Οι γονείς μπορούν μερικές φορές να ανιχνεύσουν πρώιμα σημάδια της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού σε μωρά κάτω των 12 μηνών.
Το να βλέπεις το μωρό σου να μεγαλώνει είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Αλλά ενώ κάθε παιδί αναπτύσσεται στο δικό του επίπεδο, όταν όμως δεν δείχνει τα αντίστοιχα σημάδια ανάπτυξης ανά ηλικία, τότε πρέπει να ζητηθεί η συμβουλή γιατρού.
Πώς καταλαβαίνεις ότι ένα παιδί έχει αυτισμό
Μερικοί γονείς αναγνωρίζουν τα σημάδια της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού όταν το μωρό τους είναι περίπου 6-12 μηνών — και ίσως και νωρίτερα, λέει ο Thomas Frazier, Ph.D, κλινικός ψυχολόγος, ερευνητής αυτισμού και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος του Autism Speaks.
Τι είναι ο Αυτισμός;
Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τις κοινωνικές δεξιότητες όπως το παιχνίδι, η μάθηση και η επικοινωνία. Οι μεμονωμένες περιπτώσεις αυτισμού εμπίπτουν σε ένα φάσμα που κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπολογίζουν ότι ο αυτισμός επηρεάζει 1 στα 54 παιδιά σήμερα.
Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί τον αυτισμό, αλλά πιστεύεται ότι είναι ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων. Ορισμένες περιστάσεις αυξάνουν επίσης την πιθανότητα ενός παιδιού να αναπτύξει αυτισμό. Για παράδειγμα, «αν έχετε ένα αδερφό με αυτισμό, ο κίνδυνος για εσάς αυξάνεται σε περίπου 20% κατά μέσο όρο», λέει ο Δρ. Frazier. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τον πρόωρο τοκετό, το χαμηλό βάρος γέννησης, τις επιπλοκές του τοκετού και μεγάλη ηλικία των γονέων.
Σημάδια αυτισμού στα μωρά
Μερικοί γονείς αναγνωρίζουν τα σημάδια του αυτισμού όταν το παιδί τους είναι 6-12 μηνών, ανάλογα με τα συμπτώματα και τη σοβαρότητά τους. Πώς καταλαβαίνεις ότι ένα παιδί έχει αυτισμό;
“Δώστε προσοχή στο εάν το μωρό αντιδρά ή όχι στις κοινωνικές πληροφορίες και στο περιβάλλον. Μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής, τα μωρά αρχίζουν να φλυαρούν και να χρησιμοποιούν χειρονομίες όπως το να δείχνουν”, λέει ο Δρ Frazier, προσθέτοντας ότι τα μωρά μπορεί επίσης να χαμογελούν στους γονείς τους και σε όσους τα φροντίζουν. «Οι ήχοι και οι θόρυβοι των μωρών θα πρέπει επίσης να έχουν κάποια κοινωνική λειτουργία γιατί προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους γονείς».
Τα μωρά με αυτισμό μερικές φορές αποτυγχάνουν να επικοινωνήσουν μέσω ήχων ή χειρονομιών και μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην κοινωνική διέγερση.
Εδώ είναι άλλα πρώιμα σημάδια αυτισμού.
Σημάδια αυτισμού στους 3 μήνες
- Δεν ακολουθούν κινούμενα αντικείμενα με τα μάτια τους : «Τα μωρά που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για αυτισμό δεν ακολουθούν τους γονείς καθώς κινούνται στο οπτικό τους πεδίο», λέει ο Δρ Frazier. «Μπορεί να τους “ιντριγκάρει” περισσότερο μία κουβέρτα».
- Δεν ανταποκρίνονται σε δυνατούς θορύβους.
- Δεν πιάνουν και δεν κρατούν αντικείμενα.
- Δεν χαμογελούν στους ανθρώπους .
- Δεν φλυαρούν.
- Δεν δίνουν σημασία στα νέα πρόσωπα.
Σημάδια αυτισμού στους 7 μήνες
- Δεν γυρίζουν το κεφάλι τους για να εντοπίσουν από πού προέρχονται οι ήχοι.
- Δεν δείχνουν αγάπη για τους γονείς
- Δεν γελούν ούτε τσιρίζουν.
- Δεν πιάνουν αντικείμενα.
- Δεν χαμογελούν από μόνα τους.
- Δεν προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή με πράξεις.
- Δεν ενδιαφέρονται για παιχνίδια.
Σημάδια αυτισμού στους 12 μήνες
- Δεν μπουσουλάνε.
- Δεν λένε ούτε μια λέξη.
- Δεν χρησιμοποιούν χειρονομίες, ούτε κουνώντας το κεφάλι τους.
- Δεν δείχνουν προς αντικείμενα ή εικόνες.
- Δεν αντέχουν όταν υποστηρίζονται.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα κριτήρια δεν αποτελούν πειστικές αποδείξεις αυτισμού. «Είναι απλά σημάδια που αναζητούμε για να προσδιορίσουμε εάν πρέπει να αξιολογήσουμε περαιτέρω το μωρό», λέει η Mandi Silverman, Psy.D, MBA, διευθύντρια του Κέντρου Αυτισμού στο Child Mind Institute . Ένας άλλος κοινωνικός ή αναπτυξιακός παράγοντας μπορεί να φταίει.
Το παιδί μου έχει σημάδια αυτισμού – Τώρα τι;
Εάν το παιδί σας έχει σημάδια αυτισμού, ο Δρ Frazier συμβουλεύει να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στον παιδίατρό σας αμέσως. Θα συζητήσετε τις αναπτυξιακές ανησυχίες και ο γιατρός θα αξιολογήσει το μωρό σας για αυτισμό. «Έχουμε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι όσο πιο γρήγορα μπορείτε να λάβετε μια διάγνωση, τόσο νωρίτερα μπορείτε να έχετε αναπτυξιακές και συμπεριφορικές παρεμβάσεις», λέει ο Δρ Frazier.
Η έγκαιρη παρέμβαση προορίζεται να βοηθήσει το μωρό σας να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του αυτισμού και πιθανώς ακόμη και να τα αναστρέψει. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, η παρέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει λογοθεραπεία , εργοθεραπεία, συμβουλευτική ψυχικής υγείας και οτιδήποτε άλλο πιστεύουν οι ειδικοί ότι θα βοηθήσει το παιδί σας. Ο απώτερος στόχος είναι «να κάνουμε τα συμπτώματα πιο διαχειρίσιμα και να ενισχύσουμε την ποιότητα ζωή τους όσο το δυνατόν περισσότερο», λέει η Δρ Σίλβερμαν.
Πηγή: parents.com