Ξεκαθαρίζει, ως φαίνεται, το τοπίο σε σχέση με το αν ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος θα παραμείνει «συγκάτοικος» του Αλέξη Τσίπρα ή θα παραδώσει τα κλειδιά της εξουσίας σε ό,τι τον αφορά προκαλώντας έτσι κυβερνητική κρίση, με τον πρωθυπουργό να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης με την απειλεί πρόωρων εκλογών.
Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη για την κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και κρέμεται πραγματικά σε μια κλωστή. Οι βουλευτές του Πάνου Καμμένου τρέμουν στην ιδέα ότι θα φύγουν από την κυβέρνηση αν ο πρόεδρός τους επιμείνει στις διαφωνίες του για τη συμφωνία των Πρεσπών -θέση που είναι αλήθεια τηρεί από την πρώτη στιγμή, χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος από το «διαζύγιο» με τον Αλέξη Τσίπρα.
Τις τελευταίες, όμως, ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, βουλευτές των ΑΝΕΛ που δεν υιοθετούν την κεντρική γραμμή του κόμματος και τάσσονται υπέρ της συμφωνίας με τους βόρειους γείτονές μας, άρχισαν ξαφνικά να χαμογελούν και να πιστεύουν πως την ύστατη στιγμή θα ρίξουν νερό στο κρασί τους εκείνοι που διαφωνούν και πιστεύουν ότι πρέπει να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και πως θα επέλθει ένα modus vivendi, ένας συμβιβασμός ανάμεσα στον Π. Καμμένο και τον Αλέξη Τσίπρα υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο κ. Π. Καμμένος αναμένεται να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην επισπευσθούν οι διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας από την ελληνική βουλή και να μην συζητηθεί η συμφωνία των Πρεσπών άμεσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνητικός εταίρος στην κρίσιμη συνάντηση της Παρασκευής θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα η συμφωνία των Πρεσπών να έρθει στην Βουλή τον ερχόμενο Μάρτιο, έτσι όπως ήταν και το αρχικό μορατόριουμ, αλλά και την απόσυρση των 7 υπουργών της κοινοβουλευτικής ομάδας από την κυβέρνηση ανεξάρτητα με την επιθυμία που έχουν εκφράσει οι ίδιοι.
Από την δική του πλευρά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ως ένδειξη καλής θέλησης θα ζητήσει από τους βουλευτές του να μην ψηφίσουν την πρόταση μομφής στην περίπτωση που κατατεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά ούτε και την συμφωνία. Παράλληλα θα «απελευθερώσει» τους βουλευτές του ψηφίζοντας κατά συνείδηση στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Αυτό δείχνει μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά του κ. Καμμένου. Υπάρχουν όμως και οι πιο επίμονοι βουλευτές που δεν σηκώνουν κουβέντα, ζητώντας να άρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση επειδή η συμφωνία των Πρεσπών έτσι και αλλιώς είναι εθνικά επιζήμια κατά τους ίδιους.
Τις τελευταίες ημέρες, με όλα όσα συμβαίνουν, δίνεται η εικόνα μια έντονης συγκρουσιακής κατάστασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να εργάζονται παρασκηνιακά σε σημείο που όλο να μοιάζει και λίγο… fake. Από την άλλη όμως -όπως υποστηρίζουν ορισμένοι από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ- είναι δύσκολο να πρόκειται για ψεύτικη ένταση ύστερα από τόσα που έχουν ειπωθεί.
Για αυτό το λόγο το ΚΙΝΑΛ -σύμφωνα με διαρροές στελεχών του- σημειώνει ότι:
«Παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να αλληλοεκβιάζονται. Ο ένας σε πανελλήνια μετάδοση με συνέντευξη και ο άλλος με σποτάκια. Η εικόνα είναι άθλια, αλλά και επικίνδυνη για την χώρα, γιατί συνδέεται με μείζονα Εθνικά θέματα. Η μοναδική λύση για την χώρα είναι εκλογές τώρα».