Ο εορτασμός στον Πειραιά για τον Άγιο Άνθιμο εν Χίω

Με βαθειά κατάνυξη τελέστηκε η εσπερινή αρτοκλασία για την ημέρα κοιμήσεως του Αγίου Άνθιμου εν Χίω, στους Άγιους Ανάργυρους στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά. Η τελετή για της Χίου πάσης το καύχημα όπως αναφέρεται στο Απολυτίκιο του Αγίου έγινε το απόγευμα της 14 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν την σταθερή εορτή της κοιμήσεως του Αγίου κάθε 15 του ιδίου μηνός, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής (Ο.Χ.Σ.Α.) και την τιμητική παρουσία της Γεν. Γραμματέας Μαριέλλα Βαρώνη και του Β’ αντιπρόεδρου Ευάγγελος Μέλης.

Η αγιοτόκος, μυροβόλος και μαρτυρική Χίος ευτύχησε να δει να γεννιούνται πολλά μέλη του που αργότερα εντάσσονταν στο κατάλογο των Αγίων της Εκκλησίας μας. Ένα από αυτά ήταν και ο Άγιος Άνθιμος κατά κόσμον Αργύριος Βαγιάνος από Χιώτες γονείς  εκάρη μοναχός στην Σκήτη των Αγίων Πατέρων της Χίου με το όνομα Άνθιμος[1], όπου ο εκεί πνευματικός Πατέρας ήταν ο Όσιος Παχώμιος εξίσου πνευματικός καθοδηγητής του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης.

Ο Άγιος Άνθιμος έζησε και ξετύλιξε την αγαθοεργό δράση του σε μία περίοδο όπου το νησί που τον μεγάλωσε και τον ένταξε στο μοναχικό βίο αναγεννάτε  από την Σφαγή του 1822 και από ένα φονικό σεισμό του 1881 όπου σημαντικά ιστορικά κτήρια κατέρρευσαν μεταξύ αυτών το μακροβιότερο Λεπροκομείο της Ελλάδας με συνεχή παρουσία 6 περίπου αιώνων ταγμένο στην περίθαλψη των ασθενών από λέπρα όπου έκλεισε το 1959.

Ο Άγιος Άνθιμος τοποθετήθηκε εφημέριος γύρω το 1905 με συνοδοιπόρο τον Όσιο Νικηφόρο ο Λεπρός όπου άριστα οργανώνει το Λωβοκομείο[2] ενόσω γίνονταν εργασίες ανακαίνισης, αναστήλωσης με δωρεές από εύπορους Χιώτες της διασποράς από τις αρχές του 1885 μέχρι τελικώς να κατασκευαστούν το 1909 με σχέδια του μηχανικού Ι. Βερικέτη,  14 αντισεισμικά περίπτερα με 2 ευρύχωρα δωμάτια το κάθε ένα, στεγασμένο υπαίθριο χώρο για την παραμονή των ασθενών, μικρό μαγειρείο και τουαλέτα. Τα οικήματα είχαν αλεξικέραυνο, ειδική κατασκευή για την προμήθεια άφθονου νερού καθώς και αποχετευτικού δικτύου, καλύπτοντας στο έπακρο την περίθαλψη των 40 περίπου ασθενών του ιδρύματος. Το Λωβοκομείο σήμερα δεν λειτουργεί και οι Άγιοι του λεπροκομείου περιμένουν[3] επίμονα την αναγέννηση του.

Ο Άγιος Άνθιμος συνδέεται επίσης και με μία άλλη σημαντική ιστορική περίοδο της Χίου αλλά και όλης της Ελλάδας με την ίδρυση της Μονής του Ιερού Παρθενώνα της Παναγίας Βοηθείας Χίου. Μέλημα του Αγίου γύρω στο 1925 ήταν να στεγάσει πρόσφυγες καλόγριες προερχόμενες από την Μικρά Ασία συνεχίζοντας μία πολύ παλιά και πλούσια θρησκευτική παράδοση της Χίου

Η ευλογημένη γη της Χίου είναι κατάσπαρτη από καθαγιασμένους λατρευτικούς χώρους  στον Θεό της Αγάπης, αλλά και σε ιερά προσκυνήματα με ανεκτίμητους   πνευματικούς θησαυρούς πέρα από τα πολύ γνώριμα όπως η Νέα Μονή, το Ιερό προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας και αυτά μπορούν να αναφερθούν χωρίς να καλύψουμε το θέμα είναι η Μονή Μουνδών, η  Παναγιά η Κρίνα η παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Ισιδώρου, η εκκλησία του Παλιού Ταξιάρχη των Μεστών, ο ναός των Αγίων Αποστόλων στο Πυργί, ο ναός του Αγίου Γεωργίου Συκούση και πολλά ακόμη.

Πλούσια η θρησκευτική ιστορία του νησιού όπου εκεί γεννήθηκε και έδρασε ο προστάτης των Λεπρών το νέον στήριγμα της Ορθοδοξίας, το άνθος της αγνοίας, και με τεράστια εκτίμηση τίμησαν με την εσπερινή αρτοκλασία στον Πειραιά οι Χιώτες της Αττικής τον Άγιο Άνθιμο.

Κυριάκος Τσιπούρας

Μέλος της Χιακής Αδελφότητας Αττικοβοιωτίας « Ο Κοραής»

[1] Ο καθηγητής Φιλολογίας και πολλών έτη πρόεδρος της Χιακής αδελφότητας «Ο Κοραής» έχει συγγράψει εγχειρίδιο για τον Όσιο Παχώμιο και  επιμελήθηκε του βιβλίου για τον Άγιο Άνθιμο «Διδαχές πνευματικές – Άρτος Ζωής» έκδοση Ιερά Μονή Παναγίας Βοήθειας Χίου Αθήναι 2007

[2] Κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ για το Λωβοκομείο Χίου: https://youtu.be/_BeTyoLcyps

 

[3] https://www.politischios.gr/parembaseis/oi-agioi-toy-leprokomeioy-hioy-mas-perimenoyn Ένα πόνημα μου για το Λεπροκομείο Χίου με μικρά λάθη όπως η αναφορά μου στο Άγιο Άνθιμο Πουλάκη.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.