Οι Σουηδοί βάζουν Ιντερνετ στο Αιγαίο

Ένα από τα τελευταία οχυρά που δεν έχει καταφέρει να… εκπορθήσει το γρήγορο Ιντερνετ είναι τα πλοία. Ενώ δηλαδή στην Ελλάδα από το καλοκαίρι είναι δυνατόν να συνδεθεί κάποιος στο Διαδίκτυο ταξιδεύοντας με αεροπλάνο και παρότι το ασύρματο Ιντερνετ στα ξενοδοχεία αριθμεί ήδη δύο δεκαετίες ζωής, το Wi-Fi εν πλω αποτελεί απαγορευμένο καρπό.

Την κατάσταση αυτή φιλοδοξεί να ανατρέψει μία σουηδική εταιρεία, η Nowhere Networks, η οποία εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει να καλύπτει με υψηλών ταχυτήτων ασύρματο Ιντερνετ μέρος της θαλάσσιας περιοχής των Κυκλάδων και τμήμα του Ιονίου Πελάγους. Σήμερα, η παροχή ασύρματου Ιντερνετ σε Ελλάδα και εξωτερικό γίνεται είτε μέσω δορυφόρου εν μέσω θαλάσσης είτε μέσω κινητού τηλεφώνου όσο το πλοίο δεν έχει απομακρυνθεί από τη στεριά. «Και στις δύο περιπτώσεις η σύνδεση συνήθως είναι προβληματική, ενώ η δορυφορική κάλυψη δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. Επίσης, η λύση που προσφέρουμε είναι δέκα φορές φθηνότερη σε σχέση με το δορυφορικό Ιντερνετ», εξηγεί στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Nowhere Networks Ασμπιορν Φρίντενλουντ.

Ποια είναι η λύση που αναπτύσσει η εταιρεία στο Αιγαίο; Η Nowhere Networks, που έχει ιδρύσει θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα, εγκαθιστά στην ξηρά κατευθυντικές κεραίες, που είναι σε θέση να ακολουθούν την πορεία των πλοίων επί των οποίων τοποθετεί άλλες κεραίες που επικοινωνούν με τις επίγειες. Πρόκειται, όπως εξηγεί ο Σουηδός CEO, για την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για να διασφαλίσουν τη σύνδεση μεταξύ των ιστών του δικτύου κινητής. Στην περίπτωση βέβαια του ασύρματου Ιντερνετ εν πλω, η κεραία-στόχος βρίσκεται σε κίνηση, καθώς έχει τοποθετηθεί στο πλοίο. Ο νησιωτικός χαρακτήρας της χώρας επιτρέπει στη Nowhere Networks να τοποθετεί τον εξοπλισμό της στα νησιά από τα οποία διέρχονται τα επιβατηγά πλοία και με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου της. Η εταιρεία υπόσχεται ταχύτητες άνω των 100 Mbps και επιδιώκει μέσα στο 2023 να καλύψει το 99% (του θαλάσσιου χώρου) της Ελλάδας, παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε 90 εκατ. επιβάτες ετησίως.

Οι Σουηδοί έχουν πραγματοποιήσει ήδη συμφωνίες με δύο ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από τις οποίες η μία δραστηριοποιείται στην Κέρκυρα, με τη Nowhere Networks να έχει εγκαταστήσει τον εξοπλισμό της σε πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα.

«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με σχεδόν όλες τις ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες, επιδιώκοντας να καλύψουμε το 2023 το 99% των δρομολογίων που εκτελούνται στην Ελλάδα. Όπου υπάρχει δίκτυο καλής ποιότητας, υπάρχει και ζήτηση και μέχρι το καλοκαίρι υπολογίζουμε ότι θα κάνουν χρήση των τεχνολογικών μας συστημάτων περίπου 30 πλοία στην Ελλάδα», προσθέτει ο Ασμπιορν Φρίντενλουντ.

«Φέτος υπολογίζουμε ότι θα κάνουν χρήση των τεχνολογικών συστημάτων μας περίπου 30 πλοία στην Ελλάδα».

Η Nowhere Networks τοποθετεί τις κατευθυντικές κεραίες της ως επί το πλείστον στους ιστούς της Vantage Towers, της εταιρείας διαχείρισης και εκμετάλλευσης παθητικών υποδομών κινητής τηλεπικοινωνίας και συγκεκριμένα 4.800 πύργων στην Ελλάδα. Με το ύψος όπου βρίσκεται τοποθετημένος ο εξοπλισμός να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την «επικοινωνία» των επίγειων κεραιών με αυτές στα πλοία, οι γραφικές αιγαιοπελαγίτικες εκκλησίες, που είναι συνήθως χτισμένες σε σημεία με μεγάλο υψόμετρο, θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τα οβάλ συστήματα της σουηδικής εταιρείας, διευκρινίζει ο Ασμπιορν Φρίντενλουντ. Η σουηδική εταιρεία δεν αναπτύσσει μόνο την τεχνολογία που εγκαθιστά σε ιστούς που μισθώνει από τη Vantage Towers ή σε άλλα σημεία που θεωρεί ως κατάλληλα. Αποτελεί και πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, δεδομένου ότι οι επιβάτες των πλοίων συνδέονται ασύρματα με το δικό της δίκτυο.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας στηρίζεται στη χρέωση των υπηρεσιών της στις ακτοπλοϊκές, οι οποίες με τη σειρά τους χρεώνουν τους επιβάτες για τη χρήση Ιντερνετ. Αυτό σημαίνει την εξασφάλιση επαναλαμβανόμενων και αυξανόμενων εσόδων, με τη σουηδική εταιρεία να δραστηριοποιείται σε μια αγορά που μόλις ανοίγει και διαθέτει τεράστιο περιθώριο μεγέθυνσης. Αυτό εξηγεί γιατί, σε σχέση με πέρυσι, η Nowhere Networks έχει αυξήσει κατά 50% τους ρυθμούς ανάπτυξης.

«Η ύπαρξη καλής ποιότητας γρήγορου Ιντερνετ δεν εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες των επιβατών, αλλά είναι απαραίτητη και για την ομαλή λειτουργία των συστημάτων των πλοίων που αφορούν μεταξύ άλλων τη διαχείριση των κρατήσεων, των αποθεμάτων ή τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης καυσίμου. Εκτιμούμε ότι τα επόμενα χρόνια το Wi-Fi στα πλοία θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αντίστοιχα το Ιντερνετ στα ξενοδοχεία, που αρχικά παρεχόταν με χρέωση, είχε ξεκινήσει με δειλά βήματα, αποτελώντας τα τελευταία χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι των υπηρεσιών φιλοξενίας», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Nowhere Networks που ιδρύθηκε το 2017.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει το δίκτυό της στην πλειονότητα των θαλάσσιων προορισμών της Βόρειας Ευρώπης, με την Ελλάδα να αποτελεί την πρώτη χώρα από όπου ξεκινάει να δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο. Το γεγονός ότι αποτελεί ναυτιλιακή υπερδύναμη, η μεγάλη νησιωτικότητά της και οι πολύ καλές επιδόσεις του τουρισμού αποτελούν ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους η Nowhere Networks ξεκίνησε την επέκτασή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη από την Ελλάδα, προτού μπει στις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Πηγή: Καθημερινή

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.