του Αριστείδη Ζαννίκου
Όσοι με γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες (σε λίγο κλείνω τα 72), μπορούν να βεβαιώσουν ότι, αν και άτομο πολιτικοποιημένο, είμαι ακομμάτιστος, νηφάλιος στη σκέψη και χωρίς “παθιασμένη” συμπεριφορά. Με αυτά τα χαρακτηριστικά αποφάσισα να γράψω τούτο το κείμενο και να το δημοσιοποιήσω λίγες μόλις μέρες πριν τις κρίσιμες (για Ευρώπη και Ελλάδα) Ευρωεκλογές της προσεχούς Κυριακής. Εκλογές που, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποτελέσουν το πρόκριμα των Εθνικών Εκλογών ό,ποτε αυτές και αν γίνουν. Έχουμε λοιπόν και λέμε:
ΠΡΩΤΟΝ: Οι ψηφοφόροι της Πατρίδας μας, ΚΑΛΩΣ ΕΠΡΑΞΑΝ το 2015 και τιμώρησαν με την ψήφο τους το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για τα ασυγχώρητα λάθη και τις παραλείψεις τους που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και την οδυνηρή κρίση.
Η εκτόξευση του-μέχρι τότε-”περιθωριακού” ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και η συγκυβέρνηση αυτού με τους ΑΝΕΛ ήταν το φυσικό επακόλουθο αυτής της τιμωρίας.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η συγκυβέρνηση των δύο αυτών “αντισυστημικών” Κομμάτων επί τέσσερα χρόνια,(2015 έως τώρα) έπεισε ότι ούτε την Ευρώπη άλλαξαν-όπως φώναζαν-, ούτε όλες τις χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας διόρθωσαν, ούτε Μνημόνια έσκισαν, ούτε τους Μνημονιακούς νόμους κατάργησαν. Τους διατήρησαν όλους, εφάρμοσαν και τρίτο Μνημόνιο (το πιο οδυνηρό), “ξεζούμισαν” τη Μεσαία τάξη με υπερφορολόγηση και υποτάχθηκαν πλήρως στις οδηγίες, επιθυμίες και προσταγές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Με αυτά ως δεδομένα, και για λόγους πολιτικής δικαιοσύνης, θα πρέπει, τούτη την Κυριακή, το εκλογικό Σώμα, να τιμωρήσει ανάλογα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
ΤΡΙΤΟΝ: Οι ΑΝΕΛ δεν πρέπει να τύχουν ανοχής και στήριξης από κανένα ψηφοφόρο. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με την προοπτική να βρεθεί στην αντιπολίτευση, έχει τα περιθώρια ως Αξιωματική αντιπολίτευση, να κάνει την αυτοκριτική του, να αναγνωρίσει λάθη, ασυνέπειες και “κωλοτούμπες” και έτσι να καταστεί ένα σύγχρονο φιλοευρωπαϊκό Κόμμα πλήρως ενταγμένο στο λεγόμενο “συνταγματικό τόξο”. Με δεδομένη και αναγκαία όσο ποτέ τη νίκη της Ν. Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει μικρή σημασία (και επίπτωση) αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει 23,25 ή 28% και αν θα εκλέξει 6 ή 7 Ευρωβουλευτές. Σε κάθε περίπτωση, τη δεύτερη θέση θα την καταλάβει αυτός.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Αυτή η εκτίμηση που, (κατά τις δημοσκοπήσεις), θα επιβεβαιωθεί την Κυριακή, οδηγεί στην ΑΔΗΡΙΤΗ ΑΝΑΓΚΗ να στηριχθεί εκ νέου το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) από πρώην ψηφοφόρους του, που από τα μέσα της κρίσης, στράφηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς άλλα μικρά έως περιθωριακά κόμματα. Ψήφος σε μικρά,περιθωριακά, έως γραφικά, Κομματίδια, σημαίνει ΧΑΜΕΝΗ ΨΗΦΟΣ και μαχαιριά στην καρδιά του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Τούτο διότι, αν δεν ψηφιστούν υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) από πρώην Πασοκτζήδες, ο κίνδυνος να καταστεί η Χρυσή Αυγή οριστικά τρίτο Κόμμα, είναι υπαρκτός και θα αποδειχθεί ΟΔΥΝΗΡΟΣ για τις μελλοντικές εξελίξεις στη Χώρα μας.
Λογικά, κάθε νουνεχής πολίτης με δημοκρατικές αρχές και πιστεύω, κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί. Αρκετά κράτησε η τιμωρία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δημοκρατίας. Προσωπικά εκτιμώ ότι, έχοντας διδαχθεί από τα οδυνηρά λάθη τους, έχοντας υποστεί τη βάσανο της σκληρής τιμωρίας, έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, κάτι που βέβαια μένει να μας το αποδείξουν μετεκλογικά.
ΠΕΜΠΤΟΝ: Τούτη η τελευταία σκέψη-πρόταση, απευθύνεται κυρίως στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ(ΚΙΝΑΛ) και, βεβαίως, σε αναποφάσιστους πρώην ψηφοφόρους αυτού. Εκτός απροόπτου, το ήδη καταγεγραμμένο (δημοσκοπικά) ποσοστό αυτού του Κόμματος, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, και τούτη τη φορά, θα εκλέξει δύο, το πολύ τρεις, Ευρωβουλευτές.
Ήδη, οι δύο νυν Ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή, διεκδικούν ξανά την ψήφο μας. Σ’ αυτούς έχουν προστεθεί δύο ακόμη δυνατά ονόματα:
-Του Νίκου Ανδρέα Παπανδρέου και του Χιωτοψαριανού συμπατριώτη μας Γιώργου Καμίνη. Ας μου επιτραπεί να σταθώ στα χαρακτηριστικά του κ. Καμίνη.
Παιδί του Βρονταδούση αρχικαπετάνιου Βασίλη Καμίνη (με μητέρα Ψαριανή), ο Γιώργος Καμίνης, μετά από άριστες σπουδές σε Ελλάδα και Γαλλία, γίνεται Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μιλώντας Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ισπανικά, με σπάνιο ήθος και πλήρως δημοκρατικές αρχές, καταλαμβάνει επί πολλά χρόνια τη σπουδαία και κρίσιμη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη, βοηθώντας και υπερασπιζόμενος κάθε συνάνθρωπό μας που είχε αδικηθεί από τη Δημόσια διοίκηση.
Από το 2011 που εκλέχθηκε Δήμαρχος Αθηναίων, και από την επανεκλογή το 2014 έως πρόσφατα, έδειξε τις ικανότητές του σε περίοδο κρίσης (οικονομικής και προσφυγικής), έχοντας απέναντί του τόσο τους Κυβερνώντες όσο και την Χρυσή Αυγή.
Αυτόν τον άξιο συμπατριώτη μας, εμείς οι Χιώτες και οι Χιώτισσες, έχουμε κάθε λόγο να τον στηρίξουμε για εκλογή στην Ευρωβουλή.
Μέχρι τώρα, μόνο δύο άξιοι Χιώτες, λάμπρυναν με την παρουσία και προσφορά τους το Ευρωκοινοβούλιο: Ο αείμνηστος Λεωνίδας Μπουρνιάς την περίοδο 1981-1984, και προ λίγων ετών η Μαρία Κασσιώτη. Και οι δύο της Ν. Δημοκρατίας. Σειρά λοιπόν του Γιώργου Καμίνη του ΚΙΝΑΛ.
Καλή ψήφο την Κυριακή με λογική και φρόνηση.