Κινητικότητα στα ουκρανικά σύνορα μετά την εντολή του Ρώσου προέδρου για την ανάπτυξη «ειρηνευτικών δυνάμεων» στις αποσχισθείσες περιφέρειες του Ντονμπάς – Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας επέμβασης και οι αντιδράσεις – Συνεδριάζει αυτήν την ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις δραματικές εξελίξεις στην ουκρανική κρίση
Αιφνιδιασμός Πούτιν
Σύγκληση ΚΥΣΕΑ
Οι δραματικές εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα προκάλεσαν συναγερμό και στην ελληνική κυβέρνηση με το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρά στην άμεση σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα το πρωί σε διευρυμένη σύνθεση και υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ πέραν της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών καθώς επίσης και των σχετικών υπηρεσιακών παραγόντων, πρόκειται να συμμετάσχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, καθώς, όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, αναμένεται να εξεταστούν, εκτός από τα στρατιωτικά, και γεωπολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με την κρίση στην Ουκρανία και τα ενεργειακά θέματα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτιμάται, θα δοθεί έμφαση στα ενεργειακά αποθέματα και την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών για τον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο, παρά το γεγονός πως η πρώτη εικόνα είναι ότι δεν τίθεται ζήτημα εφοδιαστικής επάρκειας σε αυτή τη φάση. Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν όλα τα σενάρια και οι επιπτώσεις που θεωρείται πως θα έχει για τη χώρα μας η κλιμάκωση της έντασης, καθώς το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών μας.
Ένα άλλο ζήτημα που αναμένεται να τεθεί στο ΚΥΣΕΑ, αφορά και το απόρρητο σχέδιο που είχε εκπονήσει το ΓΕΕΘΑ και το οποίο είχε αποκαλύψει το protothema.gr, αναφορικά με την απομάκρυνση των Ελλήνων υπηκόων αλλά και όσων ομογενών το επιθυμούν από την Ουκρανία, στο ενδεχόμενο που η διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο θα έτεινε να λάβει διαστάσεις άμεσης στρατιωτική σύγκρουσης. Το εν λόγω σχέδιο αποτελείται από τρεις φάσεις, στο πλαίσιο των οποίων προβλέπεται, μεταξύ άλλων και η μετάβαση στις σχετικές περιοχές ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων προκειμένου να εξασφαλίσουν την ομαλή και απρόσκοπτη μεταφορά όλων εκείνων που θα θελήσουν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προς τις (παραθαλάσσιες) τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί ως βάσεις συγκέντρωσης. Παράλληλα, κομβικής σημασίας εκτιμάται πως θα είναι και η συμμετοχή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει μία σχετική κινητοποίηση ως προς την αναζήτηση πλοίων που, εφόσον απαιτηθεί, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε ως πλωτά ξενοδοχεία είτε για την μεταφορά των Ελλήνων ομογενών που όντας ευρισκόμενοι εντός της εμπόλεμης ζώνης θα ήθελαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και να μετεγκατασταθούν προσωρινά σε άλλα ασφαλέστερα μέρη ή ακόμη και στην Ελλάδα. Να σημειώσουμε πως στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς, στην οποία εντάσσεται και η Μαριούπολη σαν κέντρο και σαράντα ελληνόφωνα χωριά σε ένα ημικύκλιο που φτάνει μέχρι το Ντονέτσκ, σε ακτίνα περίπου 120 χλμ., εκτιμάται ότι ζουν περισσότεροι από 100.000 έλληνες ομογενείς.
Παράλληλα το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να απασχολήσει επίσης και το ζήτημα που έχει προκύψει κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη στοχοποίηση της χώρας μας από τους Ρώσους, κυρίως σε επίπεδο δηλώσεων. Το ρωσικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως σε δύο σημεία: στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μέσω του οποίου γίνεται ο ανεφοδιασμός των αμερικανικών βάσεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και στη ναυτική βάση της Σούδας, λόγω της εκεί ισχυρής αμερικανικής παρουσίας.
Η αντίδραση της Δύσης
Προκειμένου να αναζητηθεί, έστω και την ύστατη στιγμή, μία διπλωματική λύση που θα οδηγούσε σε μείωση της έντασης στα ρωσοουκρανικά σύνορα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ρωσίας συμφώνησαν να συναντηθούν στο Παρίσι την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητήσουν το ουκρανικό ζήτημα, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία μέχρι τότε. Η συνάντηση θα περιλαμβάνει «προκαταρκτικές διαβουλεύσεις» πριν από μια ενδεχόμενη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εάν και εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί λόγω των εξελίξεων.
Να σημειώσουμε πως αμέσως μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν με το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ» στην ανατολική Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να εκδώσει σύντομα Εκτελεστικό Διάταγμα που θα απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς ή από τις παραπάνω περιοχές της Ουκρανίας.
Παράλληλα, ανάμεσα στις πρώτες δυτικές αντιδράσεις έπειτα από τον αιφνιδιασμό του Ρώσου προέδρου, συμπεριλαμβάνεται και η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ έσπευσε να καταδικάσει τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας. Άμεση ήταν όμως και η αντίδραση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία σε ανάρτησή της στο Twitter κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου τονίζοντας ότι η Ευρώπη εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία.