ΟΙ ΑΜΜΟΥΔΙΕΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ

 

Γράφει ο κ. Τριπολίτης Αναστάσιος, Ιατρός και «χωριανός» του Ομήρου

 

Σε μεγάλη, σοβαρή, ημερήσια εφημερίδα («ΕΣΤΙΑ», 16/2/2022, σελ. 3) και με τον τίτλο «Ελληνική Γλώσσα: το πολυτίμητο τζιβαϊρικό μας», δια­βάζω άρθρο υπογεγραμμένο από τον κ. Δημήτριο Νατσιό, δάσκαλο στο Κιλκίς, τον οποίο δεν έχω την τιμή (και τη χαρά) να γνωρίζω, και το οποίο άρθρο εξυμνεί τη γλώσσα μας αναφέροντας μερικά παραδείγματα, και επεκτείνεται σε ξένες λέξεις και ορολογίες, αποδεικνύοντας (εξηγώντας, αν προτιμάτε) την ελληνική τους προέλευση (ρίζα).

Προτού αναφερθώ στις ξένες λέξεις με τις ελληνικές ρίζες, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στις… «αμμουδιές του Ομήρου». Αρκετοί από τους ανα­γνώστες μου γνωρίζουν τη Χιακή μου (Χιώτικη) καταγωγή, λίγοι όμως γνωρίζουν πόσο κοντά ευρίσκεται το σπίτι (Πέτρα) του Ομήρου (φωτό) με το δικό μου σπίτι. Γι’αυτό τα τελευταία χρόνια, με την επέκταση (συγ­χώνευση) του Δήμου, ο Δήμος Βροντάδου «πήρε» και 3 χωριουδάκια, και έγινε Δήμος Ομηρούπολης. Με την ευκαιρία, έχω αναφερθεί και στο παρελθόν για την Ομηρούπολη της… Αλάσκας (μεγάλη ιστορία!…).

 

Για να επανέλθω όμως στο κείμενο (άρθρο) του κ. Νατσιού, θαυμάζω το σκεπτικό (τον τρόπο) που μεταδίδει τις γνώσεις του στα παιδιά. Ούτε απαιτήσεις, ούτε πολλά έξοδα. Φωτοτυπεί και μοιράζει μύθους του Αισώπου και Ευαγγελικές Περικοπές (!!! πρόσεχε ΔΑΣΚΑΛΕ, μήπως «φας» το κεφάλι σου!)[1] και προτρέπει τα παιδιά να διαβάζουν τα κείμενα μεγαλοφώνως (άσκηση ορθοφωνίας, ευκρινούς προφοράς και άρθρωσης)! Στη συνέχεια τα προτρέπει να προσπαθήσουν να μεταφράσουν όλα μαζί το κείμενο «για να καρπωθούν όλα μαζί τη χαρά της αποκάλυψης του κειμένου»!!! Στη συνέχεια βρίσκουν την ετυμολογία: «Σκαλίζουν όλοι μαζί τις γενέθλιες λέξεις της ελληνίδας γλώσσας, το φως του πολιτισμού μας φεγγοβολά στην αίθουσα» (και η αίθουσα από το ρήμα “αίθω” παράγεται, που σημαίνει φωτίζω» (αντιγράφω από το κείμενο του δασκάλου) κλπ. κλπ. «Θέλουμε δεν θέλουμε, η αρχαία γλώσσα είναι τροφός της νεοελληνικής και προϋπόθεση για την εις βάθος οικείωσή της» συνεχίζει ο δάσκαλος!

Ακολούθως ο γράφων το πρωτότυπο κείμενο, αναφέρεται στις «δα­νεικές» λέξεις που πήραν οι ξένοι από εμάς. Έτσι, εγώ ο νησιώτης, έμαθα από στεριανό (δάσκαλο στο Κιλκίς), ότι υπάρχει ψάρι που ονομάζεται «εξώκοιτος», το οποίο πετά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όπως και κάποιο βλήμα που οι Γάλλοι που το κατασκεύασαν έψαξαν για ονο­ματοδοσία στην ελληνική γλώσσα και το ονόμασαν “EXOCET”. Το ψάρι αυτό εμείς οι νησιώτες (και όχι μόνο) το ξέρομε ως «χελιδονόψαρο».

Άλλο παράδειγμα: το αμερικανικό σύστημα “Aegis”, της (αμυντικής) αντιαεροπορικής προστασίας, έχει πάρει την ονομασία του από την αιγίδα. Η αιγίς ήταν αμυντικό όπλο, η ασπίδα του Διός, φτιαγμένη από δέρμα αίγας (γίδας, κατσίκας δηλαδή). Σήμερα, λέγοντας «υπό την αιγίδα» εννοούμε υπό την προστασία!… Ακόμα, το πυραυλικό σύστημα “Patriot”, πήρε την ονομασία του από την (απαξιωμένη σήμερα) λέξη «πατριώτης», καθώς και το άρμα μάχης “Leopard” από το ζώο που στην ελληνική γλώσσα ονομάζεται «λεοπάρδαλη»!

Εδώ, οι ημέτεροι «Γραικύλοι», όπως τους ονομάζει ο δάσκαλος από το Κιλκίς κ. Δημήτριος Νατσιός, καλώς ή κακώς χρησιμοποιούν και στο γραπτό και στον ηλεκτρονικό λόγο (γλώσσα) πάρα πολλές (εκατοντάδες) ξένες λέξεις και όρους, με αποτέλεσμα η ελληνική γλώσσα να «παραπαίει»!…

 

Αγαπητοί Αναγνώστες,

Μπορούμε να συζητάμε με τις ώρες για τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας και τις ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούνται διεθνώς! Βέβαια, σήμερα που έχουν επικρατήσει οι Αγγλοσάξονες, επόμενο είναι να έχει επηρεαστεί η γλώσσα μας στην καθημερινότητά της, όχι όμως και το επίσημο(!) Κράτος να χρησιμοποιεί «αργκό». Όλες σχεδόν οι επιγραφές, επίσημες (Κράτος) και ανεπίσημες (καταστήματα), είναι με λατινική γραφή και μη ελληνική γλώσσα (αγγλικά κυρίως, και γαλλικά και γερμανικά δευτερευόντως). Βέβαια, υπάρχουν πολλές ερμηνείες και δικαιολογίες, αλλά… πολύ σας κούρασα!

Τελειώνω, και αφού συγχαρώ το δάσκαλο[2] από το Κιλκίς κ. Δημή­τριο Νατσιό ακόμα μια φορά, ο οποίος μας μόρφωσε με το υπέροχο άρθρο του, προτρέπω όσους από εμάς μείναμε που σεβόμαστε τη γλώσσα μας, να προτρέπουμε τους νεώτερους να την ομιλούν και να τη γράφουν ΣΩΣΤΑ!…

 

 

Με εκτίμηση,

Αναστ. Ι. Τριπολίτης

Αγγειοχειρουργός

[1]     Χιώτικη ντοπιολαλιά.

[2]     Δάσκαλε, ο αείμνηστος Κων/νος Τσάτσος είχε πει ότι «και η πολλή σεμνότης βλάπτει»!…

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.