κουτάβια τα οποία δόθηκαν μετά για υιοθεσία. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τα ενήλικα καθώς για να πιαστούν χρειάζεται ειδικός χειρισμός και εξοπλισμός που δεν διαθέτει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου.
Γιατί απευθυνθήκατε σε ομάδα διάσωσης από την Αθήνα;
Κ.Χ.: Λόγω της έλλειψης ειδικού εξοπλισμού και εξειδικευμένων γνώσεων. Η παρουσία ενός εκπαιδευτή βοηθάει να καταλάβουμε τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις ενός σκύλου ώστε να γίνει η παγίδευσή του ευκολότερη.
Πιστεύετε ότι η εγκατάλειψη ή η κακοποίηση των ζώων είναι θέμα νοοτροπίας ή έλλειψη παιδείας;
Κ.Χ.: Πιστεύω ότι εδώ υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση. Η έλλειψη παιδείας δημιουργεί μια εντύπωση-νοοτροπία όταν αρχίζει να μας φαίνεται φυσιολογική η επανάληψη κακών συμπεριφορών προς τα ζώα. Δυστυχώς ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται ότι διαπράττει έγκλημα όταν στοχεύει τον θάνατο του ζώου. Πώς είναι δυνατόν να εγκαταλείπεις ένα ζώο που μέχρι σήμερα είχε μάθει ότι του προσφέρεις φαγητό; Πώς θα επιβιώσει στο δρόμο αφού δεν γνωρίζει τους κινδύνους;
Η κακοποίηση από την άλλη μεριά αποτελεί ένα στοιχείο που προδίδει εξουσιαστικό χαρακτήρα από βίαιες προσωπικότητες έναντι των αδύναμων (ειδικά όταν μιλάμε για ενεργητική κακοποίηση). Με την παθητική κακοποίηση τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, κυρίως η αιτία της είναι η έλλειψη παιδείας κι εκεί είναι που πρέπει να παρεμβαίνει ένα Φιλοζωικό Σωματείο ώστε με τα χρόνια να επέλθει η αλλαγή σε μια παγιωμένη νοοτροπία.
Εν τέλει τι απέγιναν οι σκύλοι που περισυλλέχθηκαν και τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα;
Κ.Χ.: Τα κουτάβια και ένα ενήλικο, η Μαστίχα, έχουν ήδη υιοθετηθεί. Μένουν 5 ενήλικα νεαρά σκυλιά (4 θηλυκά + 1 αρσενικό) που περιμένουν την παντοτινή τους οικογένεια. Άλλα 3 θηλυκά θα φιλοξενηθούν με πρωτοβουλία του κου Γιάννη Παναγόπουλου Αντιδημάρχου του Αγίου Δημητρίου Αθηνών σε σπίτια εθελοντών καθώς αυτά τα σκυλιά είναι φοβικά και χρειάζονται χρόνο για την προσαρμογή τους. Να πούμε ότι είναι όλα υγιή, έχουν ήδη στειρωθεί και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες κτηνιατρικές ενέργειες. Αναμένουν να τους δείξουμε ότι η ζωή τους δεν είναι μόνο η εγκατάλειψη και οι κακουχίες αλλά ότι υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν να αγαπούν και να προσφέρουν.
(Όποιος επιθυμεί να υιοθετήσει ένα από τα σκυλιά-φαντάσματα των βραχονησίδων μπορεί να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στις σελίδες του Facebook: Φιλοζωικός Σύλλογος Οινουσσών «Συζώ» ή Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου-Chios animal welfare society).
Πηγή: ethnos.gr